Semnalul din Agrointeligența schimbă proiectul de ordin pentru punctele de sacrificare din ferme
Roxana Dobre -Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța alimentelor a decis să vină cu o nouă formă pentru proiectul de ordin privind înființarea punctelor de sacrificare la nivelul fermelor deținute de persoane fizice. În noul draft publicat joi, 14 aprilie, ANSVSA precizează că excepția face referire numai la speciile de ovine și caprine, așa cum a solicitat public, în numele crescătorilor, Nicolae Cioranu, președintele Asociației Păstorul Crișana Arad, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor (AFF).
Pe data de 11 aprilie, prin intermediul Agrointeligența, Nicolae Cioranu a transmis un apel public către autorități. Acesta a semnalat că proiectul de act normativ iniția de ANSVSA la cererea fermierilor nu a fost încă aprobat și nu figurează în Monitorul Oficial. La acel moment, Cioranu puncta că există interese care, fără un motiv întemeiat, pun piedică noului ordin. În fapt, punctele de sacrificare la nivelul fermelor de ovine și de caprine nu ar crea concurență neloială, susține Cioranu.
La numai două zile lucrătoare după apelul liderului din cadrul AFF, ANSVSA a revenit cu un nou draft la ordin. De data aceasta, se specifică clar că excepția de legislativă va fi aplicată doar fermelor de ovine și caprine, exploatații deținute de persoane fizice și care vor putea să înființeze puncte de sacrificare.
”Prin excepție de la prevederile lit. e) și lit. f), în cazul punctelor de tăiere la nivelul fermelor de ovine și caprine care aparțin persoanelor fizice, documentația va cuprinde copia atestatului de producător și copia carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol în locul copiei certificatului unic de înregistrare și a copiei certificatului constatator”, se arată în documentul care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Ce înseamnă punct de tăiere la nivelul fermei
Pentru a sacrifica animalele în ferme, crescătorii trebuie să dețină un abator de capacitate mică integrat fermei, care este dotat cu spații și facilități adecvate în care se defășoară activități pentru tăierea animalelor crescute în ferma proprie de ovine și caprine și pentru livrarea cărnii și a organelor rezultate în unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe teritoriul național.
Fermierii așteaptă publicarea ordinului
Crescătorii de ovine și caprine așteaptă deblocarea ordinului și publicarea acestuia în Monitorul Oficial astfel încât oierii să poată înființa primele puncte de sacrificare în ferme, mai ales în contextul Sărbătorilor Pascale când cererea din piață este mai mare.