• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluțiile Copa-Cogeca pentru sectorul laptelui din UE: Implicarea miniștrilor de resort și exporturile în Rusia, China și SUA

    agrointeligenta.ro -

    Cea mai puternicgrică organizație de reprezentare a agriculturii la nivel european, Copa-Cogeca, a anunțat recent care ar, în viziunea sa – deci și a fermierilor pe care îi reprezintă, soluțiile pentru a se asigura viitorul sectorului laptelui în UE. Comunicarea a fost făcut înaintea întâlnirii ministrilor agriculturii, reuniune ce are loc mâine la Bruxelles.

    „Producătorii europeni de lactate au nevoie de un semnal clar din partea Miniștrilor europeni ai Agriculturii, în ceea ce privește evoluțiile pe termen scurt și lung din sectorul lactatelor. Cererea globală pentru produse lactate există. În ultimii ani, puternica cerere de produse lactate înregistrată la nivel global a fost principala forță motrice din sector. Aceasta se preconizează a fi
    favorabilă pe termen mediu, fiind anticipate creșteri de până la 2,3% pe an, până în 2020. Agricultorii din lumea întreagă răspund pozitiv la semnalele pieței. În 2013, exporturile de produse lactate din UE au ajuns la 2,7 milioane de tone, cumulând o valoare de 10 miliarde de euro. Rusia, China și SUA au fost destinații atrăgătoare pentru produsele noastre, cu puternice creșteri ale cererii în din partea Chinei”, a declarat Mansel Raymond, președintele Grupului de lucru.

    Acesta susține că ”din ce în ce mai multe state, în special din rândul celor în curs de dezvoltare, își vor îndrepta privirile către Europa”: ”Agricultorii trebuie să se poată servi de aceste oportunități tot mai importante ale pieței. Cu toate acestea, în sector se înregistrează și o reală problemă în ceea ce privește recuperarea fluxurilor de lichidități, fapt care afectează veniturile producătorilor de lapte. Pentru a profita de oportunitățile oferite de piață, trebuie să reducem tensiunea resimțită de producători. Trebuie să ne asigurăm de faptul că fondurile rezultate din taxa pe excedent sunt păstrate la nivel de sector și că sunt adoptate măsurile necesare pentru reducerea poverii proiectate asupra producătorilor de lapte, care încearcă din răsputeri să își recupereze lichiditățile”.

    Volatilitatea prețurilor, problema celor 750.000 de producători

    La rândul său, Pekka Pesonen, Secretarul-General al Copa-Cogeca, a subliniat că există o volatilitatea tot mai mare a
    prețurilor, chestiune ce preocupă producătorii europeni de lapte și cooperativele de lactate, ”constituind un impediment din punctul de vedere al investiților dar și al cererii societale”. ”Acest lucru are un impact puternic asupra celor 750.000 de producători de lapte din ansamblul UE, provenind, majoritatea din zone montane de producție, acolo unde această activitate reprezintă singura sursă de venit a populației în chestiune. Este esențial să menținem actualele instrumente de abordare a volatilității crescute de pe piață, cum ar fi intervenția publică. Pe termen lung, este necesar să discutăm în detaliu această problemă, pentru a trata volatilitatea sporită a prețurilor conform unei metode orientate către piață și complementare prevederilor pachetului Lapte”, a spus Pesonen.

    El a indicat de asemenea că Comisia a prezentat săptămâna trecută un raport privind situația pieței laptelui și punerea în aplicare a pachetului UE privind laptele, care are rolul de a consolida relațiile contractuale dintre agricultori și transformatori, ameliorându-le primilor poziția și permițându-le să obțină prețuri mai bune în schimbul laptelui produs.

    „Pachetul „Lapte” este un pas pozitiv efectuat în 2012 în vederea unei mai bune organizări a sectorului și a ameliorării poziției producătorilor de lapte pe piață, într-un cadru mai armonizat. O evaluare a ansamblului beneficiilor rezultate din acesta este încă prematură”, a declarat Pesonen.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut