• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!

    Roxana Dobre -

    Judecătorii i-au dat câștig de cauză unui cioban care a dat în judecată Ministerul Mediului după ce a fost desfigurat de un urs. Instanța de judecată a decis la fond și la apel ca instituția să plătească daune morale crescătorului de animale în cuantum de 100.000 de lei.

    Instanța a decis să dea dreptate unui cioban care a dat în judecată Ministrul Mediului după ce a fost atacat de un urs în luna septembrie 2021. Judecătoria Câmpina a hotărât inițial în 2022 că Ministerul Mediului este bun de plată, iar pe 31 mai 2023 magistrații de la Tribunalul Prahova au menținut decizia instanței de fond, ca ministerul să achite suma de 100.000 de lei bărbatului atacat și mutilat de urs. Decizia în acest dosar civil nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs, potrivit publicației Prahova.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Despăgubiri de 100.000 de lei pentru un cioban atacat de urs!

    Daune de 100.000 lei pentru un crescător de animale care a dat în judecată Ministerul Mediului, după ce a fost atacat de un urs

    Cum pot fi protejați crescătorii de animale și exploatațiile de atacurile animalelor sălbatice

    Pentru a preîntâmpina asemenea atacuri primăriile pot încheia contracte pentru alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a urșilor din localități, după cum prevede legislația în vigoare. Astfel, pentru gestionarea atacurilor în desfășurare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, se poate interveni prin alungare prin diverse mijloace, prin tranchilizare și relocare sau extragere prin eutanasiere sau împușcare, în urma unei evaluări făcute de urgență pe plan local.

    Conform OUG 81/2021, ”pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind alungarea, relocarea ori extragerea prin împușcare a exemplarelor de urs, unitatea administrativ-teritorială poate încheia un singur contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu un singur gestionar al fondului/fondurilor cinegetic/cinegetice de pe raza unității administrativ-teritoriale, cu respectarea legislației din domeniul achizițiilor publice”.

    Aplicarea oricărei metode de intervenție dintre cele specificate se face pe baza efectuării unei analize la fața locului, decizia revenind conducătorului echipei de intervenție care, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, poate fi primarul sau viceprimarul unității administrativ-teritoriale în raza căreia are loc atacul, după caz.

    Citiți și: Cât valorează viața unui român. Familia unui bărbat ucis de urs, despăgubită cu 35.000 de euro

    Ce sume poate deconta ­Ministerul Mediului pentru intervenţiile de alungare/­extracţie a urșilor

    Tarifele pentru intervenția imediată în cazul urșilor în localități au fost stabilite prin ordin al Ministrului Mediului, în august 2021. Astfel, tarifele pentru alungare prin diverse mijloace : acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/intervenție; Tarife tranchilizare și relocare: ­ Tranchilizare – 750 lei/exemplar; Marcare – 200 lei/exemplar; Acțiunea ­personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar; Transport pentru relocare – 300 lei/exemplar/ 100 km. Tarife extragere prin eutanasiere sau împușcare: Tranchilizare – 750 lei/exemplar; Eutanasiere – 550 lei/exemplar; Marcare – 200 lei/exemplar; Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar.

    De asemenea, sunt prevăzute de ordinul de ministru și tarifele pentru contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată gestionar/medic veterinar pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun – 1.000 lei/lună. Tarifele pot fi decontate lunar de către Ministerul Mediului către unitățile administrativ-teritoriale/consiliile județene care au încheiat contracte de prestări servicii de permanență/intervenție imediată cu gestionarul faunei cinegetice, respectiv contracte de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, după caz, pentru acțiunile de alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare și extragere prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților.

    Despăgubiri în cazul ­pagubelor produse de ­sălbăticiuni

    În cazul producerii de pagube de către exemplare din specia urs brun, se vor respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.

    Astfel, la cererea scrisă a păgubitului, se va întruni o comisie formată din reprezentanții UAT-ului unde s-a produs paguba, ai Direcției Agricole Județene și ai structurii teritoriale a autorității publice centrale pentru protecția ­mediului, care va analiza situația și va lua măsurile ce se impun în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 3/2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou