• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda: ”Ar trebui duși câțiva funcționari europeni pe pășuni și lăsați să se bată cu lupii și cu urșii!”

    Angelica Lefter -

    Semnal de alarmă tras de europarlamentarul român Daniel Buda în privința prezenței prădătorilor în agricultură și a pericolului pe care aceștia îl reprezintă pentru sectorul creșterii animalelor, la nivelul țărilor europene.

    Oficialul a anunțat că, într-un schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a arătat că sectorul zootehnic european nu se va putea dezvolta fără o abordare echilibrată din partea factorilor decidenți europeni.

    Îndemnul europarlamentarului Daniel Buda a fost de a-i aduce pe funcționarii din birouri direct pe pajiștile unde pasc animalele să constate din experiență existența prădătorilor.

    ”Ar trebui luați câțiva funcționari din birourile Comisiei Europene și duși pe pășunile din Franța, România sau Italia și lăsați să se bată cu lupii și cu urșii! Poate așa vor înțelege cât de distructiv este un număr atât de mare pentru sectorul zootehnic! În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală am participat la un schimb de opinii cu raportorul Comitetului Economic și Social European pe tema ”Beneficiile creșterii extensive a animalelor și ale îngrășămintelor organice în contextul Pactului verde european”.
    Creșterea extensivă a animalelor bazată pe pajiști și pășuni permanente contribuie în mod favorabil la conservarea peisajelor, precum și la ”serviciile de mediu”, cum ar fi protecția biodiversității și a habitatelor, sechestrarea carbonului și prevenirea incendiilor forestiere, care limitează impactul inundațiilor și previne eroziunea solului”, a punctat oficialul european.

    Daniel Buda a arătat că dacă nu se vor lua măsuri pentru a echilibra numărul animalelor prădătoare, degeaba se dau bani pentru sectorul creșterii animalelor, pentru că alți bani vor ajunge ca despăgubiri către fermieri.

    ”În intervenția mea din cadrul discuțiilor am tras un semnal de alarmă asupra prezenței prădătorilor în agricultură și pericolul pe care îl reprezintă pentru sectorul creșterii animalelor. Nu vom putea dezvolta acest sector fără să avem o abordare echilibrată din partea Comisiei Europene, legat de ceea ce înseamnă menținerea într-un număr rezonabil al animalelor prădătoare pentru că altfel, pe de-o parte vom sprijini sectorul, vom da bani pentru a dezvolta acest sector și pe de altă parte vom da bani pentru despăgubirea fermierilor care vor fi atacați de urși sau de lupi. Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European este cel care ne-a vorbit despre acest raport important și ne-a prezentat aspectele cheie ale subiectelor în discuție”, a arătat europarlamentarul.

    În intervenția sa, Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European a vorbit despre rolul pe care activitatea de creștere extensivă de animale în pajiști și pășuni permanente contribuie la serviciile de mediu, iar în același timp, prin aceasta, sunt apărate practici europene milenare,

    ”E nevoie de sisteme alimentare sustenabile care să ne asigure o suveranitate alimentară în UE. Avizul de față este dintr-o serie de avize date de CESE în vederea Pactului Verde și Pactului Social European, pentru a se atinge obiectivele de neutralitate climatică. CESE este foarte dedicat încurajării unei politici alimentare integrabile și sustenabile care să depindă cât mai puțin de exteriorul UE. Avem anumite avantaje pentru creșterea de animale mai ales în contextul strategiei de la Ferma la Consumator, sau Biodiversitate 2030. Toate aceste teme care țin de modelul de alimentare UE au ajuns în discursul public al cetățenilor europeni. Creșterea animalelor fără îndoială se poate desfășura într-un mod exemplar într-o formă care să contribuie la biodiversitate, protecția patrimoniului cultural, unde poate interveni și creșterea extensivă de animale cu contribuția sa. Creșterea extensivă de animale în pajiști și pășuni permanente contribuie la serviciile de mediu. În același timp, se apără anumite practici europene milenare, cum ar fi păstoritul, transhumanța și astfel se încurajează turismul rural. Agricultorii și crescătorii de animale mereu au fost preocupați de criza climatică de aceea crescătorii de animale și agricultorii nu sunt problema, ei sunt soluția. Creșterea extensivă a animalelor poate juca un rol fundamental în combaterea schimbărilor climatice, mai ales creșterea de ovine sau de vite”, a declarat Hose Manuel Roche.

    Acesta a accentuat faptul că activitatea de creștere a animalelor în sistem extensiv este benefică pentru alimentația populației și pentru mediu, însă o problemă ar reprezenta-o lipsa interesului tinerilor pentru acest sector.

    ”Aceste animale pot furniza alimente sănătoase, de înaltă calitate. Creșterea de animale cuprinde o gamă largă de metode tradiționale în întreaga Uniune Europeană. Aceste practici contribuie la prezervarea peisajelor, încurajează captarea și stocarea de carbon, apără biodiversitatea ecosistemelor, producând în același timp produse alimentare de înaltă calitate. În Spania se arată că amprenta de carbon a acestui sector de activitate poate să fie compensată foarte bine prin anumite metode de creștere extensivă a animalelor. Avem o foarte mare problemă în atragerea de tineri în acest domeniu, tinerii părăsesc din ce în ce mai mult zonele rurale, sectorul agricol și practic aceste zone au de suferit. Îngrășămintele de origine animală pot să reducă utilizarea de îngrășăminte minerale și pot duce și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Se poate încuraja și reducerea utilizării de combustibili fosili”, a subliniat Hose Manuel Roche, membru al Comitetului Economic și Social European.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!