• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul agriculturii le-a vorbit americanilor despre irigații: ”Vrem să depășim 2 milioane de hectare irigabile!”

  Roxana Dobre -

  Subiectul irigațiilor – pe agenda unor discuții pe care ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, le-a purtat miercuri, 8 iunie, la sediul instituției, cu o delegație condusă de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

  Conform unui comunicat remis presei, temele de discuție au vizat sistemul de irigații din România, raportat la provocările aduse de schimbările climatice din ce în ce mai prezente la nivel global, oportunitățile pe care le au fermierii pentru a crește randamentele producțiilor agricole, precum și învățământul agricol din țara noastră.

  Ministrul Adrian Chesnoiu a întărit importanța parteneriatului puternic între cele două state în special în această perioadă în care pe plan intern ne confruntăm cu o creștere semnificativă a prețurilor la energie și gaze naturale, iar agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a creat un context și mai dificil.

  „Dezvoltarea sistemului de irigații din România reprezintă un obiectiv prioritar încă de la preluarea mandatului de ministru. Recent au fost aprobate modificări ale legislației în domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat în ferme astfel încât tot mai mulți fermieri să aibă acces la echipamente de irigat care să îi ajute să obțină producții la un nivel ridicat. Ne dorim să creștem suprafața irigabilă, iar ținta noastră este să depășim 2 milioane de hectare irigabile, față de 1,3 milioane de hectare irigabile în prezent”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

  Citiți și: AGROINTELIGENȚA EXPO, în ferma Grup Șerban: Cum relansăm irigațiile și cultura cartofului în România! Evenimentul va avea loc în câmp, pe 23 iunie, la Sascut, în județul Bacău

  Un alt subiect de discuție a fost parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu Ministerul Educației în ceea ce privește finanțarea liceelor agricole prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul căruia se va pune accent, pe de o parte, pe componenta practică și, pe de altă parte, pe cea didactică, în ceea ce privește adaptarea programei de studiu după nevoile reale ale fermierilor.

  „Educația în domeniul agricol va face diferența în viitor, de aceea trebuie să ne aplecăm spre învățământul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuând cu cel liceal și, mai departe, cu cel universitar. În contextul factorilor de risc cu care ne confruntăm trebuie să investim în educația copiilor noștri, cei care vor deveni fermierii de mâine”, a adăugat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  La rândul său, David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, a precizat că pe piața din România activează companii agricole cu care se poate iniția o colaborare în această direcție, exprimându-și disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al țării noastre. În acest sens, discuțiile dintre MADR și reprezentanții Ambasadei vor continua la nivel de experți.

  Un alt aspect discutat pe parcursul întrevederii a fost reprezentat de măsurile pentru tranziția către o ”agricultură mai verde” și valorificarea acestora prin investiții în energie solară, biomasă sau biogaz. Cu privire la acest subiect, ministrul a explicat că o parte din Fondul pentru Modernizare alocat României va fi dirijat către fermieri şi către industria alimentară, astfel încât să se asigure independența energetică a acestor sectoare. ”Dacă fermele își vor obține independența energetică, vor deveni mai puternice și mai profitabile. Prin instalarea de panouri solare pe acoperișurile fermelor și pe canalele de irigații se va reduce în timp presiunea pe sistemul convențional de producere a energiei”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

  La finalul întâlnirii, oficialul român a declarat că România apreciază experiența și expertiza SUA în domeniul agricol, iar cooperarea dintre cele două țări trebuie să fie intensă în acest domeniu strategic. La rândul său, David Muniz și-a exprimat toată disponibilitatea de colaborare în beneficiul fermierilor, apreciind eforturile depuse de aceștia ca fermele lor sa devină cât mai competitive pe piață internațională.


  Te-ar mai putea interesa

  Producții dublate cu ajutorul produselor Daymsa Mobilizare parțială în Rusia: Putin trimite și fermierii la război APIA anunță: noi plăți în conturile crescătorilor de animale! Ajutoarele achitate – maxim 150.000 euro/fermă

  Ultimele știri

  Ultimatum pentru fabrica de zahăr! Fermierii fac apel către premierul Ciucă și ministrul Daea să se implice! Cum se recoltează semințele de vinete. Cea mai simplă metodă Donau Saat: un portofoliu complex de hibrizi de porumb adaptați condițiilor din România