Legea arendei – depusă în Parlament! Arendă pe minim 10 ani cu reziliere unilaterală pentru neplată!
agrointeligenta.ro -Legea arendei a fost depusă în Parlamentul României în procedură de urgență, marcând un moment mult-așteptat de către fermierii care lucrează terenuri în baza contractelor încheiate cu proprietarii de terenuri.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă spune în premieră care sunt prevederile după care se vor încheia contractele de arendă după adoptarea noii legislații.
Legea arendei a fost depusă și înregistrată la finele zilei de ieri, miercuri – 13 aprilie, de un grup de parlamentari. Lista inițiatorilor este deschisă de către președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul PSD Florin Barbu, și de către ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, de asemenea deputat PSD. Lista inițiatorilor se continuă cu parlamentarii Paul Stănescu (seantor PSD), Siminica Mirea (senator PSD), Laura Vicol Ciorbă (PSD), Alina-Elena Tănăsescu (deputat PSD), Emil Dumitru (deputat PNL), Daniel Constantin (deputat PNL), Marius Iancu (deputat PSD), Ion-Cătălin Grecu (deputat PSD), Emil Albotă (deputat PSD), Aurel Bălășoiu (deputat PSD), Raluca-Giorgiana Dumitrescu (deputat PSD), Nicu Niță (deputat PSD), Adrian Alda (deputat PSD), Remus Munteanu (deputat PSD), Călin-Gheorghe Mătieș (senator PSD), Ion Rotaru (senator PSD), Lucian Trufin (senator PSD) și Constantin Bîrcă (deputat PSD).
Perioadă minimă de 10 ani pentru contractele de arendă
Noua lege a arendei se instituie ca durata arendării să fie de minimum 10 ani pentru a asigura o predictibilitate și stabilitate în această materie.
”Durata minimă obligatorie se impune ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, ori orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor. Astfel, se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este condiționată de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate acestea impunând o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare. În România există o nouă categorie de investitori, neimplicați în mod tradițional în sectorul agricol, alcătuită din traderi individuali și fonduri de investiții”, se arată în nota de fundamentare a inițiativei legislative.
De precizat că inițiatorii au preluat în argumentație aspecte ridicate și de către Asociația Forța Fermierilor în cadrul dezbaterilor ce au precedat elaborarea actului normativ. O parte din aceste elememnte, inclusiv semnalul de alarmă cu privire la ”traderii” de terenuri, se regăsesc și într-un text de opinie semnat de președintele AFF, Vlad Macovei (vedeți editorialul Fondurile de investiții speculative din agricultură au început să tragă sforile pentru a bloca o nouă inițiativă legislativă privind arenda!)
Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor alături de alți lideri din mediul asociativ agricol au participat de la începutul anul anului la o serie de consultări inițiate de președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu.
Reziliere unilaterală a contractului pentru neplata arendei
Noua lege are în vedere și protejarea intereselor proprietarilor. Astfel, în caz de neplată la timp a arendei convenite, acestea se reziliază unilateral. ”Contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum și cele înregistrate la consiliul local constituie, în condițiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele și în modalitățile stabilite în contract; neplata în termenul prevăzut în contractul de arendare va avea ca efect rezilierea unilaterală a contractului”, se arată în textul inițiativei legislative.
Subarendarea, interzisă. Schimbul de terenuri, permis
Un alt aspect important al propunerii de lege vizează precizarea expresă a interzicerii subarendării: ”Subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancțiunea nulității absolute, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași”.
Grupul de inițiatori ai noi Legi a arendei au avut în vedere și cazurile speciale de încetare sau menținere a contractelor de arendeă, precizându-se explicit că:
- Contractul de arendare încetează prin incapacitatea sau falimentul arendașului.
- În cazul decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul.
- În cazul vânzării terenului cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.
Contractele aflate în derulare rămân în vigoare până la data expirării
Noile prevederi privind durata minimă a perioadei de arendă nu afectează contractele aflate în derulare. Astfel, proiectul de lege stipulează: ”Durata contractelor de arendare în desfășurare încheiate în conformitate cu prevederile Legii nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, rămâne valabilă până la expirarea acestora”.
Noua lege a arendei, dezbătută în procedură de urgență
Inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil urmează să intre în procedură parlamentară, parcurgând pașii de consultare publică și dezbatere la nivelul comisiilor înainte de a fi trimis pentru vot la Senat – prima cameră decizională, și apoi în Camera Deputaților, pentru votul final. Pentru a intra în vigoare, noua lege a arendei trebuie să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.