• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeorologică 11-17 iunie: Umiditate bună în sol şi maxime de 34 de grade Celsius

    agrointeligenta.ro -

    În prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, vremea va intra treptat într-un proces de răcire uşoară, devenind normală, pe aproape întreg teritoriul agricol, anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meterologie pentru intervalul 11-17 iunie. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local căderi de grindină.

    Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 16…27°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C şi 14…24°C, spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile climatologice.

    Temperatura maximă a aerului se va situa între 21…34°C, la scara întregii ţări.

    Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7…19°C, pe întreg teritoriul agricol.

    Caracteristici agrometeorologice

    În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Maramureș, Crișana, cea mai mare parte a Dobrogei, nordul, vestul și izolat în centrul Transilvaniei, local în estul Munteniei, sud-vestul Banatului, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

    Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în Maramureș, pe suprafeţe extinse din Crișana, centrul și local în estul Dobrogei, nord-vestul și sud-vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul unui regim hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

    Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de înspicare şi înflorire (70-100%), maturitate în lapte (10-100%) şi maturitate în ceară (10-50%).

    La cultura de rapiţă se vor continua fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve, iar local în sudul ţării se va declanşa maturitatea deplină (10-20%).

    Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%) şi înfrunzire (10-21 frunze).
    Din punct de vedere fenologic, la porumb se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze).

    Cultura de sfeclă de zahăr din centrul, estul şi nord-vestul ţării va înregistra formarea primei perechi de frunze şi dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-50%).

    În principalele bazinele specializate, la cartof se vor continua fazele de creştere a lăstarilor şi tuberizare (0-100%), iar la soiurile timpurii se va putea înregistra îmbobocirea şi înflorirea (10-25%).

    În plantaţiile pomicole, soiurile de sâmburoase se vor afla în fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar la cireş se va continua recoltarea. Speciile de seminţoase vor parcurge creşterea lăstarilor, înfrunzirea şi dezvoltarea rodului.

    La viţa de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala în continuare dezvoltarea aparatului vegetativ, înflorirea şi formarea boabelor.

    Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.

    Recomandările specialiştilor

    ***Continuarea afectuării tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;

    ***Combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare;

    ***Fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile prăşitoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA