• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale: Prețul grâului – în creștere pe fondul secetei din Franța și Germania

    Mircea Olteanu -

    Bursa de cereale indică majorări la prețul grâului, pe fondul secetei din Franța, Germania, SUA și India. În SUA, semănatul de porumb progresează într-un ritm lent din cauza vremii. Și Ucraina are probleme cu semănatul și cu exportul produselor agricole, relatează portalul Agrarheute.com.

    Prețurile grâului au crescut, din nou, la sfârșitul săptămânii trecute, din cauza problemelor legate de vreme în unele din principalele regiuni producătoare. Și săptămână aceasta, grâul începe cu prime de preț puternice în tranzacțiile înainte de piață în SUA .

    Ploile din SUA, mult sub așteptări

    Ploile mult așteptate în zonele agricole din Statele Unite au fost, în mod evident, mai puțin abundente decât se aștepta. Iar prognozele meteo ale serviciilor meteorologice din SUA nu preconizează precipitații importante în următoarele zile. Sunt așteptate precipitații doar în statele Kansas și Oklahoma, din centrul Statelor Unite. Acest lucru nu este suficient pentru a îmbunătăți perspectiva dezastruoasă a recoltei americane.

    Franța și Germania se luptă cu seceta

    Mai mult, seceta din Franța și Germania, precum și un val de căldură în India, reduc potențialul de producție și în alte zonele agricole majore. Analiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați de consecințele secetei în primele două cele mai mari țări agricole din Europa: Franța şi Germania.

    Prețurile globale ale porumbului sunt simultan afectate de condițiile foarte dificile pentru semănat în „centura de porumb” din Vestul mijlociu al Statelor Unite și de cererea foarte dinamică din China.

    Având în vedere numeroasele incertitudini, la care se adaugă consecințele războiului de la Marea Neagră, prețurile grâului pe piețele europene și internaționale au în continuare o evoluție foarte volatilă. La sfârșitul săptămânii trecut, prețurile europene la grâu pe piața futures din Paris au urcat la 406,50 euro/tonă pentru contractul cu data de livrare în mai, iar noua recoltă a ajuns la 397,50 euro/tonă.

    La piața angro germană și la portul de export din Hamburg, grâul pentru pâine a ajuns vineri la 406 euro pe tonă – după o scădere semnificativă în cursul săptămânii. La începutul săptămânii actuale se estima că prețurile spot vor continua să crească.

    Arvalis anunță producții mai mici în Franța

    Vremea uscată și caldă din Franța în următoarele 10 zile, după câteva luni de precipitații reduse, va deteriora ireversibil recolta de cereale a celui mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, a comunicat, joi, Arvalis Cultivation Institute, potrivit Reuters. Anunțul a accentuat îngrijorările cu privire la o limitare suplimentară a comerțului global de cereale.

    Între 1 ianuarie și 10 mai, în Franța s-au înregistrat cu aproximativ 30% mai puține precipitații decât media din ultimii 20 de ani, făcând solul extrem de vulnerabil la o secetă prelungită, a declarat Jean-Charles Deswarte, agronom la Arvalis Cultivation Institute.

    „Serviciul de meteorologie Meteo France anunță că nu va ploua în următoarele 10 zile și, de asemenea, temperaturile vor fi mai calde. În mod clar, plantele nu vor putea face față acestui lucru”, a spus Deswarte.

    Săptămâna precedentă, FranceAgriMer a redus deja ratingurile stocurilor de grâu cu două puncte, până la 89%. Cu toate acestea, îngrijorările se răspândesc în principalele regiuni agricole din nordul țării, deoarece în ultimele săptămâni au fost semnificativ mai puține precipitații. Agențiile meteo nu anunță nicio îmbunătățire pe termen mediu.

    Comisia Europeană a prognozat recent că recoltă de grâu la nivelul UE va fi de aproximativ 130 de milioane de tone. În același timp, stocurile ar putea scădea la 12,6 milioane de tone, în special din cauza exporturilor-record, care se estimează că vor ajunge la 40 de milioane de tone.

    Prețul porumbului sunt în creștere din cauza însămânțării extrem de lente în SUA

    Și prețurile porumbului au crescut recent, având în vedere problemele din SUA și Ucraina. Cu toate acestea, o încetinire a cererii și o realiniere a fluxurilor comerciale în Marea Neagră pun frâna evoluției ascendente. Cu toate acestea, săptămâna trecută, prețurile la porumb și-au menținut ritmul ascendent, în special pentru următoarea recoltă.

    De cealaltă parte a Atlanticului, preocupările cresc pe măsură ce operațiunile de semănat din regiunile de cultivare a porumbului sunt încetinite semnificativ de vremea rece și umedă. Potrivit ultimei actualizări privind progresul operațiunilor de însămânțare, anunțată pe 1 mai, doar 14% din lucrări au fost finalizate, față de 42% anul trecut, ceea ce ar putea duce la schimbări în privința suprafeței cultivate cu soia.

    Războiul din Ucraina amenință, de asemenea, recolta de porumb a țării, iar daunele aduse infrastructurii portuare și instalațiilor de depozitare reprezintă o mare îngrijorare pentru piețe. Ucraina continuă să-și organizeze fluxurile comerciale pe calea ferată, și prin portul Constanța din România. De asemenea, s-au încheiat acorduri cu Bulgaria, Polonia și țările baltice privind transportarea mărfurilor pentru export.

    Totuși, comercianții europeni raportează și o scădere a cererii de porumb pe piața comunitară. Cumpărătorii spanioli par, de asemenea, să apeleze la cereale (mai ieftine) din Canada și America de Sud. În plus, există o scădere a cererii de furaje din cauza gripei aviare și a începutului sezonului de pășunat.

    Însă, la finalul săptămânii trecute, prețurile porumbului european pe piața futures din Paris pentru contractul pe luna mai au urcat la 361,50 euro/tonă, iar noua recoltă a fost cotată la 344,50 euro/tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă