Lege pentru punctele de sacrificare din ferme! Nicolae Cioranu, AFF: ”Mulțumim conducerii ANSVSA și MADR”
Roxana Dobre -Punctele de sacrificare a oilor în ferme, aproape de a deveni realitate pentru crescători. Fermierii apreciază demersul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de a emite un ordin pentru a permite și persoanelor fizice să se autorizeze, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, după ce a fost depășit termenul de 10 zile, pentru dezbatere publică.
”Mulțumim conducerii ANSVSA pentru decizia de a autoriza, din punct de vedere sanitar veterinar, punctele de sacrificare a ovinelor la poarta fermelor, organizate în ferme deținute de persoane fizice, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Am făcut îndelungi demersuri de-a lungul anilor, pentru a obține această facilitate și a simplifica pentru fermierii, crescători de ovine, desfacerea producției proprii”, se arată într-o informare semnată de Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Păstorul Crișana Arad, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor (AFF).
Oierii dau asigurări că activitatea abatoarelor mari și a supermaketurilor nu va fi perturbată
Crescătorii de ovine au trecut în revistă care sunt avantajele punctelor de sacrificare în ferme, mai ales în contextul rănirii unui animal sau îmbolnăvirii acestuia.
”Dorim să explicăm pe această cale importanța deciziei conducerii ANSVSA, astfel:
1. Se micşorează distanța de la producătorul direct la consumator, se scurtează lanțul de la furcă la furculiţa.
2. Se dezvoltă o mică piața locală, cea căreia i se adresează această măsură, și care nu intră în concurență cu marii retaileri sau cu marile abatoare.
3. Se rezolvă rapid și eficient problema sacrificărilor de necesitate în ferme.
4. Se permite un controlul sanitar veterinar mai amănunțit, realizat de medicii DSV.
5. Se duce la îndeplinire dorința a aproximativ 70% din crescătorii de ovine, plătitori de taxe și impozite.
Nu în ultimul rând mulțumim conducerii Ministerului Agriculturii pentru susținere și capacitatea de a înțelege problemele reale ale oieritului”, se arată în informarea oierilor.
Reamintim că după ce ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că autoritatea în domeniul veterinar a hotărât să permită autorizarea sanitar- veterinară a punctelor de sacrificare a animalelor și la nivelul fermelor deținute de persoane fizice, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, instituția a publicat joi – 24 martie proiectul în dezbatere publică pe site-ul propriu.
Conform proiectul de ordin pentru completarea art. 5 din Norma sanitar – veterinară privind procedura de autorizare sanitar – veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 57/2010, în cazul punctelor de tăiere la nivelul fermelor care aparțin persoanelor fizice, documentația va cuprinde copia atestatului de producător și copia carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol în locul copiei certificatului unic de înregistrare și a copiei certificatului constatator.
Ordinul trebuie publicat în Monitorul Oficial şi intră în vigoare la 10 zile de la publicare, potrivit textului citat.
Modificarea legislației – solicitată de Asociația Crescătorilor de Ovine “Pastorul Crișana” Arad
Documentul citat precizează că modificarea legislației s-a făcut în urma unei adrese a Asociației Crescătorilor de Ovine “Pastorul Crișana” Arad, înregistrată la ANSVSA cu nr. 6292/17.03.2022, prin care solicită modificarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare, astfel încât să fie posibilă obținerea autorizației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru punctele de tăiere la nivelul fermelor în baza atestatului de producător eliberat de primărie, prin care fac dovada deținerii animalelor.
Ce înseamnă punct de tăiere la nivelul fermei
Pentru a sacrifica animalele în ferme, crescătorii trebuie să dețină un abator de capacitate mică integrat fermei, care este dotat cu spații și facilități adecvate în care se defășoară activități pentru tăierea animalelor crescute în ferma proprie și pentru livrarea cărnii și a organelor rezultate în unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe teritoriul național.