• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Chesnoiu: ”Nu cred că se va ajunge la dublarea prețurilor la cereale, bursa a început să oscileze!”

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dat asigurări că se lucrează pentru a echilibra balanța între costurile la inputuri și prețurile la cereale, având în vedere scumpirile de inputuri și carburanți din ultima perioadă, însă nu a putut face o estimare a prețurilor cerealelor în acest an deoarece ele depind de factori externi.

    Șeful de la Agricultură a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, la finalul ședinței de Guvern de astăzi – 4 aprilie, iar în context a punctat că nu crede că cerelale vor avea un preț dublu, mai ales că există oscilații pe bursă.

    ”Nu cred că se va ajunge la o astfel de majorare (n.r dublarea prețurilor la cereale) dat fiind faptul că am văzut că prețul pe bursa de cereale a început să oscileze și el, de fapt, a început o creștere înainte de declanșarea războiului, după care a mai făcut un salt, evident, în momentul în care dispar din piața comerțului cu 30% din cantitatea totală comercializată, apar astfel de dezechilibre. În condițiile unui an agricol bun în care rezultatele de producție vor fi unele cât mai aproape de maximul potențial pe care România îl are și, evident, condiționat și la nivel global, prețurile se stabilizează. Este adevărat că au crescut anumite prețuri la inputuri, dar de aceea am venit cu pachete de sprijin astfel încât să menținem nivelul de producție cât mai constant posibil și să nu apară și alte tipuri de dezechilibre”, a menționat ministrul Adrian Chesnoiu.

    Totodată, ministrul de resort a precizat că există o permanentă monitorizare a cantităților de cereale aflate în rezeva statului, astfel încât România să nu se confrunte cu o lipsă a materiei prime pentru produsele din panificație.

    ”Noi acționăm pe mai multe planuri în vederea echilibrării situației din România. Pe de o parte să ne asigurăm în rezervele de stat că avem cantități suficiente pentru populație, de cealaltă parte monitorizarea permanentă a stocurilor astfel încât să nu ajungem la o linie roșie în care, Doamne ferește, România ar putea suferi de o lipsă de materie primă în sectorul de industrie alimentară, dar nici pe departe nu a fost cazul acesta pentru că, vedeți, încă există disponibil pentru export în materie de cereale atât în România cât și în celelalte state”, a dat asigurări oficialul.

    Adrian Chesnoiu nu a putut confirma dacă prețurile cerealelor vor rămâne similare cu cele de anul trecut, însă mizează pe dialogul cu fermierii și chiar dacă prețurile depind mult de bursele externe, ministrul crede că este benefică o permanentă reglare a activității.

    ”Nu pot să fac o evaluare de prețuri pentru că, din păcate, pe cereale, prețurile se reglează pe 2 burse externe mari: una Euronext din Franța și alta Chicago, și ele dau nivelul prețurilor la nivel global. Este influențat de foarte mulți factori, de rezultate pe care le obțin state care produc cereale în cantități suficiente, deci este prematur să vorbim despre orice fel de cuantificări ale nivelului de producție sau ale nivelului de preț. Cred că activitatea pe care o derulăm la Ministerul Agriculturii, în permanent parteneriat cu fermierii pe de o parte și operatorii din industria alimentară a creat un mecanism permanent de colaborare și de reglare a activității noastre”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd