• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perspective de viitor pentru tinerii care aleg cursurile Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului (ASE)

    Angelica Lefter -

    Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București, reprezintă o opțiune solidă pentru tinerii care își doresc să obțină o diplomă de licență care le asigură un viitor.

    Recent, ASE  – liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și Europa de Sud-Est, a publicat  oferta pentru programul de licență, cu titlul academic Licențiat în științe economice. Astfel, tinerii absolvenți care își doresc o carieră în domeniul economiei agroalimentare, se pot înscrie la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM), unde îi așteaptă experiențe inedite și o pregătire excepțională pentru viitor.

    De ce ar trebui să aleagă studenții facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM)?

    Reprezentanții facultății au menționat în prezentare patru motive pentru care tinerii ar putea să-și dorească să fie licențiați ai Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului (EAM):

    Profesorul universitar doctor Mirela Stoian, decan al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului este de părere că societatea și mediul economic de astăzi, dar și pe viitor, au nevoie de economiști implicați, care să transpună în practică provocările dezvoltării durabile.

    ”Economia și societatea solicită ”azi” și cu atât mai mult ”mâine”, economiști care să gestioneze și să transpună în practică provocările dezvoltării durabile. În contextul economic, social, geopolitic, strategic și concurențial actual, economia agroalimentară și economia mediului reprezintă domenii de o importanță deosebită pentru economia țării noastre, care definesc și conturează principalul avantaj competitiv al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului. Contribuția economiștilor în procesul de transfer al produselor alimentare de la locul de producție până la masa consumatorului este esențială, iar adăugarea de valoare și creșterea competitivității sectorului agroalimentar necesită expertiza acestora. Piața muncii solicită economiști care să gestioneze ansamblul de procese generate de implementarea Agendei 2030, Pactului Ecologic European, respectiv transformarea provocărilor noilor politici și strategii în oportunități”, a opinat decanul al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului.

    Prof. univ. dr. Mirela Stoian a vorbit și despre schimbările prin care Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului a trecut de-a lungul vremii, dar și despre tradiția care însoțește instituția de învățământ universitar.

    ”Facultatea Noastră are o tradiție importantă în învățământul superior economic; numele acesteia s-a schimbat, pe parcursul celor peste cinci decenii de existență, iar din anul 2003 suntem Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului. În prezent, în Academia de Studii Economice din București, suntem una dintre facultățile care asigură, prin programele oferite la nivelul celor trei cicluri de studii universitare – licență, masterat și doctorat, formarea academică de calitate a viitorilor specialiști implicați în dezvoltarea unor sectoare prioritare ale economiei românești. Comunitatea Facultății Noastre se dezvoltă, în prezent, firesc și sustenabil. Alături de studenți și cadre didactice se află partenerii noștri din mediul economico-social, a căror contribuție la facilitarea adaptării absolvenților la exigențele pieței muncii este foarte importantă”, a completat profesorul universitar doctor Mirela Stoian, decan al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului.

    Comunitatea EAM a reunit în anul universitar 2021 – 2022, 1352 de studenți (licență, masterat, doctorat), 44 de cadre didactice titulare în cele 2 departamente ale Facultății, la care se adaugă cadrele didactice titulare în celelalte departamente ale ASE, care desfășoară activități didactice la Facultatea EAM și 44 de organizații partenere.

    De asemenea, facultatea desfășoară numeroase proiecte care vizează relațiile internaționale, cele cu mediul economico-social sau care au dezbătut perspectivele de viitor.

    Proiectul ROSE ”Ecoul adaptabilității în mediul universitar EAM-U”, are drept scop creșterea ratei de retenție a studenților înmatriculați în anul I de studii universitare de licență. La 31 ianuarie 2022 erau înscriși în proiect 104 studenți. Grupul țintă beneficiază de un set integrat de activități adaptate la nevoile identificate și la profilul specific al fiecărui membru; de asemenea, fiecare student primește o tabletă.

    În proiect sunt implicați experți cu competențe complementare, provenind din rândul cadrelor didactice care predau la Facultatea EAM, Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) și Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic (DPPD) din ASE.

    Facultatea EAM implementează Proiectul Parteneriat sustenabil pentru practica studenților (FUTURES STARS), proiect POCU al cărui obiectiv general îl constituie facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru studenți.

    Grupul țintă, pentru Facultatea EAM, este de 80 de studenți, pentru doi ani universitari: 2020-2021 și 2021-2022. În cadrul proiectului au fost realizate până la data de 31 ianuarie 2022 un număr de 25 parteneriate/acorduri de practică.

    Facultatea EAM participă, în calitate de stakeholder, în cadrul Proiectului BIOEASTsUP, un consorțiu alcătuit din 13 țări, proiect ”Coordination and Support Action” (2019-2022), în care sunt implicate institute de cercetare, universități, întreprinzători și autorități publice.

    Facultatea EAM a încheiat un acord cu Universita Catolica de Valencia în cadrul Programului Erasmus+, Mobility for learners and staff – Higher Education Student and Staff Mobility
    cu derulare până în 2028.

    Totodată, în baza parteneriatelor semnate în anul 2021, Facultatea EAM poate asigura minim 50 de locuri de voluntariat în cadrul WWF România, Enviro Pack Consult, Muzeul ASE și ASEAM.

    La activitățile didactice desfășurate în Facultatea EAM sunt invitați specialiști din numeroase organizații, dintre care sunt amintite: AFIR, Agenția Națională a Zonei Montane, Agriota E-market place blockchain, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Carrefour România, Clubul Fermierilor Români, Colin Daily, Elite Berry, Luna Solai, Lăptăria cu caimac, MEDNET, Marketing Reseach, Mega Image, Metro Cash&Carry România.

    Programul de studii universitare de licență se împarte în 2 categorii:

    Printre disciplinele studiate în cei trei ani de studii se numără: Macroeconomie, Matematici aplicate în economie, Sociologie Rurală, Ecologie, Economia organizațiilor agroalimentare și de mediu, Informatică de gestiune, Contabilitate, Sistem tehnologic pentru culturile horticole sau Procesarea produselor agricole.

    În urma celor 3 ani de studiu, absolvenții pot dobândi diverse competențe, printre care:

    De asemenea, participanții la cursuri pot beneficia de burse care variază în funcție de nevoi și performanțe, de la Bursa socială în valoare de 700 de lei, până la ”Bursa de excelență Mihail Manoilescu pentru întreaga activitate profesională, de cercetare științifică, organizatorică, culturală și sportivă – în valoare de 1.500 de lei, dar mai sunt și alte tipuri de burse acordate de-a lungul celor 3 ani de studiu.

    Așa cum au specificat reprezentanții instituției, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului are rezultate importante în domeniul cercetării de specialitate, atât la nivelul cadrelor didactice, cât și al studenților.

    Proiectele de cercetare derulate în cadrul Facultății EAM au fost finanțate cu sprijinul mediului de afaceri sau finanțarea a fost obținută în urma câștigării competițiilor naționale. Anual are loc conferința internațională Competitiveness of agro-food an environmental economy, aflată la a X-a ediție. Conferința este indexată în ProQuest, EconPapers, RePEc.

    Anual se organizează Sesiunea Științifică Studențească, ca etapă locală a Olimpiadei Naționale a Economiștilor în Formare, organizată de AFER. Studenții EAM au obținut premii la ONEF și participarea lor la competiție este permanentă începând cu anul 2017.

    Facultatea EAM, dorindu-și apropierea studenților de cercetare și încurajarea acestora de a-și continua studiile la Școala Doctorală, a sprijinit continuu și susținut activitatea de cercetare studențească prin organizarea, începând cu anul 2017, a Agrifood and Environmental Economics Club, în cadrul căruia s-au obținut premii la conferințe, simpozioane naționale și internaționale organizate de marile universități din țară, premii la Olimpiada Națională a Economiștilor în Formare, articole publicate în reviste indexate în baze de date internaționale, premii de excelență în cercetarea studențească în cadrul Galei Excelenței în ASE.

    După absolvire, oportunitățile de angajare sunt diverse, atât în domeniul privat cât și în cel public

    Mai mult, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului premiază studenții creativi.

    Prin platforma promovare.eam.ase.ro, dedicată studenților cu spirit creativ, inovativ și modern. Sunt premiate propunerile de postări pentru: Facebook, Instagram, TikTok sau Articole de Blog.

    De asemenea, studenții interesați pot participa la programul ERASMUS+ prin Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului.

    Mai multe detalii despre admiterea la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului puteți afla accesând pagina admitere.ase.ro, unde puteți afla informații despre programul de înscriere, actele necesare pentru dosarul aferent înscrierii.

    Adresă: Clădirea Moxa, Strada Mihail Moxa, nr. 5-7, 010961, Sector 1, București, Secretariatul facultății EAM este la sala 3204 – Secretar Alexandrina Craus

    Contacte: Telefon: +4 0372715505, e-mail: eam@ase.ro sau alexandrina.craus@eam.ase.ro.

    De asemenea, puteți accesa paginile oficiale de Facebook: facebook.com/feam.ase, Instagram: instagram.com/eam.ase/ sau TikTok: tiktok.com@eamase


    Te-ar mai putea interesa

    Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc