• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizarea la cireș și vișin. Schemă de îngrășăminte în funcție de vârsta pomilor

    Mircea Olteanu -

    Fertilizarea la cireș și vișin: schemă de fertilizare de primăvara până toamna, în funcție de vârsta pomilor. Calendar pentru aplicarea îngrășămintelor la sâmburoase din primăvară până toamna.

    Pomicultorii uită uneori de fertilizarea vișinilor și cireșilor, însă o recoltă bogată este rezultatul unui sol fertilizat corespunzător.

    Cireșilor le place mai mult umiditatea și necesită mai puține îngrășăminte. Cireșiul înflorește de la mijlocul lunii aprilie până la mijlocul lunii martie, iar roadele sunt gata de recoltat de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iulie.

    Fertilizare pomi fructiferi: îngrășăminte, cantități și perioade de aplicare

    Vișinilor nu le plac solurile umede și compacte, dar tolerează bine seceta și se devzoltă cel mai bine în regiuni deluroase sau chiar montane. Înfloresc în perioada mai – începutul lunii iunie, dau roade de la la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii august, în funcție de condițiile climatice și soi.

    Îngrășăminte pentru fertilizarea vișinului și a cireșului

    Fertilizarea cireșilor și vișinilor se face prin utilizarea a două tipuri de îngrășăminte – organice și minerale.

    Îngrășămintele organice – compost, gunoi de grajd bine putrezit, rumeguș, gunoi de grajd sau de la păsări etc. – îmbunătățesc structura solului, făcându-l mai afânat și mai fertil.

    Îngrășămintele minerale furnizează plantei macro-nutrimente (azot, potasiu, fosfor) și micro-nutrimente (fier, cupru, bor, mangan, sulf etc.) necesare pentru creștere pomului, consolidarea imunității și o rodire stabilă. Astfel de îngrășăminte pot fi cumpărate de la fitofarmacii, de exemplu, uree (uree), azotat de amoniu, sare de potasiu, superfosfat etc. Se folosesc și îngrășăminte complexe cu calciu, magneziu sau sulf.

    Ce îngrășăminte naturale putem folosi în livadă – fertilizarea eficientă a pomilor fructiferi

    Îngrășămintele cu azot la cireș și vișin se aplică începând primăvară și până la mijlocul verii. De notat că fertilizarea după această perioadă va determina pomii să continue să dezvolte în mod activ masa vegetativă, astfel că nu se vor putea pregăti în mod adecvat pentru iernare.

    Tipuri de fertilizare la cireși și vișini

    Pentru fertilizarea cireșilor și vișinilor la nivelul rădăcinilor se folosesc soluții uscate. Îngrășământul finit se aplică în cercul trunchiului din jurul pomului, pe o rază de aproximativ 50 cm de trunchi. Cu cât pomul este mai în vârstă, cu atât cercul din jurul trunchiului este mai larg. Pentru pomii de peste 20 de ani, raza poate ajunge până la 3,5 m.

    Fertilizarea la rădăcină se efectuează după cum urmează: afânați cu grijă solul și udați din abundență în cercul din apropierea tulpinii. Pentru un pom fructifer adult trebuie să utilizați până la șase găleți de apă, iar pentru unul tânăr – până la trei. După absorbirea apei se folosesc îngrășăminte. Preparatele lichide se vărsă pe solul din jurul trunchiului, iar preparatele uscate sunt împrăștiate uniform pe suprafața solului și încorporate la adâncime mică în pământ cu o greblă sau o furcă. O lopată nu este recomandată în aceste scopuri.

    Îngrijirea cireșilor tineri: tăieri, udare, fertilizare, tratamente

    Ffertilizarea foliară a cireșilor și vișinilor se poate efectua la 2 ani de la plantare. În același timp se lucrează cu atenție și grijă pentru a nu afecta trunchiul, lăstarii și rădăcina. Efectuați o astfel de procedură pe vreme înnorată sau seara. Pentru a lucra mai ușor în grădina sunt utile pulverizatoarele speciale, precum și respiratoarele, ochelarii de protecție și mănușile de cauciuc.

    Îngrășămintele pentru vișini și cireși pot fi preparate independent sau achiziționate de la un magazin specializat. Principalul aspect: urmați instrucțiunile de utilizare. Este mai bine să aplicați mai puțin fertilizant pentru a nu dăuna pomilor.

    Gumoză la cireș și vișin

    Nutrimentele în exces pot duce adesea la diverse probleme precum:

    – căderea frunzelor și a florilor din cauza lipsei de calciu (ca urmare a excesului de potasiu);
    – cloroza din cauza lipsei de zinc (dacă solul este suprasaturat cu azot);
    – Gomoză din cauza excesului de nutrimente. Prin acest proces are loc dezvoltarea unor formațiuni de consistență gumoasă la suprafața anumitor specii vegetale.

    Pe de altă parte, plantele considerate îngrășăminte verzi – siderate – s-au dovedit a fi de ajutor cireșilor și vișinilor. Așadar, în apropierea tulpinilor cireșilor și vișinilor, puteți semăna mazăre, ovăz, măzăriche.

    De câte ori fertilizăm cireșul și vișinul în funcție de vârsta pomilor

    Fertilizarea vișinilor și cireșilor depinde de vârsta pomului. Puieții plantați recent nu au nevoie de prea mult de îngrășământ. Dar dacă observați că lăstarii au început să crească mai lent, iar frunzele s-au acoperit cu pete roșii – este timpul să-i fertilizați.

    Copacii tineri care nu au început încă să dea roade necesită în mod regulat materie organică: gunoi de grajd, compost, amestecuri organice.

    Pomii intrați pe rod trebuie fertilizați de 3-4 ori pe parcursul anului.

    Copaci maturi, mai în vârstă de 7 ani, au nevoie de fertilizare o singură dată pe an. De asemenea, atunci când alegeți cantitatea de îngrășământ și momentul fertilizării, ar trebui să luați în considerare clima, sănătatea copacului și compoziția solului. Acești factori sunt decisivi.

    Dacă creșterea anuală a lăstarilor este mai mică de 50 cm, atunci arborele tânăr are nevoie de fertilizare anuală.

    Fertilizare de primăvară la cireș și vișin

    Fertilizarea de primăvară la cireș și vișin

    Fertilizarea de primăvară a cireșului și vișinului va permite pomilor să se „trezească” și să înceapă să se dezvolte activ. Dacă totul este realizat corect, pomii vor avea flori din abundență, iar în viitor – o recoltă bogată. Înainte ca mugurii să înflorească, puteți pulveriza peste pomi cu lichid Bordeaux 3%, care protejează împotriva bolilor fungice și este bogat în cupru. Pentru a realiza amestecul aveți nevoie de 300 g de sulfat de cupru și 300 g de var nestins, care sunt dizolvate în 10 litri de apă.

    Fertilizarea de primăvară a pomilor fructiferi. Recomandări

    Schema ulterioară de fertilizare de primăvară a vișinilor și cireșilor depinde de vârsta copacului.

    Fertilizarea de primăvară la cireși și vișin cu o vârstă de 2-4 ani

    Fertilizarea de primăvară la pomii tineri de cireș și vișin este importantă.

    Înainte de înflorire se pulverizează uree (20-30 g la 10 litri de apă) sau fertilizant la rădăcină, care să conțină azotat de amoniu (15-20 g pe 1 mp în jurul trunchiului)

    Fertilizarea de primăvară la cireși și vișin cu o vârstă de peste 4 ani

    Fertilizarea de primăvară la cireșii și vișinii cu vârsta pentru 4 ani, se începe înainte de înflorire când se execută fertilizarea foliară cu uree (20 g la 10 litri de apă) sau fertilizare la rădăcină cu nitrat de amoniu (20 g la 1 mp în jurul trunchiului)

    În timpul înfloririi se face fertilizare la rădăcină cu următoarea soluție: 50 de litri de apă se amestecă cu 5 litri de infuzie de lumânărică și 10 pahare de cenușă. Pentru copacii cu vârste între 4 și 7 ani se utilizează o găleată de fertilizant, pentru copacii de peste 7 ani – 2-3 găleți.

    La 2 săptămâni după fertilizarea anterioară se pune fertilizant pentru rădăcină cu îngrășământ fosfor-potasiu (10 litri de apă, 1 lingură de sulfat de potasiu, o cană și jumătate de superfosfat, pentru 1 mp – o găleată de soluție).

    Acidul succinic vă permite să îmbunătățiți gustul fructelor. Se pulverizează peste pomii care au intrat în sezonul de fructificare înainte de înflorire (0,3 g în 10 litri de apă).

    Pentru a obține rezultate excelente, ar trebui să:

    – combinați fertilizarea cu udarea (3-6 găleți, în funcție de precipitații, vârsta copacilor, umiditatea solului);
    – monitorizați aciditatea solului (poate fi determinată cu ajutorul hârtiei de turnesol sau după nuanța albicioasă a suprafeței): dacă este peste normal, adăugați var, praf de dolomit, cenușă de mesteacăn sau prun; dacă este sub nivelul normal, utilizați acizi oxalic, citric, malic sau acetic;
    – pulverizați pomii cu o soluție de miere (1 lingură dizolvată într-o găleată de apă) – pentru a atrage albinele și a poleniza mai bine.

    Fertilizare de vară la cireș și vișin

    Fertilizarea de vară la cireș și vișin 

    La începutul sezonului de vară, la cireș și vișin puteți adăuga îngrășăminte complexe – 30 g la 10 litri de apă și un pahar de cenușă de lemn. În cazul deficienței de calciu, zinc sau alte substanțe, se efectuează o fertilizare suplimentară.

    Fertilizarea de vară la cireși și vișin cu o vârstă de peste 4 ani

    Vara devreme se fertilizează pomii de cireș și de vișin cu îngrășăminte complexe, folosind 30 g pe 1 mp în jurul trunchiului.

    În luna august, la cireș și vișin se efectuează fertilizare foliară cu superfosfat (25 g dizolvați în 10 litri de apă și se utilizează până la 1,5 litri de îngrășământ per 1 mp), precum și cu soluție de cenușă – 2 căni de cenușă în 10 litri de apă

    Ultima fertilizare de vară poate fi combinată cu udarea din abundentă, care se efectuează la începutul lunii august. În niciun caz nu neglijați aceste proceduri, pentru că în acest moment se formează mugurii pentru anul următor.

    Fertilizarea de toamnă la cireș și vișin 

    Fertilizare anuală de toamnă la cireși și vișini restabilește fertilitatea solului, ajută pomii fructiferi să ierneze în mod sănătos și asigură o recoltă bogată în viitor. În această perioadă, puteți folosi substanțe destul de puternice fără să vă faceți griji cu privire la efectele lor nocive asupra organismului. O astfel de fertilizare se realizează la mijlocul sau la sfârșitul sezonului de toamnă, în același timp cu tăierea.

    Fertilizarea de toamnă la cireși și vișin cu o vârstă de 2-4 ani

    În septembrie-octombrie, fertilizați cireșii și vișinii la rădăcină cu superfosfat (50-60 g la 1 mp în jurul trunchiului) și sulfat de potasiu (25 g la 10 l de apă)

    O dată la 2-3 ani, îngrășămintele organice (humus sau compost) sunt încorporate în sol până la o adâncime de 15 cm, folosind 3-5 kg ​​pe 1 mp.

    Fertilizarea de toamnă la cireși și vișin cu o vârstă de 4-7 ani

    În lunile septembrie octombrie, fertilizați cireșii și vișinii la rădăcină cu superfosfat simplu (300 g) sau superfosfat dublu (150 g).

    De asemenea, în sol se adaugă clorură (100 g) sau sulfat de potasiu (120 g). O alternativă este cenușa de lemn (1 cană pe 1 găleată de apă).

    O dată în 2-3 ani se fertilizează solul cu compost sau humus (40 kg până la o adâncime de 20 cm).

    După primul îngheț se stropesc copacii cu o soluție de uree (20-30 g la 10 litri de apă).

    Fertilizarea de toamnă la cireși și vișin cu o vârstă de peste 7 ani

    În septembrie octombrie, fertilizați cireșii și vișinii la rădăcină cu materie organică (aproximativ 50 kg de compost sau humus ), iar o dată la 2-3 ani, cu superfosfat simplu (400-500 g) sau superfosfat dublu (200-250 g). De asemenea, în sol se adaugă sulfat (150 g) sau clorură de potasiu (180 g).

    Fertilizarea pomilor fructiferi: Cele mai eficiente îngrășăminte bio pentru livadă

    După primul îngheț, se stropesc copacii cu o soluție de uree (30 g la 10 litri de apă).

    De ce nu se fertilizează pomii iarna

    Acest lucru va fi suficient pentru ca pomii să se trezească primăvara cu o vigoare, iar bolile fungice vor ocoli cireșii și vișinii. De asemenea, nu uitați să udați cireșii și vișinii în fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie, folosind de la 5 până la 10 găleți de apă per copac, în funcție de vârsta acestuia și de umiditatea solului.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!