• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noi reguli pentru fondurile europene. ”Nu vom mai avea o competiție de hârtii!”

  Roxana Dobre -

  Schimbarea pe care o pregătește Ministerul Agriculturii pentru accesarea de fonduri europene, din 2023. Adrian Chesnoiu a declarat luni -16 mai, la TVR 1, în cadrul emisiunii „Agrostrategia”, că de anul viitor funcționarii nu le vor mai cere fermierilor să facă ”concurs de hârtii”.

  ”Toți fermierii trebuie să înțeleagă că de fapt banii europeni sunt bani naționali, pentru că statul este garantul investiției respective. Și aici am schimbat abordarea. Astfel, în PNS-ul viitor nu vom mai avea o competiție de hârtii. Până acum proiectele europene însemna să îndeplinești niște criterii puse uneori anapoda de anumiți funcționari”, a subliniat ministrul pentru sursa citată.

  Acesta a punctat că de anul viitor indicatorii de performanță economică și viabilitatea investiției vor fi cei care vor prima. ”Asta înseamnă că statul vine să investească într-o companie care arată că va fi viabilă. Până acum indicatorii tehnico-economici ai unei investiții nu erau atât de importanți ca îndeplinirea criteriilor puse în regulamentele europene sau în ghidurile de finanțare”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

  Fondurile europene pentru tineri fermieri – prioritare pentru horticultură și zootehnie 

  Adrian Chesnoiu a subliniat că sectorul horticol este unul cu un potențial uriaș în România, de aceea în viitoarele finanțări din fonduri europene, pentru tineri fermieri, sectoare precum horticultura și zootehnia vor fi prioritare.

  ”Pentru că este de ajuns să te uiți la mărimea exploatațiilor din România ca să își dai seama că noi avem foarte multe ferme mici și mijlocii. Pe suprafețe mici un producător care are 3 hectare de pământ, dacă pune cultură mare nu va fi niciodată performant. În schimb dacă vorbim de un legumicultor cu 2500 de mp de solar cu siguranță își va putea permite să întrețină o familie cu 4 membrii. Programul viitor de sprijin pentru legume în spații protejate va viza sprijinirea fermierilor și direcționarea lor către legumicultură. În programul de instalare a tinerilor fermieri sectoarele prioritare pe care le-am introdus vor fi horticultura și zootehnia.

  Pe suprafețe mici un tânăr care vrea să se instaleze ca șef de exploatație trebuie redirecționat de noi către acele sectoare unde poate să facă performanță și poate fi viabil economic și poate rămâne în activitate. Pentru că dacă îi lăsăm în voia întâmplării cum s-a mai întâmplat unii dintre ei care nu aveau neapărat dragoste pentru agricultură după perioada de monitorizare și implementare a proiectului, au părăsit sectorul și nu se vor mai întoarce. Și aceasta este o vină a statului care trebuie îndreptată. Deci aceste sectoare pe lângă fondurile europene vor fi finanțate cu bani de la stat pentru a-și atinge potențialul maxim”, a mai spus Chesnoiu.

  Reamintim că informaţii noi şi subiecte de interes despre mediul rural românesc vor fi la TVR 1, începând de luni, 16 mai, orele 10.00, în emisiunile „Agrostrategia” şi „Fermierii României”. Primul invitat al lui Vlad Macovei a fost ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

  Ambele emisiuni reprezintă coproducții TVR împreună cu Agrointeligența.


  Te-ar mai putea interesa

  MADR – răspuns oficial pentru Asociația Forța Fermierilor: Toți fermierii vor primi sumele ce li se cuvin! AFIR – bilanț la zi pentru plățile în conturi: 69 de milioane de euro au ajuns la fermieri Costin Telehuz, MADR, la Agrostrategia (TVR 1): „Planul Național Strategic poate fi schimbat o dată pe an”

  Ultimele știri

  Banca Mondială acordă Ucrainei 132 de milioane de dolari pentru agricultură Marcel Ciolacu: Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar pe baza unei formule echitabile Vremea aprilie 2023. ANM – prognoza meteo pentru Florii și Paște