• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Glifosatul primește un răgaz. Concluziile evaluării EFSA și ECHA, așteptate în iulie 2023

    Mircea Olteanu -

    Consultările publice organizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) cu privire la evaluările preliminare referitoare la glifosat au generat un număr fără precedent de comentarii, confirmând nivelul ridicat de interes public față de această substanță, a anunțat EFSA.

    Un astfel de nivel ridicat de participare subliniază importanța transparenței în domeniul evaluării substanțelor active în Uniunea Europeană, arată EFSA.

    Pe lângă contribuțiile colectate în timpul procesului de consultare, EFSA a primit și răspunsurile oferite de petiționar (Glyphosate Renewal Group – GRG) ca răspuns la cererea sa pentru informații suplimentare. Toate aceste informații au fost adăugate la un dosar care conținea deja un volum mult mai mare de date științifice decât cel disponibil de obicei în contextul acestui tip de evaluare.

    Grupul de evaluare a glifosatului (AGG), care este alcătuit din patru state membre UE – Franța, Ungaria, Olanda și Suedia – va analiza cu atenție aceste date suplimentare și va actualiza în consecință raportul de evaluare preliminară pentru glifosat (dRAR).

    În acest context, EFSA și ECHA au trebuit să revizuiască calendarul procesului de reevaluare.

    Clasificare de către ECHA

    Comitetul pentru evaluarea riscurilor (RAC) al ECHA va discuta despre clasificarea pericolului utilizării glifosatului în cadrul reuniunii sale plenare din perioada 30-31 mai.

    RAC va lua în considerare carcinogenitatea, genotoxicitatea, toxicitatea pentru reproducere și dezvoltare, dar și clasificarea de mediu a glifosatului. Avizul RAC va fi pus la dispoziția EFSA și va fi publicat pe site-ul web al ECHA în termen de 8 până la 10 săptămâni de la adoptare (adică între sfârșitul lunii iulie și mijlocul lunii august 2022). Apoi, EFSA va lua în considerare avizul RAC ca parte a recenzării „inter pares” a raportului de evaluare pentru glifosat.

    Recenzare inter pares EFSA

    EFSA a primit 368 de observații ca răspuns la consultarea sa publică, dintre care multe au inclus mai multe comentarii. EFSA a adunat, de asemenea, aproximativ 2.400 de comentarii din partea experților din statele membre, precum și a experților din Grupul de reînnoire glifosat (GRG). Toate aceste contribuții alcătuiesc acum un dosar de aproximativ 3.000 de pagini care trebuie studiat de GRG și apoi de AGG, și care va servi apoi drept bază pentru întocmirea raportului actualizat de reînnoire a aprobării substanței glifosat.

    Grupul de evaluare a glifosatului (AGG) a informat EFSA că intenționează să își prezinte raportul actualizat până la 30 septembrie 2022. Prin urmare, EFSA va putea organiza reuniuni de recenzare inter pares cu experții din statele membre în noiembrie și decembrie 2022. Așadar, finalizarea concluziilor este așteptată pentru iulie 2023.

    În concluziile sale, EFSA va evalua toate riscurile posibile pe care le-ar putea prezenta expunerea la glifosat pentru oameni, animale și mediu.

    Aceste termene actualizate provin din cerința de a lua în considerare pe deplin toate comentariile primite.

    Cronologie: reevaluarea glifosatului


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte