• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acarianul galicol la păr: semne atac, tratamente de combatere

    agrointeligenta.ro -

    Acarianul galicol la păr sau acarianul ruginii frunzelor de păr – Epitrimerus pyri – este un dăunător periculos al culturii de păr. Apariția acarianului, semnele atacului de acarian galicol și tratamentele de combatere, în acest articol.

    Informații despre acarianul galicol au fost oferite producătorilor de fructe pe grupul de Facebook al Pepinierelor Roman, acolo unde utilizatorul Petros Dav a făcut o prezentare completă a dăunătorului și a metodelor prin care atacul acarianului poate fi stopat la cultura de păr.

    Atac al acarianului galicol pe frunze de păr (foto: hompson-morgan.com)

    Acarianul galicol (ruginii frunzelor) la păr: semnele atacului

    Semnele atacului acarianului galicol la păr se observă la nivelul frunzelor. Dăunătorul este microscopic și nu poate fi observat cu ochiul liber.

    Acarianul care atacă perii se mai numește și galicol, pentru că în urma atacului, pe frunze se produc excrescenţe. La început, aceste excrescenţe au o culoare verzui albicioasă, iar distribuţia lor pe frunză începe de obicei dinspre codiţa . Cu timpul, coloraţia excrescenţelor se schimbă în gălbui spre roşiatic. Treptat frunzele încep să se necrozeze, iar dungile roşiatice se tranformă în pete brunificate. Din cauza brunificării frunzelor, există riscul confundării atacului acestui acarian, cu cel al unui patogen. Denumirea de acarianul ruginii frunzelor, tot de aici i se trage.

    Acarianul se hrănește cu seva din celulele organelor plantei: frunze, boboci floriferi, flori, fructe. În urma hrănirii, acarianul secretă substanțe chimice ce provoacă bășicarea, adică apariția acelor mici gale pe ambele fete ale frunzei și care se colorează în roz-roșiatic, galben-verzui și devin violacee și, ulterior de un roșcat-maroniu închis.

    Acarianul galicol atacă din aprilie până în septembrie (foto: thompson-morgan.com)

    Acarianul galicol (ruginii) la păr: perioade

    În timpul iernii, acarianul galicol se ascunde în muguri. Primăvara, atunci când mugurii se desfac, acarianul galicol începe să îşi facă simţită prezenţa.

    Primele semne ale atacului de ruginii se vor observa pe frunzele, de pe ramurile anuale. Dăunătorul se va muta mereu înspre noile creşteri. Prezenţa acarianului galicol poate fi resimţită pe întreaga perioadă de vegetaţie, din aprilie și până în luna septembrie.

    Acarianul ruginii frunzelor la păr atacă în vetre. Doar în cazuri foarte rare, vom găsi peri cu toate ramurile atacate de dăunător. De obicei, atacul are loc pe ramurile tinere, în curs de creştere.

    Răspândirea acarianului de la un păr la altul se face prin curenţii de aer. Odată ajuns pe o altă plantă, prezenţa lor rămâne ascunsă, o perioada destul de lungă. Doar odată cu cresterea densiţatii lor, încep să apară primele simptome vizibile.

    Acarianul galicol: tratamente de combatere

    Tratamentele pentru combaterea acarianului galicol sau a acarianului ruginii părului se fac cu acaricide. Se recomandă și tratamentele cu produse pe bază de sulf precum polisulfura de calciu.

    Acarianul galicol în perioada de iarnă se ascunde în muguri. Prin urmare stropirea cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ va ţinti şi acest dăunător al perilor.

    Lista produselor care combat acarianul ruginii frunzelor de păr includ:

    Vertimec de la Syngenyta, un acaricid-insecticid pentru combaterea dăunătorilor problemă din culturile de legume și pomi fructiferi, combate paianjen lat.

    Nissorun 10 WP, un acaricid cu acțiune ovicidă, larvicidă și nimfocidă contra acarienilor dăunători din legumicultură, pomicultură, viticultură și floricultură.

    Kanemite SC de la Summit Agro, un acaricid destinat combaterii paianjenului rosu comun si paianjenului rosu din pomicultura, legume si plante ornamentale.

    Floramite 240 SC care controlează toate formele mobile ale acarienilor, având și efect ovicid asupra acestora. Produsul are efect letal prin acțiunea sa de contact.

    Când se fac stropirile contra acarianului galicol la păr

    Stropirile de combatere a acarianului galicol la păr se pot face în mai multe momente ale perioadei de vegetație și inclusiv în perioada de repaus vegetativ.

    Acarianul galicol în perioada de iarnă se ascunde în muguri. Prin urmare stropirea cu ulei horticol în perioada de repaus vegetativ va ţinti şi acest dăunător.

    Înainte de înflorit se poate face o stropire cu unul din acaricidele enumerate mai sus. Până în perioada de vară, doar la nevoie se mai poate interveni cu stropiri suplimentare.

    Spre sfâşitul verii, după recoltat, înainte ca adulţii să se retragă în muguri pentru iernare, se poate face o stropire cu sulf si cupru.

    Metode de prevenire şi control al acarianului galicol

    Metodele de prevenire și control a acarianului galicol sunt diverse și pot înceoe chiar cu alegerea soiului de păr pe care îl puneți în grădină sau în livadă. Există soiuri de păr mai puțin sensibile la acarianul ruginii, așa că cereți astfel de informații de la furnizorul de material săditor, respectiv de la pepiniera de unde cumpărați puieții.

    De la primele semne ale atacului de acarianul ruginii la păr, crenguțele cu frunze afectate trebuie tăiate pentru a reduce populația de dăunători. Resturile vegetale nu trebuie lăsate pe sol, și scoase imediat din livadă și arse.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă