• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție de 40 euro pentru fermierii care renunţă la arătură sau cultivă leguminoase!

    Angelica Lefter -

    Miniștrii Agriculturii din statele UE au aprobat în Consiliu concluziile privind agricultura cu emisii scăzute de carbon, anunță eurodeputatul liberal Dan Motreanu.

    Conform oficialului european, agricultura și silvicultura vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice prin practicile de cultivare a carbonului. Acestea sechestrează și/sau mențin carbonul în sol sau în biomasă prin:

    ”Așa cum am propus deja din partea PPE cu ocazia Regulamentului privind exploatarea terenurilor și silvicultura (LULUCF), este important să acordăm un sprijin financiar atractiv fermierilor și silvicultorilor. Îi vom încuraja să adopte aceste practici și îi vom recompensa pe cei care deja procedează în acest mod în completarea fondurilor din cadrul Politicii Agricole Comune, atât din surse publice, cât și private. Estimările Comisiei Europene prevăd că fermierii vor putea câștiga între aproximativ 40 de euro/tonă de carbon captată”, a menționat Dan Motreanu.

    Aceasta a completat că Consiliul susține această poziție și a invitat Comisia Europeană să discute cu grupul de experți posibilitatea de a extinde certificarea la alte gaze cu efect de seră, în special metan și protoxid de azot.

    ”Reprezentanții statelor membre au subliniat că scopul principal al agriculturii UE este de a asigura securitatea alimentară. Acest obiectiv poate fi sprijinit prin multiplele beneficii conexe ale cultivării carbonului, care contribuie la un conținut mai ridicat de carbon organic în sol, adică fertilitatea necesară unei producții crescute. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul așteaptă acum propunerea Comisiei Europene de stabilire a unui cadru legal armonizat pentru cultivarea carbonului, propunere care va fi lansată până la sfârșitul acestui an”, a mai arătat oficialul.

    Ce a comunicat oficial Consiliul Uniunii Europene

    Consiliul a informat printr-un comunicat remis joi – 7 aprilie că a recunoscut rolul pe care agricultura și silvicultura îl au în combaterea schimbărilor climatice, concluzionând câteva puncte esențiale în sprijinirea acestor ramuri pe viitor, în cadrul unei comunicări intitulate ”Cicluri durabile ale carbonului”.

    Cadrul pentru certificarea eliminărilor de dioxid de carbon,  va face obiectul unei propuneri legislative la sfârșitul acestui an

    Consiliul UE a specificat concluziile la care s-a ajuns în urma discuțiilor pe tema emisiilor cât mai scăzute de carbon și a recunoscut totodată importanța acordării unui sprijin financiar fermierilor și silvicultorilor, pentru a-i încuraja să adopte aceste practici favorabile climatului, se arată pe site-ul consilium.europa.eu.

    ”Miniștrii agriculturii au aprobat concluzii privind agricultura cu emisii scăzute de carbon, pornind de la partea referitoare la agricultură și silvicultură din comunicarea Comisiei intitulată ”Cicluri durabile ale carbonului”, și care vizează încurajarea practicilor agricole care contribuie la captarea carbonului din atmosferă și fixarea acestuia în sol sau în biomasă într-un mod durabil. Astfel de practici pot include, în agricultură, implantarea de garduri vii sau de arbori, cultivarea leguminoaselor, utilizarea culturilor de captare și a culturilor de acoperire, agricultura de conservare, menținerea turbăriilor și, în cazul silviculturii, împădurirea sau reîmpădurirea.

    Concluziile precizează așteptările Consiliului privind cadrul pentru certificarea eliminărilor de dioxid de carbon, care va face obiectul unei propuneri legislative la sfârșitul acestui an, pentru a permite valorizarea economică a practicilor care sporesc eliminarea și stocarea carbonului, pe baza unor cerințe de măsurare dovedite științific”, este menționat în comunicatul transmis.

    Sprijin financiar  pentru fermieri și silvicultori, pentru a-i încuraja să adopte practici favorabile climatului

    Miniștrii au sprijinit planul Comisiei Europene de a înființa un grup de experți format din reprezentanți din sectorul agriculturii și cel al silviculturii. Acesta ar avea rolul de a evalua sistemele existente de certificare pentru eliminarea dioxidului de carbon precum și să împărtășească exemple de bune practici din întreaga UE.

    ”În concluziile sale, Consiliul a salutat comunicarea și a recunoscut rolul esențial pe care agricultura și silvicultura l-ar putea juca în combaterea schimbărilor climatice prin eliminarea carbonului din atmosferă. Miniștrii au recunoscut, de asemenea, importanța acordării unui sprijin financiar care să fie suficient de stimulant fermierilor și silvicultorilor, în completarea politicii agricole comune, atât din surse publice, cât și private, pentru a-i încuraja să adopte aceste practici favorabile climatului.

    În plus, miniștrii au sprijinit planul Comisiei de a înființa un grup de experți format din reprezentanți din sectorul agriculturii și cel al silviculturii, au considerat că acest grup ar fi în măsură să evalueze sistemele existente de certificare pentru eliminarea dioxidului de carbon și să țină seama de aceste sisteme, precum și să împărtășească exemple de bune practici din întreaga UE și au invitat Comisia să discute cu acest grup posibilitatea de a extinde certificarea la reducerile de gaze cu efect de seră, în special metanul și protoxidul de azot”, se arată în informare.

    Scopul principal al agriculturii UE, este de a asigura securitatea alimentară, obiectiv care nu trebuie compromis

    Totodată, s-a ajuns la concluzia că scopul principal al agriculturii europene este acela de a asigura securitatea alimentară, așa cum este prevăzut în tratate, iar acest scop nu trebuie compromis.

    ”Statele membre au subliniat de asemenea că scopul principal al agriculturii UE, astfel cum se prevede în tratate, este de a asigura securitatea alimentară și că acest obiectiv nu ar trebui compromis. În ultimul rând, concluziile au subliniat importanța luării în considerare a particularităților regionale și a evitării oricărei sarcini administrative inutile la stabilirea cadrului de certificare, care ar trebui să fie cât mai simplu și mai transparent posibil”, este precizat în informarea de presă.

    În final este reamintit contextul și principalele obiective ale Pactului Verde european, unul dintre ele fiind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.

    ”În cadrul Pactului verde european, unul dintre obiectivele stabilite în temeiul Legii europene a climei este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică la nivelul UE până în 2050.

    Eliminările de dioxid de carbon (și anume eliminarea CO2 din atmosferă și stocarea sa prin diferite mijloace, de exemplu prin intermediul arborilor și al plantelor, precum și protejarea solurilor bogate în carbon) pot juca un rol esențial în realizarea neutralității climatice. Comunicarea Comisiei privind cicluri durabile ale carbonului, adoptată la 15 decembrie 2021 ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”, urmărește să contribuie la dezvoltarea unor soluții durabile pentru eliminarea carbonului. Comunicarea reprezintă, de asemenea, un prim pas către un cadru pentru certificarea eliminărilor de dioxid de carbon, care va face obiectul unei propuneri legislative”, potrivit contextului menționat în materialul informativ al Consiliului.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Când se seamănă semințele de roșii Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE