• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Chesnoiu – noi declarații despre criza prețurilor și risipa alimentară

    Angelica Lefter -

    Românii trebuie să învețe să nu mai risipească alimentele, iar procesarea este cheia valorificării tuturor resurselor alimentare, a opinat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

    Mai mult, acesta a punctat că din a doua jumătate a anului 2022, planul de a procesa materia primă în țară va începe să fie pus în aplicare.

    Șeful de la Agricultură a făcut toate aceste mențiuni, vineri – 29 aprilie, la Timişoara, potrivit agerpres.ro.

    Adrian Chesnoiu a mai adăugat că în România nu avem de ce să ne temem despre perspectiva unei crize alimentare, iar în ţara noastră se poate vorbi însă despre o risipă alimentară, din moment ce anul trecut s-au aruncat la gunoi peste 2 milioane de tone de alimente.

    Ministrul îi învață pe români cum să prevină risipa alimentară recomandându-le cetăţenilor să meargă la cumpărături după ce au mâncat acasă, pentru a nu pofti prea multe produse, în magazine.

    ”Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitate. Trebuie să facem diferenţa dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, şi o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte. Într-o ţară în care în anul 2021 s-au aruncat la gunoi 2.000.000 de tone de alimente, putem vorbi despre risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili”, a afirmat ministrul Chesnoiu.

    Metoda este testată chiar de ministrul de resort, care a menționat că a făcut un astfel de exerciţiu şi a găsit soluţia.

    ”Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi. În general, nu merg cu listă, pentru că adică funcţionez după ce am nevoie în casă să mă hrănesc. Am ajuns să întorc fiecare sticluţă de iaurt pe toate părţile să văd dacă e bio, când expiră”, a mai adăugat Adrian Chesnoiu.

    Materia primă trebuie procesată în România, iar producătorii trebuie susținuți de stat

    Ministrul Agriculturii a reiterat faptul că materia primă agricolă trebuie procesată în țara noastră pentru a adăuga plusvaloare şi abia apoi exportată ca produse alimentare. Pentru asta, a recunoscut ministrul, trebuie şi ca fermierii şi producătorii să fie ajutaţi de stat.

    ”Acesta este fundamentul acelui Program de susţinere a procesării şi de stimulare a procesării materiilor prime. România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui. Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone. Pe piaţa globală vedem că nevoia de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea-soarelui. Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a declarat ministrul Chesnoiu.

    Șeful MADR a spus că în a doua jumătate a anului 2022, după rectificarea bugetară şi crearea cadrului legal necesar, acest plan va începe să fie pus în aplicare.

    ”Noua recoltă va începe la 1 august – ne dorim ca în timp, prin continuitatea acestui program, o parte din cele circa 7.000.000 de tone de grâu şi cele 1.200.000 de tone de seminţe de floarea soarelui să le procesăm în România. Abordarea mea pentru viitor, pe fondurile europene pe care le vor avea la dispoziţie fermierii în viitor, a fost să creăm unităţi mari de procesare, pentru că nu putem fi competitivi pe o piaţă globală cu unităţi procesatoare mici”, a conchis ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till