• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Năut și in: două culturi potrivite pentru zonele secetoase

    Adrian Radu -

    Culturile de năut și de in au revenit în atenția fermierilor din România. Din ce în ce mai mulți agricultori însămânțează suprafețe tot mai mari datorită profitabilității lor. ITC Seeds este unul dintre furnizorii români de semințe care au în portofoliu semințe de năut și de in.

    Zoltan este unul dintre soiurile de in care au avut rezultate foarte bune la testările făcute în cele 6 locații din Ungaria. A impresionat prin randamentul superior față de media celorlalte soiuri. Producția maximă a fost obținută pe o solă din localitatea Eszteragpuszta, 3.05 tone pe hectar.

    Soiul de in Zoltan poate fi cultivat pe soluri sărace

    Are un conținut ridicat de ulei, iar potențialul de producție este situat între 2.5-3.5 tone pe hectar. Acest soi poate fi utilizat și în fermele ecologice. Zoltan s-a dovedit a fi un foarte bun premergător pentru cereale. Startul în vegetație este viguros, cu o creștere omogenă, plantele au talie mică, iar semințele sunt maronii,.

    ”Inul este o cultură foarte profitabilă și ușoară. Profitabilă, pentru că îl putem cultiva fără niciun fel de probleme pe un sol sărac, nu are cerințe mari de apă și avem un preț mare la cumpărare. Putem să-l însămânțăm până la sfârșitul lunii aprilie, bineînțeles, în funcție și de zona geografică. În sudul României a început deja semănatul, iar în nordul Moldovei, de exemplu, putem să mai întârziem” a declarat Beatrice Tavares, administrator ITC Seeds.

    Soiul de in Zoltan prezintă o toleranță excelentă la secetă

    Pregătirea terenului se face printr-o arătură la 20 de cm, solul trebuie nivelat și mărunțit. Îngrășămintele trebuie încorporate la semănat, atunci când densitatea este de 800 de plante / mp. Distanța ideală între rânduri este de 12.5-15 cm. Erbicidarea se face în cultură, nu preemergentă, în timp ce tratamentul pentru septorioză se face înainte de butonul floral. Soiul de in Zoltan prezintă o toleranță excelentă la secetă și la Septoria linicola.

    Soiul de in Zoltan se remarcă prin rezistența la scuturare

    ”Inul este important în rotația culturilor și gestionarea buruienilor. Nu este o cultură pretențioasă, tocmai de aceea este o cultură des întâlnită în agricultura ecologică”, a declarat Willy Tavares, consultant agricol ITC Seeds.

    De testări variate a avut parte și un alt produs din portofoliul ITC Seeds. Este vorba de soiul de năut Flamenco. Acesta are un istoric bogat în Franța, unde a intrat în cultură încă din 1991. În 2020, a fost testat în 11 locații din rețeaua Terres Inovia din Hexagon. În 7 dintre acestea, a avut un randament superior celui mediu. Conform datelor oficiale, a înregistrat o umiditate la recoltat de 11.7%, un MMB de 277 g și un nivel de proteină de 21.7%. Dintre toate soiurile testate, a avut cel mai mare procentaj de boabe cu calibrul cuprins între 7-8 mm, adică 53%.

    Testele au continuat și în 2021, Flamenco înregistrând un MMB superior, ajuns la valoarea de 299 de grame. Numărul de păstăi pe plantă s-a situat între 40-50.

    Năut Flamenco – Avantaje

    Foarte important pentru fermieri este faptul că Flamenco este tolerant la secetă, dar și la frig, trecând peste temperaturi scăzute de până la +12 grade Celsius. Acest soi este semitimpuriu la înflorit și cu potențial de producție ridicat. Agricultorii pot valorifica ușor năutul Flamenco. Este de înțeles, având în vedere că 100 de grame de năut conțin 11 grame de proteine și 10 grame de fibre alimentare.

    ” Este un produs care se pretează foarte bine în sudul României, începând din județele Dolj, Gorj până în Ialomița, Călărași. El este foarte bun pentru aceste zone, deoarece se comportă bine în zonele aride. Dacă vremea va fi săracă în precipitații, recolta va fi mai bună”, a declarat Beatrice Tavares.

    Fermierii care-l cultivă pot vedea o ramificare puternică, o culoare bej deschis a boabelor, cu o formă rotunjită. Calibrul este cuprins între 7-9 mm.

    ”Avem cerere mai ales pentru piața externă, chiar dacă în România consumul crește încet, încet. Este o cerere imensă pentru restul Europei. Noi, ITC Seeds, furnizăm atât semințele și putem să preluăm recolta fermierului” a concluzionat Beatrice Tavares.

    ITC Seeds oferă spre multiplicare și o gamă largă de varietăți pentru culturi precum porumbul, muștarul, ovăzul, lucerna, rapița furajeră și măzărichea. Toate detaliile despre acest program, dar și despre întreg portofoliul creat pentru fermieri pot fi consultate la telefon 0723 266 669 sau pe site-ul www.itcseeds.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!