• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cu un pas înaintea manei în Dealu Mare. Cinci beneficii ale fungicidului Lieto

    Adrian Radu -

    Anul 2021 a venit cu o lovitură puternică pentru fermierii care investesc în culturile horticole. Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor a retras mai multe autorizații ale unor substanțe active folosite pentru combaterea manei. Astfel, s-a redus drastic numărul fungicidelor cu efect asupra acestei boli.

    În ultimii ani, fermierii au crescut numărul de tratamente contra manei din cauza agresivității agentului patogen, ciuperca ce produce mana producând spori foarte virulenți. Mana poate distruge toată recolta, dacă nu este anihilată.

    De mană încearcă să se ferească și cei de la Podgoria Dealu Mare, din centrul viticol Tohani. Aflați din interviul realizat de Agrointeligența cum a reușit Călin Anghelina – șef de fermă la S.C. Astra Vest să fie cu un pas înaintea manei folosind un fungicid nou, o combinaţie unică de substanţe active, cu acţiune curativă și preventivă.

    Călin Anghelina are grijă de 20 de hectare de viță de vie, din care se obțin atât vinuri albe, cât și roșii. An de an apariția manei este favorizată de precipitații abundente, de umiditate atmosferică ridicată, de lipsa circulației aerului în vie, dar și de temperaturile crescute.

    „Unul din produsele pe care le-am folosit în combaterea manei viței de vie a fost Lieto. Am ales acest fungicid care conține două substanțe active cu acțiune diferită. Una sistemică locală, cimoxanil, și una de contact, zoxamidul, cu acțiune rapidă în plantă, omologat pentru combaterea manei în vița de vie, în doză de 0,4 kg/ha”, a declarat șeful de fermă.

    Lieto a fost aplicat de două ori pe cele 20 de hectare de vie, la recomandarea unui consultant Chemark Rom. Astfel, primul tratament a fost efectuat când lăstarul era de 7-15 cm și avea cel puțin 4 frunze adevărate. Mai apoi, la compactarea ciorchinilor, a fost efectuat și al doilea tratament cu Lieto conform fișei tehnologice. „Am aplicat produsul Lieto, deoarece acționează și prin vaporii de soluție creați în zona strugurilor. Am mai observat că acest produs nu a fost spălat de ploaie”, a explicat Anghelina. Lieto și-a făcut excelent treaba.

    A pătruns foarte rapid în plantă, la maximum 2 ore de la aplicare, vița de vie nu a avut probleme cu mana, iar Călin Anghelina și colegii săi au fost mulțumiți pe deplin. Au evitat o pagubă importantă în cultură și, implicit, creșterea costurilor cu diverse tratamente. Mana la vița de vie atacă toate organele verzi ale plantei, de la frunze, lăstari tineri, ciorchini până la flori și boabe. Atacul târziu al manei asupra ciorchinilor de struguri în pârgă îi va împiedica să acumuleze zahăr, astfel că produsul final nu va avea parfumul specific.

    Ce trebuie să mai știe fermierii care vor să folosească fungicidul Lieto

    Lieto are efect si in combaterea excoriozei (Phomopsis viticola) si a putregaiului negru (Guignardia bidwellii) si are efect secundar si in combaterea putregaiului cenușiu (Sclerotinia fuckeliana) al viței de vie. Este recomandat în managementul antirezistenţă datorită mecanismului diferit de acțiune al celor două substanţe active.

    Se pot face maximum 5 tratamente în vegetație, cu o pauză de 7-10 zile între acestea. La cultura de viță de vie, poate fi utilizat incepand cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până la coacerea strugurilor. Summit Agro, compania ce a introdus pe piața din România acest produs unic, recomandă folosirea incepând cu fenofaza de scuturare completă a florilor, până la intrarea in pârgă a boabelor.

    Lieto este omologat și pentru cartof și tomate și poate fi găsit în fitofarmaciile aprovizionate de Chemark Rom din toată țara. Toate detaliile despre Lieto pot fi găsite pe www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol