• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii mari și suculente. 5 secrete pentru a obține tomate delicioase

    Mircea Olteanu -

    Roșii mari și suculente își doresc toți grădinarii. Există câteva secrete care îi ajută să recolteze tomate delicioase, cu gust și cu care se pot lăuda.

    Dimensiunea roșiilor este dată în primul rând de sămânța folosită, de soiul sau hibridul ales. Acest articol vine în sprijinul dumneavoastră pentru a obține dimensiunea maximă a tomatelor pe care le cultivați, bucurându-vă din plin de rodul plantelor pe care le puneți în pământ și le îngrijiți.

    Dacă roșiile nu fac fructe mari de la an la an, poate că nu respectați în totalitate regulile de îngrijire. Iată o serie de recomandări pentru îngrijirea corectă a roșiile.

    Roșii mari și suculente. Secretul 1: Udarea la rădăcină

    Roșiile mari de grădină se pot obține și pe vreme mai lipsită de precipitații, atunci când plantele trebuie sunt udate la rădăcină (irigare normală sau prin picurare). Stropirea plantelor afectează negativ înflorirea, poate cauza căderea florilor, întârzie întărirea și coacerea fructelor. De asemenea, în urma stropirii crește și umiditatea aerului, ceea ce duce la apariția și răspândirea bolilor fungice.

    Când roșiile ajung la un diametru de 1-2 cm, consumul de apă pe metru pătrat de teren cultivat crește la 5-12 litri și plantele trebuie udate de 1-2 ori în 7-10 zile. În caz de uscare puternică a solului, este contraindicat să udați imediat din abundență solul – roșiile se pot desprinde, se pot crăpa sau se pot îmbolnăvi de putregaiul vertexului. Rata de udare în acest caz este de 0,8-1 l per plantă.

    Roșii mari și suculente. Secretul 2: Fertirigarea

    Roșiile cresc mai mari și mai suculente dacă reușesc să asimileze îngrășămintele minerale ce li se pun la dispoziție. Cea mai eficientă metodă de fertilizare pe perioada de vegetație este fertirigarea, adică atunci când îngrășămintele se aplică sub formă lichidă după udare.

    Fertilizarea roșiilor este de dorit să se includă superfosfat și sulfat de potasiu (o cantitate de 20-25 g din primul și 15-20 g din al doilea per 1 mp) în compoziția primei fertilizări de suprafață (efectuată la două până la trei săptămâni după plantarea răsadurilor, în timpul formării ovarelor pe prima inflorescență). Dacă solurile sunt sărace și acest lucru afectează negativ creșterea plantelor, puteți adăuga suplimentar până la 10 g de azotat de amoniu per 1 mp.

    A doua fertilizare de suprafață – și dacă este necesar (conform diagnosticului vizual) și a treia, se efectuează în timpul creșterii în masă și coacerii roșiilor, utilizând 15-20 g de azotat de amoniu și 20-25 g de sulfat de potasiu per 1 metru pătrat.

    Pentru a obține o recoltă timpurie, se folosește și fertilizarea foliară. La 10 litri de apă adăugați 16 g uree și sulfat de potasiu, 10 g superfosfat.

    O astfel de fertilizare este adesea efectuată împreună cu tratamentul împotriva bolilor sau dăunătorilor. Cel mai bine este să faceți acest lucru seara, când soluția nutritivă aplicată pe frunze se usucă lent, iar roua dimineții contribuie la o mai bună absorbție a acesteia.

    Pentru a preveni răspândirea bolilor fungice se recomandă ca, de 2-3 ori pe sezon, în a doua jumătate a lunii iulie, plantele să fie tratate cu preparate care conțin cupru: lichid Bordeaux, oxiclorură de cupru etc.

    Roșii mari și suculente. Secretul 3: Evitarea roșiilor goale la interior

    Roșiile cu goluri la interior se formează mai ales când polenizarea este deficitară. Acest lucru se întâmplă ca urmare a temperaturii ridicate (peste 35 de grade Celsius) sau scăzute (sub 12 grade Celsius).

    Polenul roșiilor este greu în aerul umed (mai mult de 85%) al solariilor sau serelor, astfel că nu se menține suficient pe anterele florilor. Prin urmare, este necesar să se scuture ușor plantele de câteva ori pe săptămână dimineața pentru o mai bună polenizare a florilor și a fructelor. De asemenea, este necesară o ventilare regulată a serei.

    Probleme ce afectează dezvoltarea fructelor: abundență de lăstari, iluminare slabă, lipsa de potasiu (precum și de azot sau fosfor), o diferență mare între temperatura din timpul zilei și cea din timpul nopții.

    Roșii mari și suculente. Secretul 4: Defolierea

    Defolierea tomatelor este o lucrare esențială pentru a obține fructe de dimensiune maximă. La 30-40 de zile după plantarea răsadurilor, îndepărtați periodic frunzele inferioare de pe plante. Până când fructele se coc, pe prima inflorescență, pe tulpina de sub ea nu ar trebui să fie deloc frunze. Apoi se continuă îndepărtarea lor, iar în decursul unei săptămâni nu trebuie să îndepărtați mai mult de două-trei frunze de la plantele înalte și una sau doua de la plantele scunde.

    Aceste măsuri îmbunătățesc schimbul de aer în partea inferioară a plantei de tomate, împiedică apariția și răspândirea ciupercii phytophthora și accelerează coacerea fructelor.

    Roșii mari și suculente. Secretul 5: Ciupirea tomatelor

    Ciupirea tomatelor sau copilirea se efectuează în mod regulat o dată la 7-10 zile. În funcție de soi sau de hibrid, plantele sunt formate din una sau două sau trei tulpini. Se îndepărtează toți ceilalți lăstari (de preferință încă mici, cu o lungime de 3-5 cm) care cresc la axila frunzelor, atât pe lăstarii principali, cât și pe cei laterali.

    Apropo, acești lăstari dobândesc rapid rădăcini și pot fi ulterior plantați în pământ.

    Modelarea plantelor în una sau două tulpini, lăsând două până la patru inflorescențe, contribuie la maturarea produselor cu 12-20 de zile mai devreme decât fără ciupire.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului