• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Creșterea curcanilor – răspunsul pe care familia Mertoiu l-a dat la întrebarea: ”În ce afacere să investim 30.000 de euro?”

  agrointeligenta.ro -

  Ferma de curcani poate fi o afacere agricolă profitabilă chiar dacă efectivul de păsări nu este mare, însă acestea trebuie hrănite corect pentru că pe piață a rămas loc doar pentru fermierii care produc carne ”curată”. Elena și Florin Mertoiu sunt doi constănțeni care decis să investească în creșterea curcanilor tocmai pornid de la premisa că vor să ofere clienților lor mâncare sănătoasă, așa că păsările sunt hrănite natural cu cereale.

  Casa Curcanilor – așa cum și-au denumit cei doi tineri afacerea, a fost pornit în octombrie 2013 și la momentul când areporterii noștri ajunseseră la ferma din localitatea Lumina, efectivul de curci și curcani atinsese 700 de păsări.

  Începutul a fost însă greu pentru tânăra familie care, pentru a porni afacerea cu curcani, a fost nevoită să economisească banii pentru investiție muncind în străinătate. ”Pentru faptul că noi suntem o familie de specialitate – eu fiind tehnician veterinar și soția inginer zootehnist, am ales să plecăm în Danemarca pentru a munci în ferme. Acolo ajungând am ales o fermă de păsări, după care o fermă de porci și iar păsări. După ceva ani de zile ne-am hotărât să ne întoarcem să facem ceva în țară”, a povestit Florin Mertoiu pentru Agrointeligența.

  Investiția într-o fermă de curcani este mai mare decât într-una de găini ouătoare sau pui de găină. În total, în ultimele 12 luni, familia Mertoiu spune că a cheltuit 30.000 de euro, însă speră ca o parte din bani să îi recupereze accesând Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, la care au aplicat prin intermediul unui GAL din Constanța. ”Ni s-a aprobat o finanțare de 40.000 de euro. Sunt bani cu care o să continuăm investițiile așa că îi așteptăm ca pe pâinea caldă”, ne-a spus Elena Mertoiu.

  Rasele de curcani pentru care au optat tinerii fermieri sunt Big 6 și Converter. Spun că la noi în țară nu găsesc pui de o zi de calitate bună, așa că preferă să îi aducă din afară. ”Este un mare producător de pui de curcan – Nico, din Austria. Are mai multe puncte de comercializare, iar unul e la granița dintre Austria și Ungaria, acolo unde mergem și noi și luăm. Mergem cu autospeciala și aduce câteva zeci de mii de puiuți din care ținem noi o parte, iar restul îi vindem altor ferme din țară”, explică Florin. Despre calitatea puilor de import s-a convins de-a lungul ultimului an, când a văzut că puii de curcani luați din Ungaria nu doar că sunt rezistenți, dar au atins și greutăți record de până la 33 de kilograme. ”Scoți de la ei mai multă carne decât de la un miel”, face fermierul o comparație. Întrebat dacă ar renta să își producă singuri puii de curcan, Florin Mertoiu spune că păsările sunt pretențioase, așa că pentru a reuși să faci ”o maternitate” rentabilă de curcani, investiția este prea mare pentru nevoile sale. De altfel, din câte știe, chiar și marii jucători de pe piață procedează la fel ca și ei: își aduc puii de o zi din afară.

  DSC_1000Până la comercializarea curcanilor, la ferma familiei Mertoiu, păsările sunt atent îngrijite și monitorizate chiar din 2 în 2 ore – inclusiv pe timp de noapte. ”Urmărim mai ales păsările care stau, mai leneșe. Ne uităm la ele atent că dacă dau semne de blegeală, atunci le scoatem rapid de lângă restul până ne dăm seama ce au. De asemenea, un pui sănătos de curcan trebuie să aibă penajul sănătos – să nu fie zburlit, să fie atent, vioi, să mănânce bine și să fie mereu în mișare. Pe măsură ce iau în greutate, curcanii sunt predispuși la afecțiuni ale picioarelor – pododermatite. Dacă nu se pot mișca bine, nici nu se hrănesc”, explică Florin Mertoiu.

  O dată pe an, în luna ianuarie, la Casa Curcanilor se face curățenie generală. Păsările sunt mutate în altă locație, iar o firmă specializată aplică procedurile de deratizare și dezinsecție menite să prevină îmbolnăvirea efectivului de păsări.

  DSC_1044Hrana curcanilor este, de departe, secretul tinerei familii din Lumina. La Casa Curcanilor, păsările primesc furaje în funcție de vârstă, iar cerealele sunt măcinate zilnic la moara fermei. Baza o reprezintă porumbul, șrotul de soia, grâul, floarea-soarelui și mazărea. Către final, curcanii primesc și lucernă care, împreună cu boabele de porumb, dă gustul bun, de țară, al cărnii de curcan, spune fermierul.

  Un alt element la care constănțenii au fost atenți a fost sacrificarea păsărilor prin asomarea electrică – unda de curent electric le produce curcanilor – și așa sensibili, un stop cardiac, deci nu sunt supuși nici unui chin. Cei doi tineri au investit și într-un spațiu special unde păsările sunt bine curățate de pene cu ajutorul unui deplumator, iar carcasele de curcan și carnea de curcan sunt pregătite pentru comenzi, frumos puse în ambalaje personalizate cu logo-ul fermei: ”Casa Curcanilor”. ”Avem deja clienți fideli, care cumpără curcanii de la noi pentru că știu că avem grijă de păsări și le creștem natural, nu le forțăm să ia în greutate cu tot felul de suplimente”, apreciază Florin Mertoiu.

  DSC_1053Cei doi fermieri s-au convins deja că afacerea cu curcani este profitabilă în România, chiar dacă piața pare controlată de marile ferme. ”Noi ne considerăm un mic producător de carne de curcan, însă suntem mulțumiți că în zona noastră avem comenzi. Am livrat și în București, în special la un magazin din zona Titan, dar acum ne pregătim să deschim propriul magazin în Constanța și ne vom valorifica mai ușor producția. Păstrăm și livrările la domiciu pentru că așa ne-am lansat, și păstrăm și prețul bun pentru carnea de curcan crescut ca la țară, respectiv 19 lei pe kilogram”, au încheiat cei doi tineri.

  Un reportaj realizat la ferma de curcani din localitatea Lumina puteți urmări sâmbătă – 8 noiembrie, de la ora 11.15, la emisiunea ”Cultivat în România” de pe România TV

  Te-ar mai putea interesa

  Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Documentul obligatoriu pentru subvențiile APIA din acest an

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate