• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • În fiecare an, peste 100.000 de români părăsesc orașele aglomerate pentru a se muta la țară

  Angelica Lefter -

  Din ce în ce mai mulți români părăsesc orașul și se mută în mediul rural. Motivele sunt variate și pe lista argumentelor migrației de la oraș la sat, dincolo de dorința de avea mai mult spațiu și de a respira un aer mai curat, s-a adăugat explozia costurilor cu utilitățile, cu gazele și energia electrică, arată o analiză a experților de la Arabesque/Mathaus.

  Potrivit acesteia, mai mult de 100.000 de români părăsesc, în fiecare an, orașele pentru a se muta în mediul rural. Odată cu pandemia și cu creșterea costurilor utilităților, a scumpirii vieții la oraș, fenomenul tinde să ia amploare.

  Criza sanitară declanșată de pandemia de Covid-19 a determinat o mare migrație de la oraș către sat

  Datele statistice arată că peste 250.000 de români s-au mutat, în cei doi ani de pandemie Covid-19, de la oraș la țară. Totodată, Institutul Național de Statistică (INS) arată că numai în 2020, în anul de vârf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renunțat la viața din oraș pentru cea din mediul rural.

  În sens invers, adică din localitățile mici către orașe s-au mutat numai 77.825 de persoane. Diferenţa netă dintre cele două fluxuri migraţioniste s-a dublat față de anii anteriori.

  În ultimii doi ani, tendința migrației către mediul rural s-a accentuat, afirmă specialiștii, dovadă că, în 2022, din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69,0% sunt pentru zona rurală.

  ”Oamenii au ales să își construiască sau să cumpere o casă la țară, să se mute acolo. Motivele sunt multiple și au legătură cu schimbările comportamentale impulsionate de pandemie. Restricțiile pandemice, poluarea din marile orașe, costurile de întreținere și munca remote se află în prim-plan”, arată analiza Arabesque & Mathaus.

  Specialiștii mai spun că, dacă în anii ‘90, majoritatea românilor căutau să se mute din mediul rural în cel urban, în căutarea unor salarii mai bune, din 1997 fenomenul a început, treptat, să se atenueze bineînțeles și pe fondul migrației masive în Occident.

  Datele INS arată că în 1990, numai 27.710 plecau din mediul urban în cel rural, în timp ce 549.132 români părăseau localitățile rurale pentru viața la oraș.

   

  Scumpirea utilităților, printre primele argumente pentru schimbarea de la oraș către mediul rural

  În ultima perioadă, pe lista argumentelor migrației de la oraș la țară, dincolo de dorința de avea mai mult spațiu și de a respira un aer mai curat, s-a adăugat explozia costurilor cu utilitățile, cu gazele și energia electrică, după cum a explicat și Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.

  ”E o realitate de necontestat faptul că scumpirea utilităților i-a făcut pe mulți să se gândească la alternative, iar viața la casă, în mediul rural, a devenit o soluție mai atractivă ca oricând. Costurile sunt mult mai mici, există soluții alternative – încălzirea cu lemne de exemplu. Centralele pe lemne înregistreaza volume foarte mari de căutări, în contextul actual fiind o soluție foarte avantajoasă. De asemenea, apa caldă poate fi obținută foarte ușor. Randamentul poate fi până la 75 grade prin montarea unui panou solar. Ulterior, pentru a face și mai multă economie, apa poate fi stocată într-un puffer. Soluții există, iar oamenii au vazut avantajele și au început să le pună în practică”, a declarat Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.

  Fenomenul se poate observa și în vânzările magazinelor de bricolaj, care comercializează materiale pentru construit, renovat sau amenajat.

  De la garduri și pavaj, gresie de exterior, instalații pentru amenajare fose septice în zonele în care încă nu sunt condiții și instalații pentru udat grădini, vânzările au înregistrat o creștere semnificativă.

  Izolarea termică, o preocupare tot mai mare pentru români

  Potrivit analizei Arabesque & Mathaus, statisticile de vânzări indică o preocupare tot mai mare a românilor pentru izolarea termică a locuințelor.

  ”De la materialele de izolare termică, polistiren expandat, vata minerală, la boilere și centrale termice și electrice cu un consum mai redus de energie, becurile led și panourile solare, vânzările din aceste segmente sunt pe un trend ascendent, dovadă interesul românilor pentru soluții de a-și reduce costurile cu energia și gazele naturale”, a mai spus Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.

  Potrivit estimărilor experților, vânzările de soluții de izolare termică vor continua să se afle în topul vânzărilor, mai cu seamă că, de la 1 aprilie, costurile cu utilitățile au crescut semnificativ.

  ”Ne așteptăm ca tradiționala perioadă de curățenie dinainte de Paște să genereze un interes semnificativ pe aceste zone de produse, acolo unde există o gamă tot mai largă de soluții de ultimă generație, la prețuri competitive”, spun specialiștii.

  Analiza arată că o casă termoizolată corect aduce beneficii și vara. Temperatura din interior rămâne constantă și vara, fără a mai fi nevoie de utilizarea frecventă a unui sistem de aer condiționat.

  ”Atenție la calitatea materialelor, la specificații și compatibilitatea dintre material și adezivul folosit.  Ideea e să te informezi temeinic despre ce ai nevoie, să întrebi un specialist și să urmărești tutorialele din surse avizate, pentru a face o achiziție optimă, cu un randament optim pe termen mediu și lung”, au mai punctat specialiștii.

  Experții îi informează pe românii care se apucă de izolarea caselor că procentele de pierdere a căldurii sunt între 30 – 40% prin pereți, ușile 10% și ferestrele 20%, în timp ce prin acoperiș se poate pierde între 15 și 25% din coeficientul energetic.

  Tendința de migrație către mediul rural va fi în creștere în următorii ani

  Migrația românilor de la oraș către mediul rural se va accentua în anii următori, pe măsura provocărilor economice și sociale din mediul urban, spun specialiștii.

  De la aglomerație și poluare, în general accentuarea stresului urban, la creșterea costurilor cu utilitățile, scumpirea semnificativă a locuințelor și insuficienta dezvoltare a infrastructurii urbane, toate aceste elemente vin să contribuie la migrația către mediul rural, potrivit directorului de retail MatHaus.

  ”Din vânzările noastre de materiale de construcții (materialele pentru termoizolatie, polistiren, vată minerală, vopseaua sau tencuaială decorativă dar și materiale de construcții precum cărămidă, bca, fier pentru fundație și alte materiale grele), pentru care asigurăm transport specializat indiferent de greutatea materialelor oriunde în țară, observăm o tendință tot mai clară de ridicare a unor construcții imobiliare de tip casă tip parter sau p+1, p+mansarda în localități aflate în zone verzi. Focusul clienților pare să fie pe locuințele în localitățile înconjurate de păduri, ferite de alunecările de teren și pericolul de inundație, departe de zonele industriale, dar care au acces la utilități – de la curent electric și apă la acoperire cu semnal de internet”, a mai menționat Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.

  Conform INS, numărul autorizațiilor de construcție în mediul rural a crescut semnificativ în luna februarie 2022, la 2.444 față de 1.700 în luna ianuarie și de 1.098 în mediul urban.

  În mediul rural ar urma să se construiască 404.681 metri pătrați de construcții rezidențiale, față de 275.091 în ianuarie 2022 și 377.606 metri pătrați în februarie 2021.

  În luna februarie 2022 s-au eliberat 3.542 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+38,9%), cu o suprafață utilă totală de 803035 mp (+33,3 %).

  Din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 69,0% sunt pentru zona rurală.


  Te-ar mai putea interesa

  A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

  Ultimele știri

  Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale Evaziune cu usturoi din import. Prejudiciul se ridică la 500.000 de euro Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole