Agricultură ecologică cu Aurel Petruș – Cultura de grâu și combaterea buruienilor
Adrian Radu -Grâul este o cultură importantă pentru fermierii români, atât pentru cei care o lucrează cu tehnologiile convenționale, cât și pentru cei care au ales drumul agriculturii ecologice. Aurel Petruș, omul care s-a îndrăgostit iremediabil de culturile bio, ne prezintă pașii care trebuie urmați pentru a avea o producție bună la recoltat.
Aurel Petruș lucrează suprafețe importante de teren în comuna Ștefan cel Mare, din județul Călărași. Grâul are o pondere ridicată an de an, cuprinsă între 25-40%. Motivul? Rotația este importantă pentru a ajuta la combaterea buruienilor și a dăunătorilor din culturile mai profitabile, cum ar fi cele de toamnă. De altfel, lupta cu provocările în agricultura ecologică este mult mai dificilă decât în convențional.
Fermierul a simțit pe cultura lui cum e să ai pierderi. A învățat însă din toate lecțiile și acum poate oferi la rândul său sfaturi importante. Primul pas al tehnologiei la grâu este reprezentat de lucrările de bază. “Ar fi trebuit să fie arătura, dar de 2 ani, din cauza secetei excesive din toamnă, nu s-a putut face acest lucru și atunci am făcut o lucrare cu renumitul Tiger și am semănat după aceea. Înainte de semănat, s-au aplicat îngrășăminte organice, recunoscute de Regulamentul ecologic. Odată aplicate și apoi încorporarea lor în sol, semănatul la grâu s-a făcut între 1-10 octombrie, am avut o răsărire bună din toamnă. A trebuit să ne luptăm foarte mult cu buruienile. Au fost parcele în care s-au făcut 3 treceri, unele cu țesala de buruieni, unele cu sapa rotativă sau combinate aceste unelte”, a explicat Petruș.
Țesala de buruieni este o unealtă impresionantă, cu o lățime de lucru de 14 metri, ai cărei colți intră în sol 2-3 centimetri, viteza de lucru ajungând și la 12 km / h. În schimb, vârful de la sapa rotativă pătrunde chiar la 5 cm în sol și scoate buruienile. Aceste lucrări se fac în prima parte a dezvoltării plantelor, când buruienile sunt foarte mici. Apoi, când plantele cresc, grâul poate să lupte singur cu buruienile.
Agricultură ecologică cu Aurel Petruș – Cultura de grâu și combaterea buruienilor
Pentru combaterea bolilor, regula de bază este evitarea monoculturii. În al doilea rând, Aurel Petruș face tratament la sămânță. “Eu pot să spun că folosesc o substanță banală, pe care o știe toată lumea, sulfatul de cupru, tratamentul se face în fermă. Nicio sămânță nu scapă netratată. Sulfatul de cupru îl aplicăm în concentrație de 5%. Pe lângă sulfatul de cupru, care are rolul de a combate bolile, mai punem un biostimulator ecologic, care ajută sămânța să aibă un start foarte bun în toamnă, la răsărire”, a completat Petruș.
Următorul pas este alegerea soiurilor. Tactica folosită de Aurel Petruș este de a miza, în primul rând, pe calitate. Soiurile românești adaptate condițiilor din zona Ialomița-Călărași au fost preferate. La acestea a adăugat un soi străin , mai productiv. “Noi preferăm în cultura de grâu să semănăm două, trei soiuri amestecate. Deci, le amestecăm de la început și obținem un mix. Am introdus un grâu cu capacitate mare de producție și două soiuri cu calitate de producție. Să îmbinăm, ca totuși, per total, să obținem și un pic de producție mai mare și o calitate corespunzătoare”, a declarat Aurel Petruș.
Folosirea acestui mix de soiuri ajută nu doar la obținerea unui preț corect al grâului, ci și la combaterea bolilor și a dăunătorilor, cum ar fi cărăbușii și ploșnițele. Alegerea de soiurile aristate completează schema de apărare a grâului. Toată această tehnologie aplicată de Aurel Petruș a dus la creșterea producției în ferma pe care o administrează. Dacă la început obținea o medie de 2.500 kg / ha, recordul a atins valoarea de 5.500 kg / ha, producție medie pe o suprafață de 300 de hectare.
Fermierii care au culturi bio și care doresc să vadă ce produse ecologice pot aplica pe terenurile însămânțate cu grâu pot verifica portofoliul RWA Raiffeisen Agro România pe site-ul www.raiffeisen-agro.ro.