• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • An agricol perfect în Bărăgan. Vasile Iliuță, fermier din Călărași: ”Nu este nici o diferență față de 2013”

  agrointeligenta.ro -

  Deşi ultimele rapoarte europene privitoare la producţia de cereale din 2014 prognozează că România nu va reuşi să aibă anul acesta o recoltă cerealieră la nivelul producţiei record de anul anterior, în Bărăgan agricultorii sunt optimişti.

  “Avem semne bune pe toată zona. Dacă nu dă piatră, avem ce recolta. Faţă de anul trecut nu este nicio diferenţă. La rapiţă, estimăm o producţie foarte mare la hectar, având în vedere că o mare suprafaţă de teren este ocupată cu acestă cultură”, spune pentru adevărul.ro Vasile Iliuţă, fermier de frunte al Bărăganului, şi deputat în Parlamentul României.

  Specialiştii în agricultură dau asigurări că vremea rea din ultima perioadă, precipitaţiile abundente şi vijeliile nu au afectat culturile. “Este un an agricol perfect, norma de apă este ca la carte: 30 de litri /mp. Deci, umiditate excelentă pentru plante”, spune Iliuţă.

  După 20 iunie, în judeţul Călăraşi începe campania de recoltat. Primul pe listă este orzul, urmat de rapiţă, grâu şi porumb.

  Vasile Iliuţă este fermier cu vechi state în domeniu. Ştie cum stau lucrurile când vine vorba despre munca la câmp. A reuşit să pună pe picioare o afacere înfloritoare din cultivarea terenului agricol, dar şi din ferme de porci şi vaci pe care le deţine în judeţul Călăraşi.

  Valeriu Steriu: ”Avem o prognoză pozitivă”

  “Avem o prognoză pozitivă şi încurajatoare pentru recolta din acest an. Să sperăm că va fi la fel de bună ca cea de anul trecut. Aşadar, nu avem motive de îngrijorare în ceea ce priveşte preţul pâinii. Pentru omul de rând, chiar dacă preţul la grâu va creşte, pâinea rămâne cel puţin la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Un impact pozitiv îl are însă şi reducerea TVA”, a precizat deputatul de Călăraşi Valeriu Steriu, membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice a Camerei Deputaţilor.

  620_bb42a3c550b72bc708bf1622bd5b8951Soarta recoltei depinde de vreme

  Dacă vremea nu este frumoasă, se duce totul pe apa sâmbetei. Toma Adrian Dinu, profesor universitar şi decan al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară-Filiala Călăraşi, spune că previziunile pentru recolta 2014 sunt legate exclusiv de vreme.

  „Dacă plouă câte puţin în fiecare lună până în august, vom avea porumb masiv şi pentru export, dar şi pentru consumul intern. Va fi mâncare pentru toată lumea. Dacă vine seceta, situaţia se schimbă radical. În privinţa preţului, e greu de ghicit, pentru că fermierii nu sunt niciodată mulţumiţi. Când e prea multă recoltă, scade preţul. Între 0,70 şi 0,90 de bani pe kilogram, eu cred că este un preţ bun, aşa cum a fost anul trecut”, spune profesorul Dinu.

  Judeţul Călăraşi se menţine ca pondere a producţiilor medii la hectar printre primele din ţară. La nivelul judeţului, cea mai mare suprafaţă este ocupată de grâu. Peste 150.000 de hectare au fost semănate în toamna lui 2013. O altă suprafaţă importantă este ocupată de cultura de rapiţă, peste 41.000 de hectare. De asemenea, orzul a fost însămânţat pe 31.000 de hectare, iar orzoaica de toamnă din cele 4.786 de hectare au fost semănate 4.184.

  Citiți mai multe pe www.adevarul.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului 2021 – noi recorduri în octombrie! Cu cât se vinde acum tona de cereale! Ziua Câmpului RWA: Atracția evenimentului, soiul de grâu Lennox care nu are nevoie de vernalizare Încurcați de ploi. Ultimii fermieri care recoltează grâul în această vară

  Ultimele știri

  În Germania, FrieslandCampina a crescut prețul laptelui până la nivelul de 43,72 eurocenți/litru Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori Producătorul de îngrăşăminte Yara redeschide fabrici și avertizează asupra unui război al prețurilor