• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea puilor de găină în primele săptămâni: Rețete de furaje și tratamente necesare

    Roxana Dobre -

    Hrana puilor de găină în primele săptămâni de viață este esențială pentru felul în care pasările se dezvoltă și se imunizează. Și tratamentele sunt importante pentru puii de o zi iar utilizarea furajelor de calitate reprezintă rețeta sigură de a avea pui sănătoși dar și cu greutatea optimă de dezvoltare.  

    În cazul hranei pentru puișori, există foarte multe rețete care pot fi folosite: de la făina de porumb sau grâu combinată cu gălbenuș de ou fiert tare, verdețuri sau brânza de vaci, până la nutrețuri granulate care se administrează direct puilor de carne, de la o zi până la sacrificare.

    Până la vârsta de 6-8 săptămâni, în general puii de găină sunt hrăniți cu făină de cereale pentru pui, adică făină măcinată foarte fin. Unele formule de cereale cumpărate din comerț conțin și un produs suplimentar anticoccidian, care este utilizat pentru a reduce riscul îmbolnăvirii de coccidoză, o boală parazitară frecventă în rândul puilor tineri și care poate fi chiar fatală.

    Dacă nu doriți să folosiți astfel de formule și doriți să păstrați hrana cât mai naturală, consultați etichetele produselor, pentru a vedea dacă acestea conțin sau nu un astfel de supliment. Suplimentele anticoccidiene se folosesc mai des pentru creșterea puilor de găină în cantități industriale, în fermele speciale, deoarece faptul că aceștia trăiesc în număr atât de mare într-un spațiu relativ restrâns poate favoriza mai ușor răspândirea bolilor. În general, se întrebuințează făina de porumb pentru hrănirea puilor de găină.

    De reținut! Indiferent dacă puii sunt crescuți alături de o cloșcă sau sunt pui eclozați la incubator, alimentația și îngrijirea acestora se face în mod asemănător.

    Atenție! Puii de carne se recomandă a fi crescuți până la vârsta de 42 de zile, maxim două luni, perioadă în care sporurile de creștere sunt foarte bune și consumul de furaje este mic. Puii pot crește în greutate și în continuare dar consumul de furaj pentru un kilogram spor este mai mare.

    De la 6 săptămâni se trece la hrana granulată

    Atunci când puii de găină au între 6-17 săptămâni, aceștia se hrănesc cu granule sau amestecuri pentru puii mai mari. Acestea se introduc gradual în alimentație, pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze noului tip de hrană. Furajele pentru pui se pot pune la dispoziția acestora la discreție, cu condiția să nu le oferiți și alte ”suplimente” alimentare, însă este de indicat să respectați recomandările producătorului pentru a doza cantitatea optimă.

    Iată și parametrii de creștere la puii de o zi:

    Perioada Temperatura Consum/greutate
    1-7 zile 30-32C 0,150kg furaj/pui 115 g
    8-14 zile 27-29C 0,450kg furaj/pui 300-400 g
    15-21 zile 25-27C 0,950kg furaj/pui 600-700g
    22-28 zile 23-25C 1,650kg furaj/pui 900-1100g
    29-35 zile 21-23C 2,500kg furaj/pui 1300-1600g

    De la 18 săptămâni, puicuțele au nevoie de mult calciu

    Dacă doriți să creșteți găini ouătoare, este bine de știut că în jurul vârstei de 18 săptămâni, puicuțele vor începe deja să ouă, caz în care este cazul să le oferiți furaje speciale pentru găini ouătoare. Acestea conțin substanțe nutritive care asigură la maximum potențialul de ouă al găinii, în special calciu. Bineînțeles, atât în cazul puicuțelor, cât și a altor pui de găină care se hrănesc cu cereale, trebuie să le asigurați tot timpul apă proaspătă la discreție.

    Găinile consumă cu plăcere și alte tipuri de hrană, însă este important ce și cât le dați. Verdețurile, fructele, legumele și chiar și pâinea sunt alimente care asigură o dietă echilibrată, cu condiția să nu exagerați cu pâinea, deoarece găinile se pot îngrășa prea tare și atunci scade producția de ouă.

    De asemenea, unii crescători combină furajele cu cereale precum porumbul, ovăzul, orzul și grâul. Combinația din cereale și resturi alimentare precum verdețuri, legume sau fructe nu este recomandată, deoarece este nevoie de multă experiență în domeniul creșterii păsărilor de curte pentru a stabili astfel o dietă care să conțină toate substanțele nutritive de care acestea au nevoie.

    Sunt necesare și suplimentele alimentare?

    În general, un furaj combinat ar trebui să asigure tot necesarul nutritiv de care au nevoie găinile, însă există și numeroase suplimente alimentare pe piață, precum uleiul de ficat de cod, băuturile fortifiante, multivitaminele și concentratele, însă aceste suplimente sunt folosite în general de crescătorii de păsări de expoziție. Aceștia pun accentul și pe aspectul general al păsărilor, inclusiv al penajului.

    O dietă echilibrată, folosind furajele potrivite este suficientă pentru a crește pui de găină care să se dezvolte armonios până la maturitate.

    Tratamente necesare:

    Administrare în apa de băut: Novimin Antistres (polivitamine) – pentru un start optim. Dozaj: 0,5 ml/l apă, primele 3 zile apoi la interval de 2 săptămâni, câte 3 zile;
                                                       Acidifiant Nutrisure (produs natural) – rol antibiotic și stimulator de creștere prin îmbunătățirea digestiei. Dozaj: 1 ml/l apă, permanent;
                                                       Vaccinarea contra Pseudopestei ziua 9 și 24 și în ziua 14 contra Bursitei. 

    Atenție! Pe lângă hrană și tratamente, puișorii au nevoie și de alte condiții de creștere. Este necesar să urmăriți următorii parametrii de creștere care trebuie respectați pentru obținerea unor rezultate bune:

    Citiți și: 

    Îngrijirea puilor de o zi: 8 sfaturi esențiale de care să țineți cont 

    Cum trebuie transportați puii de o zi, găinile și alte păsări vii

    Cum determini sexul puilor de o zi

    Sursa: www.agroland.rowww.veterinara.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie