Noi soiuri de mere hipoalergenice, create de cercetătorii germani
Mircea Olteanu -Cercetătorii germani de la universitățile din Osnabrück și München au creat două noi soiuri de mere hipoalergenice, care pot astfel să fie consumate fără probleme de persoanele cu alergie la mere, a anunțat Organizația Olandeză a Producătorilor de Fructe (NFO), potrivit portalului Nieuwe Oogst.
Se estimează că aceste două soiuri vor deveni disponibile pe rafturile magazinelor din 2025-2026.
Cele două soiurile de mere vor avea marca de calitate a Centrului European pentru Cercetarea Alergiilor (Ecarf). Acesta este o marcă europeană de calitate pentru produsele pe care persoanele cu o anumită alergie le pot consuma în siguranță.
În mod normal, merele conțin patru alergeni, dintre care doi pot provoca o reacție alergică la om. Sensibilitatea la acești alergeni este adesea asociată cu cea la polenul de mesteacăn.
Pentru a crea mere hipoalergenice, cercetătorii au selectat meri hibrizi cu cel mai scăzut nivel posibil al acestor doi alergeni.
Fructele rezultate au fost testate la Spitalul Universitar din Berlin. Persoane cu sensibilitate la alergenii din mere au fost selectate să consume mere din cele două soiuri. Participanții nu au prezentat simptome cunoscute de alergie, cum ar fi mâncărime și furnicături în gură sau umflarea membranele mucoase și a buzelor.