• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Egiptul plătește un preț uriaș pentru grâu și negociază cu India pentru viitoare contracte

    Mircea Olteanu -

    Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, și-a intensificat eforturile de asigurare a aprovizionării cu scopul constituirii unui stoc strategic de cereale și ar putea achiziționa grâu din India pentru a compensa reducerea importurilor din zona Mării Negre.

    Guvernul de la Cairo cumpără grâu prin licitații internaționale regulate, care de ani de zile au fost dominate de cerealele ieftine furnizate de Rusia și Ucraina. Însă, războiul ruso-ucrainean împiedică exportul celor două țări, astfel că Egiptul a ratat două licitații la rând, iar aprovizionarea cu grâu devine din ce în ce mai limitată. O recoltă locală va ajuta în curând la refacerea stocurilor, dar Egiptul trebuie să creeze o rezervă pentru anul viitor, relatează agenția de știri Bloomberg.

    Jurnaliștii de la Bloomberg au subliniat că ultima licitație a Egiptului a arătat costurile uriașe cu care se confruntă importatorii de grâu în aceste momente când comerțul mondial cu cereale este afectat de tulburări.

    Egiptul își intensifică eforturile pentru a oferi cetățenilor săi produse suficiente, inclusiv un program de subvenții pentru pâine. La licitația de miercurea trecută (13 aprilie) au fost primite oferte de la șase companii, aproximativ jumătate din numărul obișnuit, au declarat comercianții, sub rezerva anonimatului. Agenția de achiziții de stat din Egipt a cumpărat 350.000 de tone, inclusiv grâu francez, dar și din Rusia și Bulgaria.

    Achiziția a avut un preț ridicat: suma rezervată a fost în medie de aproape 490de dolari pe tonă, inclusiv transportul, adică cu 44% peste prețul plătit la mijlocul lunii februarie 2022 și cu mult peste media ultimilor șase ani.

    Potrivit lui Matt Ammermann, manager de risc pentru mărfuri la StoneX, volumul mare de achiziții, chiar și la prețuri mari, evidențiază dorința Egiptului de a acumula stocuri.

    India ar putea deveni furnizor de bază pentru Egipt

    Bloomberg notează că guvernul egiptean elaborează planuri care să permită achiziția de grâu în afara sistemului de licitație, iar țara caută activ noi surse. În acest context, o delegație indiană a vizitat recent Egiptul, întrucât liderii de la Cairo se gândesc să importe 1 milion de tone de grâu din India.

    Ministrul indian pentru Comerț și Industrie, Piyush Goyal, a declarat vineri că Egiptul a aprobat India ca furnizor de grâu, relatează Agroinform.hu.

    Egiptul a importat grâu în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari din Rusia și 610 milioane de dolari din Ucraina în anul 2020.

    Un raport publicat de Serviciul Agricol Extern (FAS) al Departamentului pentru Agricultură din SUA (USDA), care sugerează că „India se îndreaptă către o recoltă record de grâu în acest an de comercializare datorită condițiilor meteorologice foarte favorabile din marile zone de cultivare a grâului, relatează Reuters.

    Se estimează că producția de grâu a Indiei în sezonul 2022/2023 va ajunge la nivelul record de 110 milioane de tone metrice, depășind chiar recordul de anul trecut – de 109,6 milioane de tone.

    În ceea ce privește exporturile de grâu din SUA, Departamentul de Cercetare Economică (ERS) al USDA a transmis că „exporturile de grâu din SUA în 2021/22 sunt estimate la 785 de milioane de busheli (28,8 milioane tone), cel mai redus nivel din 2015/16 și al doilea cel mai redus din ultimii 50 ani”. Scăderea exporturilor are legătură cu faptul că cerealele sunt direcționate către piața internă.

    Wall Street Journal a relatat că prețurile cerealelor pentru micul dejun din SUA au crescut cu 9,2% de la an la an în martie 2022, aceasta fiind cea mai puternică creștere din 1989.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului