• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar la APIA în luna iunie: Termene și subvenții care intră în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA pe luna iunie. Prima lună de vară este o perioadă încărcată pentru funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dar și pentru fermierii care au de respectat o serie de termene și condiții pentru plățile derulate atât prin APIA dar și prin Direcțiile Agricole Județene (DAJ).

    Iată calendarul cu termenele și plățile APIA sau Direcțiile Agricole pe care trebuie să le aveți în vedere în luna iunie 2022:

    Calendar APIA: 1 iunie – start vânzare usturoi. De acum fermierii pot începe valorificarea legumelor pentru Programul Usturoiul. Legumicultorii care au depus cereri pentru Programul de susținere a usturoiului trebuie să vândă producția în perioada 1 iunie – 21 decembrie.

    Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp. Programul are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultura/ha/beneficiar.

    Calendar APIA: luna iunie – valorificarea tomatelor

    Tot pe parcursul lunii iunie legumicultorii care s-au înscris în Programul Tomata pot valorifica producția necesară pentru încasarea subvenției. . Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni – 30 mai  în direct la Congresul Fermierilor 2022 că termenul pentru valorificarea producției din ciclul I de producție va fi prelungit până pe 1 iulie.

    Ulterior anunțului făcut de Adrian Chesnoiu, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis un comunicat în  care precizează că pe lângă modificarea termenului pentru valorificarea producției, se schimbă și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, acesta urmând a fi data de 30 august inclusiv, față de 30 iunie, cum era stabilit inițial.

    Calendar APIA: 10 iunie – ultima zi de depunere a cererii unice pentru subvenții. Fermierii mai au termen până la 10 iunie (25 de zile de la finalizarea campaniei regulare de depunere, care s-a încheiat la 16 mai n.r) să depună cererea unică pentru subvenții cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. După această dată cererile sunt considerate neeligibile.

    Calendar APIA: 30 iunie – se încheie campania de plăți pentru anul 2021. APIA are termen până la 30 iunie să efectueze plățile pentru subvențiile cerute de fermieri în 2021. Cea mai recentă schemă pentru care fermierii așteaptă banii este cea de Sprijin Cuplat Vegetal (SCZ) pentru care autorizările la plată au demarat la 16 mai iar beneficiarii de bani europeni urmează să primească sumele direct în conturi.

    Calendar APIA: 30 iunie – finalizarea plăților pentru ajutorul Covid. APIA trebuie să plătească fermierilor până la 30 iunie toate subvențiile pentru cele 3 forme de ajutor aprobate ca scheme Covid. În luna iunie agenția urmează să finalizeze controalele și să anunțe cuantumurile pe care le vor primi fermierii.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022 şi este repartizată astfel:

    1. a) 170.250.000 lei pentru sectorul bovine;
    2. b) 167.649.000 lei pentru sectorul suine;
    3. c) 116.000.000 lei pentru sectorul avicol.

    Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022.

    Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022. Nu se acordă plăţi ulterior datei de 30 iunie 2022 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate dintr-o cauză imputabilă beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la APIA.

    Calendar APIA: luna iunie – plăți pentru motorina utilizată în trimestrul I din acest an. Fermierii așteaptă banii pentru motorina utilizată în trimestrul I, 2021. Producătorii agricoli și cei din sectorul zootehnic au avut termen până la 2 mai să depună cererile pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrul I al anului 2022 (perioada 01.01. – 31.03.2022), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare. Plățile urmează să fie efectuate de APIA după ce Ministerul Agriculturii elaborează un proiect de hotărâre de Guvern cu sumele și cantitățile aprobate, document ce trebuie aprobate de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Calendar APIA: luna iunie – eliberarea adeverințelor pentru credite în baza subvențiilor. Se eliberează adeverințe-punte pentru subvențiile APIA. Pe durata lunii iunie APIA eliberează în continuare adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

    Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol. Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.

    Calendar APIA: luna iunie – vizarea carnetelor de rentier agricol. Beneficiarii de rentă agricolă pot viza pe toată perioada lunii iunie carnetul de rentier, la centrele APIA. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, având siguranţa unei surse viagere de venituri garantate de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!