• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 290.000 de euro/fermă – aprobată ASTĂZI de Comisia Europeană

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a aprobat României marţi, 26 aprilie, o schemă românească în valoare de 91 milioane de euro (453 milioane de lei) pentru a sprijini crescătorii de bovine, porcine şi păsări în contextul pandemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat de presă.

    Schema aprobată la Bruxelles se derulează deja pentru crescători, în baza OUG 51/2022, aprobată în ședința Guvernului din 21 aprilie și publicată în Monitorul Oficial pe aceeași dată. Subvenția se acordă fermierilor prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Conform CE, schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenţii directe. Măsura este destinată să rezolve problemele de lichiditate cu care se confruntă crescătorii de animale şi să compenseze o parte din pierderile suferite din cauza pandemiei de coronavirus şi a măsurilor restrictive pe care autorităţile române au trebuit să le implementeze pentru a limita răspândirea virusului. Schema va fi deschisă tuturor companiilor active în sectorul creşterii bovinelor, porcinelor şi păsărilor.

    ”Comisia a constatat că schema românească respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar. În special, ajutorul nu va depăşi limita de 290.000 de euro per beneficiar şi se acordă până la 30 iunie 2022. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se arată în comunicat.

    Reamintim că săptămâna trecută la finalul ședinței de Guvern, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că beneficiarii estimativi ai acestei scheme de ajutor de stat vor fi circa 95.000 de crescători de bovine și aproximativ 600 de fermieri din sectoarele suine și avicol.

    Ajutorul de stat se acordă pentru următoarele categorii de beneficiari:

    a) în sectorul bovine, crescătorilor persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, în anul 2022, desfășoară activitate de creștere a bovinelor;

    b) în sectorul suine, crescătorilor întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în exploatații autorizate sanitar veterinar;

    c) în sectorul avicol, crescătorilor de păsări întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de reproducţie tineret și adulte și/sau de incubație şi/sau de creştere a păsărilor pentru carne sau de creștere a tineretului de înlocuire și a găinilor adulte pentru ouă consum în exploatații autorizate sanitar veterinar.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat, care se derulează prin Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) este de 453.899.000 lei şi este repartizată după cum urmează:

    a) 170.250.000 lei pentru sectorul bovine;
    b) 167.649.000 lei pentru sectorul suine;
    c) 116.000.000 lei pentru sectorul avicol.

    Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale (MADR) anunța printr-un comunicat remis presei joi 21 aprilie că începând cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat, se stabileşte eligibilitatea beneficiarului şi se poate constitui obligaţia de plată a acestui ajutor de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile