• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile cerealelor ecologice au ajuns mai mici decât cele pentru cereale obișnuite

    Mircea Olteanu -

    Prețul cerealelor convenționale a ajuns acum să fie mai mare decât cel al cerealelor organice. Diferența de preț dintre cerealele organice și cele obișnuite s-a micșorat semnificativ, relatează portalul de știri Agrarheute.com.

    Motivele acestei evoluții excepționale și fără precedent sunt evidente: penuria globală de cereale și războiul din Ucraina au propulsat prețurile cerealelor convenționale la noi niveluri record. Majoritatea prețurilor, cum ar fi pentru grâu de pâine, secară și ovăz, s-au dublat față de anul trecut.

    Prețurile cu ridicata pentru grâu și secară au ajuns uneori să depășească 400 de euro și s-au apropiat de prețurile cerealelor crescute în sistem organic. Secara și ovăzul sunt deja mai scumpe decât produsele ecologice. Prețurile pentru secara și grâul organice au crescut și ele față de anul precedent, pentru că și în acest caz aprovizionarea este limitată. Cu toate acestea, cu excepția grâului furajer, creșterea a fost una moderată și arată, de asemenea, că prețurile produselor ecologice nu mai pot fi crescute atât de ușor.

    Pentru că prețurile produselor agricole organice sunt deja foarte ridicate în comerțul cu amănuntul și, pe fondul creșterii puternice a prețurilor la alimente, acești factori nu permit creșteri bruște ale prețurilor.

    Prețurile la produsele alimentare organice sunt, de asemenea, în creștere, dar mult mai moderat. Acest lucru poate fi văzut și la nivel de producător: de exemplu, prețul grâului de pâine crescut organic a crescut cu aproximativ 60 de euro, până la 495 de euro. Cu toate acestea, prețurile la grâul de pâine convențional au înregistrat o creștere anuală de 200 de euro, ajungând până la aproximativ 440 de euro.

    Cerealele ecologice ajutate mai puțin de creșterile globale de preț

    Există și o altă problemă: piețele de cereale funcționează ca o rețea în întreaga lume. Aceasta înseamnă că prețurile regionale reflectă întotdeauna situația de pe piețele globale. Însă acest lucru nu se aplică și în cazul pieței ecologice: este o piață locală, deși mărfurile sunt importate și în acest caz – și adesea nu sunt suficiente. Cu toate acestea, importurile sunt supuse unor cerințe stricte în ceea ce privește producția, iar acest lucru reduce la zero posibilitatea schimburilor de bunuri între două piețe.

    În trecut, doar așa-numitele mărfuri de schimb pentru cereale furajere au fost transferate de pe o piața pe alta. Pentru o perioadă, fermierii ecologici au putut să facă comerț cu aceasta într-o măsură limitată – dar la prețuri semnificativ mai mici. În plus, în trecut era un crez al industriei ecologice că prețurile cerealelor ecologice, care sunt de aproximativ două ori mai mari, sunt posibile și datorită sistemului închis specific pieței ecologice – și datorită unui comerț cu amănuntul suficient de receptiv.

    Cum prețurile la alimente au crescut vertiginos și cu alte costuri pentru consumatori foarte mari, acest lucru nu este neapărat valid. După cum arată datele AMI, cheltuielile gospodăriilor private pentru alimente ecologice au crescut brusc în timpul pandemiei: în unele cazuri, cu 30% și chiar mai mult. Potrivit acelorași date, acest lucru nu mai era valabil la finalul anului trecut și această evoluție ar putea fi inversată în 2022, deoarece consumatorii trebuie să economisească.

    Costurile suportate de fermierii ecologici au crescut mai repede decât prețurile

    Fermierii ecologici și fermierii convenționali au o problemă în comun: costurile de producție au crescut enorm, chiar dacă fermierii ecologici nu folosesc îngrășăminte sau produse chimce de protecție a culturilor.

    Însă, încasările semnificativ mai mari absorb o parte din costuri în cazul fermierilor convenționali, în timp ce acest lucru este puțin probabil să fie cazul fermierilor ecologici. În cazul celor din urmă, costurile au crescut mult mai repede decât prețurile, astfel că, din punct de vedere economic, acesta va fi un an foarte dificil pentru fermierii ecologici.

    Mai presus de toate, randamentul producției organice de cereale de pâine este în medie doar la jumătate comparativ cu cerealele convenționale. Acest lucru înseamnă că costurile sunt duble. Dar să revenim la prețuri: prețul grâului convențional la piața angro din Hamburg a fost puțin sub 440 de euro și, prin urmare, cu aproximativ 60 de euro sub prețul stabilit pentru grâul de pâine ecologic.

    În cazul grâului furajer, diferența dintre bio și convențional a fost de doar 7 euro, iar în cazul secarei și ovăz, variantele convenționale erau deja mai scumpe. De exemplu, prețurile la secara obișnuită au ajuns pe piața de la Hamburg la 410 de euro, iar prețul la cereale organice a fost de doar 390 de euro.

    Comercianții de pe piața angro din Hamburg au primit 385 de euro pe tonă pentru ovăz obișnuit – iar fermierii ecologici au fost plătiți în medie cu 362 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!