• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Interviu în Covasna. Noutăți în tehnologia de combaterea a manei la cultura cartofului

    Adrian Radu -

    Cultura cartofului este esențială în România. Consumul de cartofi se menține ridicat an de an în țara noastră, astfel că fermierii care îndrăgesc această cultură sunt foarte atenți la câmpurile pe care le lucrează. Aceștia au aflat că în anul 2021 au fost interzise prin noile reglementări trasate la nivel european, substanțe active consacrate pentru combaterea manei, limitându-se astfel numărul de produse care pot fi utilizate în cadrul apariției acestei boli. Mana își face tot mai simțită prezența în țara noastră, din cauza schimbărilor climatice, diferențele mari de temperatură și umiditatea fiind factorii care favorizează apariția manei.

    Kiss Bartha Peter, fermier din județul Covasna a fost, la rândul lui, afectat de deciziile luate la nivel european. Are o fermă de 500 de hectare, dintre care pe 100 ha a cultivat cartofi. La recomandarea consultantului tehnic Chemark Rom, a fost de acord să-și actualizeze schema de tratamente încă de anul trecut cu o soluție alternativă pentru combaterea manei. Este vorba de o formulare exclusivă, introdusă pe piață de Summit Agro România, un nou fungicid ce are în componență două substanțe active, cu două mecanisme de acțiune diferite – preventivă și curativă.

    Anul 2021 a adus condiții propice apariției manei la cartof. Primăvara a fost umedă și rece, motiv pentru care plantatul a întârziat 3 săptămâni. Apoi, a venit o perioadă foarte ploioasă care a favorizat apariția primului atac de mană. A fost momentul în care Kiss Bartha Peter a decis să aplice fungicidul Lieto, achiziționat de la Chemark Rom.

    „În fiecare săptămână, la 7 zile am făcut tratamente, mai mult preventiv, pentru că, dacă intră mana într-o parcelă de cartof, e foarte greu s-o oprești. În 2-3 zile se poate usca toată cultura. Primul tratament cu Lieto l-am efectuat la închiderea rândurilor și al doilea la sfârșitul lunii iulie”, a completat fermierul covăsnean.

    Mana atacă toate părțile verzi ale plantei, distrugând foliajul și infectând tuberculii , dacă nu este stăpânită. Lieto conține două substanțe active – cimoxanil și zoxamid.

    Lieto combate și alternarioza

    Prima are un mecanism de acțiune sistemic-locală, este repede absorbită de aparatul foliar și distribuită omogen în plantă. Cantitatea de cimoxanil aplicată este redusă (120-150 g/ha), având un impact minim pentru mediul înconjurător și probabilitate mică de apariție a formelor de rezistență. Zoxamidul este substanța activă de contact cu mecanism de acțiune multisite ce distruge sporii de mană înainte ca boala să se instaleze în plantă și previne pătrunderea fungilor în celulele plantei.

    Kiss Bartha Peter a observat încântat acțiunea Lieto în parcela sa de cartof, produsul ajutând și la combaterea alternariozei. „Are o acțiune rapidă, anti-sporulantă, imediat cum ajunge pe frunze omoară toate ciupercile. Nu avem probleme nici cu mana, nici cu alternarioza. Anul 2021 a fost primul an în care am folosit Lieto, dar și în anii următori îl voi folosi cu încredere și îl recomand și celorlalți fermieri”, a adăugat fermierul din Sfântu Gheorghe.

    Ce trebuie să mai știe fermierii care vor să folosească fungicidul Lieto la cartofi

    Poate fi aplicat pe toată perioada de vegetație, în funcție de condițiile climatice și de presiunea de infecție, începând cu fenofaza de 3-4 frunze. Doza recomandată este de 0,45 kg/ha. Oferă o protecție sigură și constantă, fiind optimizat pentru strategii anti-rezistență și pentru Programul de Combatere Integrată a manei (IPM).

    Toate detaliile despre Lieto pot fi găsite pe www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd