• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afide sau păduchii plantelor: combatere bio, insecticide

    agrointeligenta.ro -

    Afide sau păduchi ai plantelor – dăunători periculoși ai plantelor. Tratamente de combatere naturală a afidelor, insecticide contra afidelor și controlul unui atac de afide – informații utile în acest articol.

    Afidele sau păduchii plantelor, cum li se mai spune acestor dăunători, afectează o serie largă de legume, pomi fructiferi și flori, inclusiv trandafiri.

    Afide sau păduchii plantelor: caracteristici (foto: Hobby Farms)

    Afide sau păduchii plantelor: caracteristici

    Afidele reprezintă o suprafamilie de insecte hemiptere, cuprinzând păduchii de plante mici, cu forme aripate și nearipate.

    Afidele sunt printre cele mai distructive insecte dăunătoare ale plantelor cultivate în regiunile temperate. Pe lângă slăbirea plantei prin sugerea acesteia, acționează ca vectori ai virușilor plantelor și desfigurează plantele ornamentale prin depunerea de nectar șii creșterea ulterioară a mucegaiului. Cresc rapid în număr prin reproducerea asexuată și au o dezvoltarea telescopică.

    Afidele pot avea culori diferite. Cele mai cunoscute sunt afidele verzi, dar păduchii plantelor pot fi și maro, negri sau un verde cenușiu.

    Citiți și: Soluție împotriva afidelor. Rețetă pentru combaterea afidelor la legume și pomi fructiferi

    Afide sau păduchii plantelor: ciclu de viață

    Afide sau păduchii plantelor: ciclu de viață

    Ciclul de viață al afidelor este complicat și favorizează răspândirea lor în cultură foarte rapid.

    Înmulțirea afidelor se poate face prin depunerea de ouă – sexuală, sau prin naștere directă – asexuală.

    Ouăle de afide sunt depuse toamna pe plante gazdă și, dacă supraviețuiesc peste iarnă, vor da naștere femelelor care stabilesc noi colonii. Femelele fondatoare nu depun ouă, ci nasc nimfe cu sau fara aripi, care, la randul lor, vor da naștere tot la nimfe vii.

    Toamna , când temperaturile scad, apar și masculii de afide – care au aripi, și care se vor împerechea cu femele pentru producția de ouă.

    Afidele pot avea diferite culori (foto: gardeningknowhow.com)

    Afide: răspândire

    Invazia de afide este prezentă la nivel național în România, la diverse culturi. Păduchi de plante sunt prezenți la culturile de câmp – de la câmpie la munte, în grădini, în solarii și sere, în rădadnițe și chiar la plante de apartament.

    Este nevoie ca o singură plantă să aibă afide, că acestea se vor răspândi la întreaba cultură într-un timp rapid. Afidele fără aripi trec de la o plantă la alta și apoi în culturile vecine.

    Citiți și: Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor!

    Afide – semnele atacului

    Afide sau păduchii plantelor: semnele atacului

    Atacul afidelor poate fi prezent la o serie largă de plante, inclusiv:

    Afidele dăunează plantelor prin modul lor de hrănire. Astfel, păduchii înțeapă plantele și se hrănesc cu seva acestora.

    Pentru o hrănire eficientă, afidele se poziționează în colonii aproape de vasele de transport ale frunzelor și pețiolului. Frunzele unei plante atacate de afide se îngălbenesc și apoi se usucă.

    Afidele se găsesc și în alte părți suculente ale plantelor, precum muguri, flori, vârfuri de creștere.

    Prezența afidelor este ușor de observat când atacul este intens. De regulă, păduchii plantelor se poziționează la început pe dosul frunzelor – pentru a fi protejate de soare, dar apoi ajung să invedeze complet planta.

    Pentru că seva plantelor este bogată în glucide, excrețiile afidelor, cunoscute și sub denumirea de ”rouă de miere”, devin un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor – fungi, precum Capnodium salicinium sau fumagina, care provoacă înnegrirea frunzelor sau a fructelor afectate. Aceeași rouă de miere face conexiunea între afide și furnici, care se hrănesc cu acest produs dulce. La schimb, furnicile apără afidele și le transportă de la o plantă la alta.

    Citiți și: 7 soluții eficiente de combatere a afidelor, păduchii plantelor

    O plantă afectată de păduchi sau afide dezvoltă probleme de creștere, se îngălbenesc, iar dacă atacul este puternic, se pot usca de tot. La nivelul plantelor apar boli, iar florile nu se mai dezvoltă.

    Afide sau păduchii plantelor: combatere cu tratamente bio

    Tratamente bio pentru combaterea afidelor se pot folosi la începutul atacului cu rezultate bune.

    Cea mai la îndemână metodă de a scăpa de afide este curățarea lor manuală. Procedura implică un efort mare și poate și aplicată doar dacă este vorba despre o suprafață mică și de un atac incipient. Este eficientă mai ales la trandafiri și la pomii tineri.

    Jetul de apă poate să înlăture afidele de pe plante. Operațiunea trebuie făcută cu grijă astfel încât puterea jetului să nu afecteze/rănească/rupă plantele.

    Detergentul de vase se poate folosi ca tratament împotriva afidelor. Deși nu este bio, el nu este nici un insectid puternic. Soluția de stropit contra afidelor se prepară dintr-o lingură de tergent de vase la 4 litri de apă. Se pulverizează soluția direct pe afide.

    Detergentul de vase combate afidele prin dizolvarea stratului de grăsime care protejează păduchii plantelor în perioadele caniculare. Fără această protecție, afidele pier la soare.

    Dacă soluția cu detergent de vase nu dă randamentul dorit, zdrobiți 3-4 căței de usturoi și puneți-i în 100 ml de ulei. Lăsați la macerat de dimineața până seara, apoi puneți produsul obținut peste soluția cu lichid de vase. Stropiți plantele cu noua soluție, agitând-o din când în când pentru o omogenizare mai bună.

    Insecticide contra afidelor

    Afide sau păduchii plantelor: insecticide

    Afidele pot fi combătute cu insecticide. Eficiența produselor chimice îm potriva afidelor depinde de tipul de cultură, de stadiul atacului, dar și de toleranța dezvoltată în timp de dăunători. Din acest motiv, este nevoie să alternați produsele aplicate pentru combaterea afidelor.

    Listă de insecticide contra afidelor:

    Closer 120 SC – insecticid pentru afide. Produsul este sunt formă de suspensie concentrată din care se obține o soluție apoasă, cu acțiune de contact și prin ingestie.

    Decis Expert 100 EC – insecticid contra afidelor. Acționează prin contact și ingestie când dăunătorii sunt la nivelul de larve și adulți.

    Karate Zeon – insecticid contra afidelor, are un efect rapid și oferă o perioadă mai lungă de acțiune.

    Mavrik 2 F – insectid pentru a combate afidele, poate fi aplicat la mai multe culturi, începând cu cereale și legume, și continând cu pomi fructiferi, viță de vie, trandafiri sau rapiță.

    Mospilan 20 SG – insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.

    Movento 100 SC – insecticid cu acțiune contra păduchilor la pomi fructiferi și la tomate.

    Teppeki – aficid care acționează contra afidelor. Are avantajul că acționează indiferent de temperaturile la nivelul aplicării sau de momentul zilei.

    Vantex 60 CS – insecticid care combate afidele în toate stadiile larvare la tomate, cartofi, pomi fructiferi, sfeclă de zahăr sau cereale.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei