• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul arendei pentru terenul agricol este în creștere

    Mircea Olteanu -

    Prețul arendei continuă să crească în toată Europa, potrivit datelor publicate de Eurostat în luna martie, care arată că diferențele între țările UE privind cuantumul arendelor sunt încă uriașe.

    Adesea, terenurile lucrate de fermier nu îi aparțin, ci sunt luate în arendă, închiriate sau concesionate. Unii fermieri trebuie să arendeze terenuri la costuri mari. Oglindind variația prețurilor terenurilor arabile, costul arendării unui hectar de teren agricol (arabil sau pajiște permanentă) variază, de asemenea, între țările și regiunile din interiorul țărilor europene.

    Cele mai mari costuri la arendarea unui hectar de teren arabil sau de pajiște permanentă sunt în Italia (o medie de 837 euro/ha pentru 2020) și Olanda (o medie de 819 euro/ha în 2019). În același timp, există multe țări agricole în Europa unde arendare costă mult mai puțin, printre care Franța, Spania și Polonia.

    De asemenea, în unele țări s-au înregistrat creșteri bruște ale costurilor de arendă, în timp ce în altele au rămas stabile.

    Există, de asemenea, diferențe majore în ceea ce privește ponderea terenului arendat din suprafața totală de teren cultivat.

    Potrivit economiștilor, toate aceste diferențe au cauze economice – dar și motive politice, juridice și istorice. Și au o influență semnificativă asupra mobilității terenului și asupra evoluției arendelor.

    Statisticile privind arenda, prezentate în mod regulat de Eurostat, oferă o bună oportunitate de a compara situația de pe diferitele piețe naționale funciare.

    Arenda reprezintă un factor de cost important în producția agricolă și, de asemenea, un indicator al „atractivității financiare” a piețelor funciare regionale.

    Cele mai mari prețuri de închiriere: Olanda, Danemarca și Italia

    Cele mai ridicate costuri medii cu arenda, în 2020, au fost înregistrate în Italia, Olanda, Danemarca, precum și în Grecia. În aceste țări, fermierii trebuie uneori să plătească chirii mult mai mari decât în țări ca ​​Germania.

    Aceste țări au structuri și condiții diferite în aproape toate privințele. În Olanda – cu un cost mediu oficial al arendei (teren arabil și pajiști) de 819 euro pe hectar – fermierii trebuie să plătească de peste două ori mai mult decât colegii lor din Germania, cu o medie de 329 de euro. Cu toate acestea, există regiuni din Germania în care prețurile de arendă depășesc 1.000 de euro.

    Cu toate acestea, piața funciară olandeză este strict reglementată și controlată de stat, iar ponderea suprafeței arendate în Olanda este de doar aproximativ 25 la sută. Dezvoltarea afacerilor agricole prin arendarea de terenuri suplimentare este așadar extrem de dificilă. Acesta este și motivul pentru care există o așa-numită piață gri de arendare în Olanda (de asemenea și în Belgia). Într-un studiu, cercetătorii au concluzionat că zonele, care nu sunt reglementate de mecanismele de control de stat, sunt uneori arendate la prețuri care sunt cu 50 la sută mai mari.

    În Italia, fermierii trebuie să plătească arende chiar mai mari decât în Olanda; media pe anul 2020 fiind de 837 de euro pe hectar, adică cu 18 euro mai mult decât în ​​anul precedent. În unele regiuni din Italia, costul arendei a depășit chiar 1000 de euro. De altfel, în 2020, cea mai mare medie regională pentru arendarea unui hectar de teren arabil sau pajiște permanentă a fost în regiunea italiană Fruili-Venezia Giulia: 1714 euro/ha. Productivitatea în Italia este considerabil mai mică decât în ​​Olanda sau Danemarca; motivul fiind prețurile mari. De asemenea, mai puțin de 30 la sută din suprafața cultivată este arendată, – deci este și o piață mică.

    Cu costuri medii ale arendei de 557 de euro pe hectar în 2020 (cu 13 euro în plus față de anul precedent), Danemarca urmează pe locul al treilea în clasamentul arendelor europene.

    Arende foarte mici în Franta, Spania si Europa de Est

    În unele țări agricole mari, precum Franța, Spania sau Polonia, costurile cu arenda sunt considerabil mai mici. În 2020, de exemplu, fermierii francezi au plătit, în medie, doar 147 de euro pe hectar. În plus, începând din 2016, prețurile arendelor din Franța au scăzut efectiv cu aproximativ 50 de euro. Cu toate acestea, există diferențe majore între regiunile Franței. Costuri similare cu arenda sunt și în Spania, unde media pe anul 2020 a fost de 157 de euro pe hectare. Proporția terenurilor arendate în Franța este foarte mare, cu 74 la sută din suprafața totală cultivată, în timp ce în Spania este foarte scăzută, cu mai puțin de 30 la sută.

    Cele mai scăzute arende sunt în continuare în țările din Europa de Est – chiar dacă proporția terenului închiriat și structura fermei variază foarte mult de la o țară la alta. În Polonia, de exemplu, unde sunt multe ferme mici, doar 20 la sută din teren este arendat – restul este deținut de fermieri. Costurile cu arenda în Polonia sunt în continuare foarte mici: 175 de euro/hectar.

    Situația este diferită în Cehia sau Slovacia – aici, ca și în estul Germaniei, domină marile companii agricole. Proporția terenurilor arendate este deosebit de mare în aceste țări, fiind cuprinsă între 83 și 89 la sută. În același timp, aici sunt înregistrate și unele dintre cele mai scăzute costuri cu arenda: 124 euro pe hectar în Cehia și doar 57 euro în Slovacia.

    Același lucru este valabil și pentru țările baltice, cu costuri între 71 și 105 de euro pe hectar. Cu toate acestea, arendele au crescut semnificativ aici în 2020. În Ungaria, cu o cotă a suprafeței arendate de 56 la sută și o structură agricolă relativ mixtă, fermierii au trebuit să plătească arende în jur de 173 de euro în 2020 – la fel ca în anul precedent.

    Cele mai ieftine regiuni din UE în ceea ce privește nivelul arendelor au fost Mellersta Norrland și Övre Norrland din Suedia (34 euro pe hectar în 2020)

    Ca și în cazul prețurilor terenurilor, arendarea pășunilor permanente a fost mai ieftină decât arendare terenului arabil.

    Statisticile prezentate de Eurostat nu includ date și despre prețul arendei în România.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă