• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ologeala sau paralizia puilor: cauze, tratament, prevenire

  agrointeligenta.ro -

  Ologogeala puilor sau paralizia poate avea mai multe cauze. Puii ologiți au frecvent deficiență de calciu și fosfor și de aceea devin paralizați. De ce apare ologirea și ce tratamente se pot aplica, aflăm în acest articol.

  Paralizia puilor de găină este o afecțiune gravă, ce trebuie diagnosticată corect pentru a se administra tratamentul ce poate salva păsările.

  Pui de o zi care nu poate să meargă

  Cauzele paraliziei sau ologelii la puii de gaina

  Cauzele pentru ologeala puilor de găină pot fi diverse și pornesc cel mai des din alimentația deficitară a păsărilor. Acestea pot suferi de rahitism sau pot avea diferite boli infecțioase. Carența de vitamine este, de asemenea, un motiv pentru care puii pot paraliza.

  Sunt și cazuri în care ologeala puilor are cauza în răni, tăieturi la nivelul picioarelor, al pielii.

  Problemele cu rinichii pot afecta și aparatul locomotor al puilor.

  Ologeala puilor de găine – semne, tratament, prevenire

  Cauze ale ologelii puilor de găină:
  – Alimentație deficitară, săracă în vitamine, calciu și fosfor
  – Rahitism
  – Răni la nivelul picioarelor
  – Boli infecțioase
  – Probleme renale
  – Așternut prea tare sau umed
  – Boala lui Marek

  Semne ale paraliziei sau ologelii la pui

  Semne ale ologelii puilor

  Ologeala puilor de găină, așa cum spune și numele afecțiunii, se observă prin paralizia membrelor. Puii cad efectiv din picioare și nu se mai pot ridica. De la primele semne ale bolii, luați legătura cu medicul veterinar pentru a stabili cauza ce stă la baza paraliziei puilor.

  Netratată, ologeala puilor conduce la pierderea efectivului întrucât păsările tinere nu se mai pot hrăni.

  Tratamente pentru ologeala puilor de găină

  Tratamente pentru ologeala puilor de găină

  Tratamentul pentru ologeala puilor de găină se administrează în funcție de cauza ce stă la baza afecțiunii. Se poate să nu fie nevoie de tratamente medicamentoase, ci doar de schimbări în dieta păsărilor și în adăpostul acestora.

  Tratamente pentru ologeala puilor cauzată de așternutul prea tare sau prea umed. Dacă observați că puii nu se deplasează bine pe așternut, atunci se impune schimbarea lui înainte să apară ologeala. Nu folosiți cârpe sau hârtie de ziar, materiale ce rețin umiditatea.

  Tratarea ologelii cauzate de răni la nivelul picioarelor se face prin aplicarea unor creme antibacteriene și chiar a unor antibiotice, la recomandarea medicului veterinar.

  Ologeala puilor cauzată de rahitism

  Tratamentul pentru paralizia puilor care suferă de rahitism se investighează atunci când la păsări se observă și o deformare la nivelul picioarelor și a colonei vertebrale. Se observă modificări și la nivelul ciocului care, la fel ca scheletul, se înmoaie. La nivelul picioarelor, pielea dă semne de suferință și apare descuamarea. Penajul este și el afectat, iar coastele se scurtează. Acestea sunt semne clare ale rahitismului la puii de carne sau găinile adulte.

  Tratamentul contra rahitismului are în vedere cauza, ce de multe ori vizează carența de vitamian D în alimentația puilor. Vitamina D este esențială pentru asimilare calciului, la fel ca fosforul.

  Suplimentarea alimentației puilor cu vitamina D va avea efecte imediate și în numai o zi ar trebui să vedeți o înbunătățire vizibilă a stării puilor.

  De asemenea, suplimentele de calciu în furajare ajută dacă se păstrează și un raport corect cu aportul de fosfor. Se recomandă un raport de 1:1 pentru a combate rahitismul.

  Tratamentul ologelii la pui în cazul carenței de alte vitamine – vitamina A, D sau E – se aplică prin alimentație. În furajare se introduc produse care conțin vitaminele lipsă, în paralel cu aportul suplimentar de calciu și fosfor.

  Boala lui Marek este o altă cauză a paraliziei la pui și găini. Afecțiunea este contagioasă, iar rasele vulnerabile sunt mai ales cele pentru ouă, cu productivitate ridicată.

  Simptomele bolii Marek la puii de găină depind de forma dezvoltată. Cel mai des, în timpul dezvoltării dezvoltăprii, puiul începe să sufere de probleme ale sistemului nervos periferic și central. Puii încep să aibă probleme locomotorii, nu își mai mișcă deloc capul și, încet, nici restul corpului. La nivelul ochilor, irisul se face gri.

  Forma acută a bolii se manifestă forma un număr mare de tumori limfoide. De obicei apare la puii în vârstă de 4-12 ani, dar poate, de asemenea, să apară la păsări mai mari. Tumora afecteaza aproape toate organele și țesuturile. Perioada de incubație a acestei forme variază de la 14 zile la 2-5 luni.

  Diagnosticarea bolii Marek se face prin analize de probe de la păsările decedate.

  Tratamentul bolii Marek nu există, astfel că se recomandă vaccinarea păsărilor.

  Prevenirea ologelii la pui

  Prevenirea ologelii la puii de găină

  Cei mai vulnerabili pui la rahitism sunt cei cei până la 4 săptămâni, când păsările au nevoie de o atenție suplimentară și de cea mai bună hrană. Trecerea la o hrană bazată pe grăunțe se face treptat.

  În primele 2 săptămâni de creștere, puii au nevoie de o hrană adecvată și de suplimente minerale și de vitamine. Cel mai eficient este ca acestea să fie introduse în apa de băut a păsărilor.

  Suplimentați rația de hrană cu 1 grame/pasăre de calciu vitaminizat sau mai bine cu scărtură de scoici.

  Asigurați păsărilor mult spațiu și verdeață.

  Nu țineți puii pe beton. Pentru așternutul păsărilor, folosiți doar talaj uscat sau paie.

  Tratați imediat orice rană observați la nivelul picioarelor puilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Pășune liberă pentru concesiune la 350 lei/ha. Obligații pentru crescătorii de animale Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Amenzi încasate de crescătorii de animale! Nereguli găsite și sancționate în ferme

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie