• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul Wojciechowski despre subvenția la îngrășăminte: ”Va putea fi acordat ajutor fermierilor”

    agrointeligenta.ro -

    Aș dori să spun foarte clar că Comisia Europeană nu a respins niciodată cererea poloneză pentru posibilitatea de a aplica subvenții la îngrășăminte, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, la o conferință de presă. În opinia sa, Poloniei i s-a cerut doar să-l modifice astfel încât să corespundă cadrului legal actual definit de Comisie în ultimele zile (așa-numitul ajutor de război). ”Se va lua în considerare cererea poloneză și se va acorda ajutor fermierilor”, a subliniat comisarul Wojciechowski.

    În urmă cu două zile, Henryk Kowalczyk, viceprim-ministru și ministrul agriculturii, a informat că Comisia Europeană nu a fost de acord cu forma propusă de Polonia pentru a acorda subvenții pentru îngrășăminte ca ajutor de stat. S-a solicitat guvernului polonez să acorde acest sprijin ca un ajutor de minimis.

    Citiți și: Comisia Europeană a cerut Poloniei să acorde subvenția la îngrășăminte ca ajutor de minimis

    ”Aș dori să spun foarte clar că Comisia Europeană nu a respins niciodată cererea poloneză pentru posibilitatea de a aplica subvenții la îngrășăminte”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, la o conferință de presă.

    În opinia sa, Poloniei i s-a cerut doar să-l modifice astfel încât să corespundă cadrului legal actual definit de Comisie în ultimele zile, adică pe baza așa-numitului ajutor de război.

    Aplicația poloneză s-a bazat pe măsuri de ajutor pentru Covid, deoarece a fost dezvoltată mult mai devreme decât a anunțat Comisia Europeană ajutorul de război menționat mai sus (adică pe 23 martie a acestui an).

    Conform portalului farmer.pl, după cum a declarat Wojciechowski, guvernul polonez a înaintat deja Comisiei Europene o cerere modificată privind subvențiile pentru îngrășăminte.

    ”Sunt sigur că decizia – pentru că nu o pot anunța în acest moment, pentru că problema este tratată de o altă direcție, un alt comisar, un comisar responsabil cu politica de concurență – dar totul indică că această decizie va fi luată în zilele urmatoare. Cererea poloneză va fi luată în considerare și va putea fi acordat ajutor fermierilor” , a subliniat comisarul Wojciechowski la conferință de presă susținută în weekend.

    Ajutor pentru achiziția de îngrășăminte, maxim 35.000 de euro/fermă

    Banii pentru subvențiile pentru îngrășăminte urmează să vină de la așa-zisa cadru temporar de criză adoptat de UE la 23 martie anul curent, în temeiul căruia este posibil să se acorde ajutor public național pentru fermieri în valoare de până la 35.000 euro pe gospodărie.

    După cum a informat Henryk Kowalczyk la conferință, data adoptată mai devreme de la care fermierii vor putea solicita ajutor va fi probabil menținută – și anume septembrie 2021.

    Să reamintim că regulamentul întocmit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale presupune că ajutorul va consta într-o subvenție pentru achiziționarea de îngrășăminte achiziționate de la 1 septembrie 2021 până la 16 mai anul curent. Subvenția va fi de până la 250 zloți/ha – 53,56 euro/ha de pajiști și pășuni pe teren arabil, cu excepția suprafețelor pentru care fermierii primesc plăți de agromediu în care fertilizarea este interzisă; pentru alte terenuri agricole, subvenția se va ridica la 500 zloți/ha (107,12 euro/ha). Subvenția se va acorda până la 50 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă