Furtunile și grindina au făcut prăpăd! Fermier: De ce, Doamne, ne-ai luat tot?
Roxana Dobre -Episodul de vreme rea care s-a înregistrat pe parcursul ultimelor două zile a lăsat în urmă pagube materiale însemnate. Vijeliile au smuls efectiv acoperișuri, au pus la pâmânt copaci și au distrus solarii de legume. Și grindina a provocat daune, mai ales culturilor agricole și grădinilor.
Unul dintre județele afectate este Dolj, unde gridina a distrus mai multe grădini și culturi. Pe grupurile de profil gospodarii afectați au publicat înregistrări și fotografii cu prăpădul lăsat în urmă de episodul de vreme rea. ”De ce Doamne ne-ai luat tot?”, se întreabă Marius Doncea, unul dintre cei care au simțit pe propria piele căderea de grindină, în localitatea Urzicuța, județul Dolj.
”Roșii nimic, viță de vie nimic. Numai gheață”, spune Marius Doncea cu amărăciune după ce parcurge gospodăria să vadă pagubele.
Județul Dolj s-a aflat duminică – 29 mai sub alertă de Cod Roșu. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică seară, o avertizare nowcasting de tip cod roşu are anunța grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, averse torenţiale şi frecvente descărcări electrice.
Grindina cât oul de găină și în Zimnicea
Și în Zimnicea, județul Teleorman furtuna și grindina au afectat grădinile și culturile. Cristian Coajă a postat pe grupul Furtuni România – Oficial Meteo Group fotografii cu bucăți de grindină de mărimea unui ou de găină.
Și pentru județul Teleorman ANM a emis o avertizare cod roşu de vijelii, duminică seară. Erau anunțate vijelii cu rafale de peste 90-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.
”Vorbim de zona Olteniei, partea de vest, de nord-vestul Munteniei. De asemenea, sud-vestul Transilvaniei și, local, Carpații Meridionali, zona aflată sub incidența averizărilor meteorologice de Cod portocaliu, pentru care ne așteptăm ca, începând din această seară și pe parcursul nopții, să consemnăm adverse torențiale. Cantități de apă de peste 50-90 de litri pe metrul pătrat, în condițiile în care media climatologică a unei luni mai în țara noastră se situează, în general, între 60-65 de litri pe metrul pătrat”, anunța ieri șefa ANM, Elena Mateescu, la Antena3.
Solarii distruse în județul Olt, la Grădinari
Nici legumicultorii olteni nu au fost ocoliți de furtună și vijelii. În bazinul legumicol din Grădinari, Olt solariile au fost luate efectiv pe sus de vânt. Distrugerile ating circa 80 la sută din suprafața ocupată de 150 de fermieri cu spații protejate. ”Natura ne pune din nou la grele încercări, colegii mei din Grădinari au sufletul prăbușit. Și culturile, solariile, investițiile, munca, speranța…”, a transmis legumicultorul Dragoș Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.