• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noile contracte pentru terenuri de la ADS. Arenda minimă la hectar

    Roxana Dobre -

    Arenda minimă pe care o plătesc fermierii conform noilor contracte pentru arendarea, închirierea sau concesionarea terenurilor statului. Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava, a anunțat miercuri – 18 mai în premieră pentru emisiunea AGROSTRATEGIA, moderată de Vlad Macovei la TVR 1, că noile contracte pe care agenția le încheie cu fermierii și companiile din agricultură au fost schimbate, sumele solicitate drept redevență fiind actualizate la nivelul indicelui de inflație.

    ”Mă întorc puțin la istorie, în anul 2001, când ADS a luat ființă, la momentul respectiv au fost semnate, în condițiile de atunci, foarte multe contracte pe redevențe mici, până-n 500-600 de kg. Dar nivelul agriculturii era unul așa cum era. Numai că o dată cu trecerea anilor, agricultura noastră a evoluat, am intrat în UE, am început să ne dezvoltăm, să aplicăm tehnologii și aplicăm în continuare, nivelul producțiilor este unu mare, în schimb nivelul acelor redevențe de atunci, a rămas aceeași pentru că-s legile contractuale, iar contractul este legea părților”, a explicat șeful ADS pentru emisiunea „Agrostrategia” de la TVR 1.

    Contractele vechi nu au clauze de actualizare a redevenței

    George Sava a mărturisit că este nemulțumit de contractatele încheiate în trecut între fermieri și ADS, care nu prevăd clauze privind actualizarea redevențelor, având în vedere că acestea sunt încheiat pe o perioadă destul de lungă de timp, adică și 49 de ani.

    ”Ceea ce aș putea eu să spun la un moment dat, să reproșez, este că la momentul respectiv în contractele de concensionare pe 49 de ani, nu s-a prevăzut o clauză privind actualizarea la zi ca să zicem așa, a cotelor de piață din România a redevenței”, a subliniat directorul ADS.

    Acesta a spus însă că în prezent pentru un hectar de teren agricol din prima categorie de calitate, licitația pleacă de la circa 1.000-1.200 de kilograme la hectar iar redevența poate atinge chiar și peste 3.000 de kilograme.

    ”Acum nu se mai întâmplă asta, pentru că o dată deja se pleacă de la un teren categoria 1, în licitație, de la 1.000-1.200 de kg/ hectar și-n urma licitațiilor s-a ajuns să dea și peste 3.000 de kg/hectar, este un nivel nesustenabil, dar este un nivel care arată interesul. Deci la ora actuală se actualizează cu indicii de inflație, avem acei indici pe care noi îi aplicăm. O dată la 2-3 ani de zile, se măresc aceaste redevențe, la ora actuală deci ADS-u putem spune că a intrat în piața capitalistă așa cum trebuie”, a mai punctat George Sava.

    Suprafețe scoase la licitație de ADS în perioada următoare

    Directorul general al ADS a mai anunțat că agenția va scoate la licitație în perioada următoare mai multe suprafețe pentru care nu s-au putut organiza licitații în ultimii doi ani din cauza unor piedici legislative.

    ”Sunt (disponibile n.r) din anii ultimii 2 ani de zile, pentru că nu s-au mai organizat licitații s-au organizat până-n într-un loc și după aceea au fost anulate din motive care țin de aplicare legilor.  S-au adunat într-adevăr mai multe suprafețe care urmează în decursul următorilor luni să le scoatem deja la concesiune. Va fi un val de concesiuni, de arende, de încredințări directe în baza legii privind dreptul de a achiziționa activele fostelor ferme zootehnice sau agricole ale statului și primesc imediat terenul cu încredințare directă. Dar și la încredințare directă vorbim de același nivel al redevențelor”, a declarat George Sava, care a completat că oferta pentru concesiune ar trebuie să înceapă undeva la sfârșitul lunii iunie cel târziu.

    Dorința șefului ADS: agenția să devină un ”jucător” pe piața de achiziție a terenurilor

    George Sava a mărturisit și ce dorință are pe timpul mandatului său de director al ADS. ”Îmi doresc ca ADS-u să devină jucător pe zona de achiziție de terenuri. Pandemia, și mai nou conflictul armat din Ucraina, ne-au arătat că statul trebuie să fie puternic, în a asigura și securitatea alimentară a populației. Dacă tu nu ai un minim de 500-700 de hectare, proprietatea statului, de pe care tu poți să aduni grâul pentru rezerva de stat, fără să apelezi la piață, lucrurile pare a fi destul de complicate. În schimb România are la ora actuală capacitatea de pe terenurile statului, dar și de pe terenurile private de a asigura sustenabilitatea, numai că vedeți privatul se orientează către ofertă, încearcă să-și acopere costurile”, a conchis șeful ADS.

    Conform acestuia, inițial la înființarea ADS au existat 1.400.000 de  hectare, în portofoliul ADS. Ulterior ca urmare a legilor proprietății, aceste suprafețe s-au diminuat, au ajuns la 320.000 de hectare la ora actuală.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia