• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Bulgaria cer suspendarea subvențiilor până la plata lor echitabilă

    Mircea Olteanu -

    Fermierii din Bulgaria cer demisia ministrului Agriculturii și anunță că vor merge la Bruxelles pentru a cere ca subvențiile acordate țării lor să fie suspendate. Uniunea Crescătorilor de Animale din Bulgaria spune că plățile directe nu sunt echitabile și nu mai trebuie plătite până când Guvernul nu răspunde solicitărilor fermierilor.

    Uniunea Crescătorilor de Animale din Bulgaria cere demisia ministrului Agriculturii de la Sofia, Ivan Ivanov, a declarat președintele organizației zootehnice, în cadrul unei conferințe de presă privind situația sectorului, informează portalul de știri agri.bg. Printre motivele cererii se numără politica inadecvată a direcției agricole în ceea ce privește sectorul zootehnic, dar și alte probleme.

    Penka Hristova, președintele Uniunii, a indicat că organizația cere și demisia altor oficiali din Ministerul Agriculturii.

    „Până acum am declarat faliment în proporție de 30% la toate fermele, în special la cele ce se ocupă de producția de lapte. Ne așteptăm să ajungem la 50% în 20 de zile”, a adăugat Hristova.

    Potrivit lui Dimitar Zorov, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Bovine din Bulgaria, situația din sector nu este critică, ci catastrofală.

    „De două luni căutam toate oportunitățile pe care le avem. Am fost de trei ori în Comisia pentru agricultură. Ne-am întâlnit cu deputații. Am fost de multe ori la Ministerul Agriculturii. Am avut 3 întâlniri cu viceprim-ministrul Asen Vassilev, am fost și la premier”, a afirmat Zorov.

    Potrivit acestuia, nu lipsesc resursele financiare, există o dezorganizare a modului în care este organizată de schema de ajutor pentru fermieri.

    La rândul său, Boyko Sinapov, președintele asociației Unite a Crescătorilor de Animale din Bulgaria (UBA), a afirmat că „situația din sectorul zootehnic este critică”.

    Crescătorii bulgari vor merg la Bruxelles pentru a-și negocia propriile plăți

    Reprezentanții crescătoriilor bulgari se vor întâlni,  pe 20 aprilie, cu Norbert Lins, președintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, pentru a discuta despre problemele din țară vecină, au mai anunțat organizațiile zootehnice.

    „Vom cere Bruxelles-ului să suspende fondurile puse la dispoziție pentru Bulgaria până când această patrie dragă va fi pusă în ordine. Pe spatele nostru se vorbește de milioane, miliarde, dar în realitate nimic nu ajunge la producătorul autohton. Sectorul se apropie de faliment”, a spus președintele Boyko Sinapov, de la Asociația Unită a Crescătorilor de Animale din Bulgaria (UBA). El a adăugat că, anul acesta, cotele au scăzut pe fondul crizei doar pentru Bulgaria.

    Mihail Mihailov de la Uniunea Națională a Crescătorilor de Bovine din Bulgaria a afirmat: „Sectorul nu își va reveni anul viitor. Singurul lucru care se poate face este alocarea resurselor financiare. Am pierdut toate trenurile sau așa-zisele instrumente financiare de care au beneficiat alte țări din Europa”.

    „Lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece. Unul dintre motivele pentru care ne aflăm în această situație sunt subvențiile europene, majoritatea fiind deturnate. Foarte puține ajung la noi. Atâția ani, nimeni nu ne-a ajutat. După părerea mea, există cineva care are interes ca țara noastră să nu se dezvolte”, a spus Nikolai Romanov, un crescătorul de animale din regiunea Pleven .

    Crescătorii au explicat că au un acord atât cu industria cărni de pui și cu cea de porc pentru întâlnirea de la Bruxelles.

    „După întâlnirea din 20 aprilie de la Bruxelles, vom decide să protestăm. Avem o întâlnire cu crescătorii de păsări și porci, căci ne-am dus să ne rugăm pentru furaje la Ministerul Agriculturii. Și de acolo ne-au oferit bani. Respectiv, celor două sectoare – creșterea păsărilor și a porcilor – li s-a spus că am renunțat la cereale și că trebuie să se înțeleagă cu noi. Până pe 20 aprilie, Ministerul Agriculturii are timp să ia o decizie concretă în privința sectorului”, a comentat Penka Hristova.

    Crescătorii de bivoli sunt, de asemenea, nemulțumiți de ceea ce se întâmplă. „Deoarece nu ne înțelegem, vom avea o întâlnire cu Comisia pentru agricultură din PE. Acolo vom discuta – fie să declarăm oficial falimentul zootehniei din Bulgaria și să ne acoperim împrumuturile, fie să facem o politică adecvată pentru a ajuta acești oameni să muncească. Bulgaria este pe moarte, nu știu dacă o vedeți”, a conchis Maria Stepancheva, președintele Asociației Crescătorilor de Bivoli din Bulgaria.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”