Noua Lege a irigațiilor – adoptată! Finanțare de 1,5 miliarde de euro și acces la subvenții pentru micii fermieri care irigă
agrointeligenta.ro -Legea irigațiilor, modificată în Parlament. Guvernul va aloca până în 2027 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a fi continuate lucrările de reabilitare a sistemului național de irigații. În plus, de subvenția pentru energia folosită la irigat vor beneficia și micii fermieri, cei care folosesc rețele locale de irigat. O altă modificare importantă este legată de autorizația de contrucție care nu mai este condiționată de acordul proprietarului acelui teren.
Legea irigațiilor a beneficiat de un vot masiv astăzi la votul din Parlament, de 283 ”pentru” și doar o abținere.
Noua Lege a irigațiilor, susținută de președintele Comisiei de agricultură și de ministrul Agriculturii
Deputații au votat favorabil pentru proiectul de Lege ce modifică art.34 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 (PLx 76/2021).
Inițiată de doi deputați PSD, actul normativ a fost amendat în Comisia de agricultură de la nivelul Camerei Depuraților, fiind puternic susținut atât de președintele Comisiei, deputatul PSD Florin Barbu, cât și de ministrul Agriculturii, deputatul PSD Adrian Chesnoiu. De altfel, între amendamentele depuse în Parlament se numără și promisiunea ministrului Chesnoiu de a acorda subvenție la energie, în cuantum de 50% din valoarea facturilor, și pentru micii fermieri care folosesc rețele locale de irigat.
Acordul explicit al proprietarului terenului nu mai este obligatoriu
Cea mai importantă modificare pe care noua lege o aduce și care are un impact direct pentru fermieri este legată de autorizația de construire. Astfel, dacă până acum, era obligatoriu acordul explicit al proprietarului terenurilor, acum procedura a fost schimbată.
”În cazul în care contractele (…) nu cuprind explicit acordul proprietarilor terenurilor şi/sau aceştia nu pot fi identificaţi, titularii autorizaţiilor vor publica o notificare privind intenţia de a executa lucrările, la sediul primăriei comunei, oraşului sau municipiului pe raza căreia/căruia se află terenurile pe care urmează să fie executate lucrările, identificând aceste terenuri conform modalităţilor prevăzute la lit. a). În acest caz notificarea devine după 10 zile calendaristice titlul pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire”, se arată în textul proiectului aprobat de deputați.
Alocare de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului național de irigații
Cea mai bună veste pentru fermieri este că noua lege oferă cadrul legal pentru ca Guvernul să continue programul de investiții în sistemul național de irigații. Mai exact, se prevede că ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub condiția asumării de către Guvern, prin hotărâre, a Programului Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj primește suma de 1,500 miliarde euro necesară pentru reabilitarea acestor infrastructuri”. Această alocare se va face ”cu încadrarea în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie, respectiv suma de 1,500 miliarde euro”, până în anul 2027.
”Termenul stabilit prin prezenta lege se corelează cu termenul prevăzut în viitorul document programatic 2023-2027, unde finanțarea acestui sector important al agriculturii este prevăzută ca intervenție în cadrul Planului Național Strategic, dedicată sprijinirii investițiilor în infrastructura de irigații”, se arată în motivarea amendamentului.
Micii fermieri intră la subvenția de 50% din energia electrică pentru irigat
Noua lege a irigațiilor aduce schimbări importante și pentru fermierii mici, care nu sunt ”racordați” la sistemul național de irigații și care nu fac parte nici din asociații de udători. Până acum, acești producători agricoli nu beneficiau de prevederile articolului 66, alin. 4, care le permitea decontarea cu până la 50% a costului energiei folosite la irigat.
”Prevederile art. 66 alin. (4) se aplică deținătorilor de sisteme de irigații locale, independente de infrastructura de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului public sau privat al statului sau sisteme amplasate în afara unui teritoriu distinct hidraulic pentru care se asigură apă pentru irigații prin unul sau mai multe puncte de livrare a apei prin intermediul infrastructurii de îmbunătățiri funciare aparținând domeniului public sau privat al statului”, prevede noua lege care include la subvenționare și proprietarii de amenajări locale de imbunătățiri funciare, persoane fizice sau juridice, care nu sunt constituite în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații și care nu beneficiază în acest moment de facilități.
În plus, de acum înainte, toți fermierii se pot încadra la accesarea fondurilor europene pentru sisteme de irigații, ”privilegiu” de care până acum s-au bucurat doar organizațiile de udători. Singura condiție impusă agricultorilor este ca sistemele pe care le folosesc să fie autorizate de ANIF și să doteze sistemul de irigații local cu mijloace de măsurare a consumului de apă și energie electrică pentru irigații.
Legea intră în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.