• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Exportul de cereale din Ucraina, redirecționat prin România. Primele camioane au ajuns la Galați

  Angelica Lefter -

  În plin război cu Rusia, Ucraina îşi redirecţionează exporturile prin țara noastră, iar primele 3 camioane cu porumb au ajuns într-un siloz din Galaţi.

  Potrivit transportatorului de mărfuri pe ape interioare din bazinul Dunării, grupul Transport Trade Services (TTS) primele 3 camioane cu porumb pentru export din Ucraina au fost descărcate, săptămâna trecută, în silozul cu o capacitate de 30.000 tone deţinut de grup în Galaţi.

  Mijloacele de transport fac parte dintr-un prim convoi de 23 camioane, dintre care alte 7 se află deja în vama Giurgiuleşti, ce urmează să descarce produse agricole de export din Ucraina în silozul TTS. Cerealele urmează să fie transbordate pe nave maritime prin terminalul portuar TTS din Galaţi.

  Conform adevarul.ro, operaţiunea reprezintă inaugurarea de către TTS a unei rute logistice destinată exportului de produse agricole ucrainene pe trasee combinate terestru/fluvial/maritim.

  Pe segmentul terestru marfa va fi transportată din Ucraina până în terminalul portuar TTS din Galaţi, pentru început cu mijloace auto.

  Exporturile de produse agricole ucrainene vor putea fi transportate direct pe cale ferată până în portul Galaţi numai după reabilitarea, care urmează să fie realizată de CFR Infrastructură, a porţiunii de cale ferată cu ecartament larg, în lungime de 4 kilometri, care face legătura între Giugiuleşti şi terminal.

  Astfel, produsele depozitate în terminalul portuar TTS din Galaţi vor fi mai departe transbordate în barje şi transportate pe ruta  Dunăre – Canalul Dunăre Marea Neagră, cu destinaţie portul Constanţa. Acolo vor fi, în final, depozitate şi transbordate în nave maritime. Alternativ, în Galaţi mărfurile pot fi transbordate direct în nave maritime cu destinaţii de peste mări.

  ”Noua rută este unul dintre rezultatele implicării grupului TTS în procesul de reconfigurare a lanţurilor logistice de transport pentru exporturile şi importurile ucrainene cauzat de imposibilitatea utilizării de către Ucraina a porturilor sale maritime, blocate din cauza războiului. În acest context, pe lângă rutele logistice combinate cu transport terestru până la Galaţi şi transport fluvial pe Dunăre până la Constanţa, soluţii mai rapide de înlocuire a traseelor logistice tradiţionale s-au dovedit a fi traseele pornind din porturile ucrainene la Dunăre, Reni şi Izmail”, a declarat Petru Ştefănuţ, director general TTS.

  Petru Ștefănuț a menționat și că, din 16 martie, grupul TTS a transportat şi operat peste 200.000 tone de mărfuri minerale şi agricole.

  ”Astfel, primele rute alternative operaţionalizate de către grupul TTS de la începutul războiului din Ucraina au fost rutele Reni/Izmail – Dunăre – Canalul Dunăre Marea Neagră – Constanţa, prin care, începând din 16 martie grupul TTS a transportat şi operat peste 200.000 tone de mărfuri minerale şi agricole, reprezentând exporturi şi importuri ucrainene. Rezultatele eforturilor grupului TTS s-au materializat prin creşterea susţinută a volumelor de mărfuri reprezentând exporturi şi importuri ucrainene, expediate, transportate şi operate în porturi de către grupul TTS, creştere ce va continua şi în perioada următoare”, mai concluzionat director general TTS.

  De asemenea, peste 100.000 de tone de exporturi ucrainene au fost expediate pe cale ferată de către grupul TTS, în principal prin subsidiara sa din Ungaria, dar şi prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România.

  Grupul Transport Trade Services este unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri pe ape interioare din bazinul Dunării şi este format din 16 societăţi.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor, la zi. Prețurile pentru grâu și porumb înregistrează o nouă scădere România, al doilea mare exportator de grâu din UE în anul agricol 2022-2023 Preț grâu 2023 – fermierii se așteaptă la ce e mai rău. Prețuri acum la contracte!

  Ultimele știri

  Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a ”aliniat” pe marii retaileri pentru a-i sprijini pe producătorii români CEC Bank și EximBank – finanțare de 8 mil. euro pentru cel mai mare producător de ouă din România Dacian Cioloș, eurodeputat: Comisia Europeană nu are cum să forțeze pe cineva să mănânce insecte