• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analist german: Prețul îngrășămintelor cu azot a început să scadă puternic

    agrointeligenta.ro -

    Prețurile la principalele îngrășăminte cu azot au continuat să scadă în această săptămână. Și au scăzut semnificativ: numai în această săptămână, azotatul de amoniu s-a ieftinit cu încă 35 de euro pe tonă. Ureea a fost cu 150 de euro mai ieftină. Din aprilie, prețurile pentru azotatului au scăzut cu 300 de euro pe tonă. Evoluția a fost similară pentru uree și soluția de azotat de amoniu-ureeaL. În schimb, prețurile pentru fosfatul diamoniacal DAP și potasiu au rămas neschimbate la un nivel foarte ridicat.

    ”Motivele scăderii prețurilor sunt în continuare aceleași. Pe de o parte există greva continuă a cumpărătorilor din cauza prețurilor ridicate. Pe de altă parte, există prețurile la gaze care au scăzut semnificativ și au scăzut recent și mai mult – ca fiind cel mai important factor de cost în producția de îngrășăminte. Este evident că fermierii și dealerii se rețin acum cu achizițiile lor. Nimeni nu vrea să piardă bani în această etapă. Pentru că dacă comercianții cu amănuntul cumpără și stochează acum, ar plăti fără îndoială mai mult dacă prețurile ar continua să scadă”, arată dr. Olaf Zinke, analist german, într-un material publicat în Agrarheute. Specialistul subliniază totodată că și fermierii sunt reținuți la rândul lor în a face achiziții de îngrășăminte în avans.

    Gazul s-a ieftinit mult față de luna martie 2022

    Prețurile actuale la gaz s-au consolidat pentru cel mai important preț indicator european „Natural Gas EU Dutch TTF” la un nivel de aproximativ 90 de euro pe MWh oră. Acesta este încă scump într-o comparație pe termen lung, dar la mare distanță de cei 230 de euro pe MWh care trebuiau plătiți la jumătatea lunii martie. Săptămâna trecută, prețurile la gaz erau încă peste 100 de euro pe Mwh în medie, iar în aprilie gazul costa între 115 și 120 de euro pe Mwh.

    Aceasta înseamnă că marii producători nu mai au un argument bun pentru a nu mai scădea prețurile îngrășămintelor, deoarece cel mai important factor de cost pentru producția de îngrășământ tip stick a scăzut cu 20 până la 25% numai din aprilie.

    Un euro slăbit ”lucrează” împotriva ieftinirilor masive

    Totuși, un alt aspect (din păcate) ”lucrează” împotriva unei scăderi mai puternice a prețurilor: și anume euro extrem de slab, care face importurile procesate în dolari considerabil mai scumpe. Euro a pierdut mai mult de 10% din valoare din aprilie și se tranzacționează în prezent între 1,04 USD și 1,05 USD.

    Azotatul de amoniu – sub 660 euro/tonă în Germania

    Cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, azotatul de amoniu (KAS), a fost comercializat în porturile de import din Germania cu puțin sub 660 de euro pe tonă săptămâna aceasta. Adică cu aproximativ 35 de euro mai puțin decât în ​​săptămâna anterioară și cu peste 300 de euro mai puțin decât ce s-a cerut la vârful prețurilor de la jumătatea lunii martie. Din Franța, prețurile de 650 de euro pe tonă sunt raportate în prezent pentru cel mai important îngrășământ cu azot , nitrat de amoniu 27%. Este la fel ca săptămâna trecută.

    Prețul per tonă la uree – 875 euro. În Germania

    Prețurile la uree au scăzut deosebit de puternic în Germania și în această săptămână au fost în jur de 875 de euro pe tonă în porturile de import. Adică cu aproximativ 150 de euro mai puțin decât în ​​săptămâna precedentă și chiar cu 410 de euro mai puțin decât la jumătatea lunii martie. Pentru soluția lichidă de îngrășământ de azotat de amoniu uree (AHL) s-au cotat pe piețele spot germane în această săptămână o bună valoare de 640 de euro, cu 120 de euro mai puțin decât în ​​săptămâna precedentă și cu 240 de euro mai puțin decât în ​​martie.

    DAP se menține în jur de 1.000 euro/tonă

    Pe de altă parte, cel mai important îngrășământ cu fosfor – fosfatul de diamoniu (DAP) – a rămas neschimbat la puțin sub 1.000 de euro pe tonă. Prețurile pentru sarea potasică Korn-Kali rămân, de asemenea, ridicate, în jur de 610 de euro pe tonă. Au crescut chiar și cu 200 de euro din martie. Deși potasiu nu este deosebit de rar în Germania. Dar și aici, piața mondială și embargoul la export împotriva Belarusului și Rusiei fac prețurile.

    Ureea s-a ieftinit și în SUA

    Cu toate acestea, piaţa mondială transmite în prezent semnale de reducere a preţurilor. Cel puțin cu îngrășământ cu azot. Pe piața futures din SUA, ureea pentru livrare în iunie (20 mai) costă în prezent doar 622 USD pe tonă. Este o scădere de 40 USD de la începutul lunii mai și 265 USD de la mijlocul lunii martie.

    Și situația este similară la alte centre de tranzacționare importante. Egiptul își oferă în prezent ureea pentru 750 EUR, care este cu 250 USD mai ieftin decât în ​​martie, iar în Orientul Mijlociu puteți cumpăra în prezent uree cu 705 EUR pe tonă.

    Cel mai mare importator de uree din lume, India, a cumpărat aproximativ 1,5 milioane de tone de uree pe 11 mai. Prețurile au variat de la 717 USD/t C&F pe coasta de vest la 721 USD/t pe coasta de est a Indiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA