• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cuantum ajutor Covid. Șeful APIA a anunțat ce se întâmplă acum cu plățile pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Ajutorul Covid-19 pentru bovine, porci și păsări – cuantumurile care sunt așteptate de fermieri. Plățile, care urmează să intre în conturile fermierilor până la 30 iunie, sunt pregătite în această perioadă de funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea

    APIA a încheiat la 12 mai campania de primire a cererilor pentru cele trei forme noi de sprijin pentru susținerea activității fermierilor în anul 2022, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid. Măsura are un buget total alocat de 453.899.000 lei, subvenții care se împart crescătorilor de bovine, porci și păsări.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat ce se întâmplă cu plățile pentru Ajutorul COVID, chiar de la directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    ”În această perioadă efectuăm controalele administrative pentru cererile care au fost depuse până la 12 mai. Cuantumurile nu au fost stabilite, iar o dată estimativă pentru fixarea acestora este sfârșitul lunii mai, în funcție de cum decurg controalele și ce clarificări trebuie să mai cerem de la fermieri”, a spus șeful APIA.

    Adrian Pintea a reamintit și termenul până la care banii din aceste subvenții vor intra în conturile fermierilor. ”Plățile trebuie finalizate până la sfârșitul lunii iunie, mai exact 30 iunie”, a mai adus precizări Adrian Pintea.

    Ajutorul COVID la bovine, porci și păsări – ce se întâmplă la APIA acum 

    Conform informațiilor furnizate de șeful APIA, funcționarii agenției derulează în această perioadă campania de verificări administrative pentru cererile depuse de fermieri. Aceste verificări au ca scop controlul corectitudinii și exhaustivității informațiilor furnizate în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu alte obligații privind schema de ajutor, a condițiilor în care este acordat ajutorul.

    Controalele pot fi completate și de verificări încrucişate, care au au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea aceluiaşi tip de ajutor/sprijin de mai multe ori pentru aceleași animale şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin.

    Ce fermieri pot să fie respinși de la plată 

    Cererea de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine va fi respinsă de la plată în următoarele situații:

    – cererea este depusă în afara termenului de depunere al cererilor de solicitare a ajutorului de stat în sectorul bovine;
    – solicitantul nu a depus toate documentele;
    – în urma controalelor administrative s-a constatat că solicitantul nu respectă una sau mai multe condiții de acordare a schemei de ajutor de stat în sectorul bovine.

    Ajutorul COVID – cum se va desfășura plata

    În urma stabilirii sumelor cuvenite pentru fiecare beneficiar și după aprobarea de către Ministerul Finanţelor a cererii de deschidere a creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alimentează contul de subvenții al APIA, care la rândul său, repartizează credite bugetare centrelor județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cu sumele cuvenite.

    Centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare.

    Plata ajutorului de stat în sectorul bovine se efectuează până la data de 30 iunie 2022, în baza cererilor autorizate la plată de către centrele județene / locale APIA. Autorizarea cererilor la plată se va efectua în termen de 10 zile de la stabilirea cuantumurilor, conform art. 10 alin. (3) din OUG nr. 51 / 2022.

    Valoarea totală a ajutorului de stat în sectorul bovine ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, așa cum este definită la art. 2 lit. b) din OUG nr. 51 / 2022, care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, nu depășește echivalentul în lei a 290.000 euro la cursul valutar euro / lei stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a OUG nr. 51 / 2022, respectiv 1 euro = 4,9441 lei.

    Fermierii au mai primit ajutor COVID în anul 2020, când în cazul bovinelor cuantumul stabilit de APIA pe cap de animal a fost de 100 euro (echivalentul în lei).


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!