• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii vor fi obligați să declare anual consumul de pesticide din propria exploatație

  Mircea Olteanu -

  Fermierii vor fi obligați ca, începând din 2028, să declare substanțele și cantitățile de pesticide utilizate. Compromisul între instituțiile UE prevede colectarea datelor privind consumul de pesticide începând cu 2028, informează portalul Agrarheute.

  Va mai trece ceva timp până când statisticile privind consumul anual de pesticide în UE vor trebui publicate. Cu toate acestea, fermierii vor trebui să introducă în prealabil informații despre utilizarea pesticidelor într-o bază de date.

  Guvernul federal din Germania a recunoscut la începutul lunii februarie că examinează deja introducerea unei astfel de baze de date electronice. Asociația Fermierilor Germani consideră că publicarea acestor date este problematică și provoacă, în principal, scandaluri irelevante.

  Lansare în 2030

  Reprezentanții Comisiei Europene, ai Consiliului UE și ai Parlamentului European au convenit asupra unei perioade relativ lungi de tranziție în cadrul discuțiilor trilaterale. Potrivit acordului provizoriu, încheiat pe data de 2 iunie, pe tema modificării Ordonanței privind statisticile referitoare la factorii de producție și producție agricolă (SFPPA), colectarea datelor urmează să aibă loc anual începând cu anul 2028. Datele ar urma să fie publicate din 2030.

  Primele date urmează să fie colectate încă din 2026. Acordul politic provizoriu trebuie acum aprobat de Consiliu și de Parlamentul European. Din partea Consiliului, compromisul urmează să fie prezentat în curând Comitetului Special pentru Agricultură (SAL).

  Ingredientele active publicate anual

  Potrivit informațiilor din partea Parlamentului European, s-a convenit ca substanțele active introduse pe piață și utilizate în activitățile agricole sunt listate în funcție de culturile reprezentative și de suprafețele tratate și vor fi publicate anual. Metodologia pentru aceasta urmează să fie dezvoltată în perioada de tranziție, începând cu 2026.

  Între timp, după acordul politic provizoriu, Consiliul European a subliniat că trebuie să existe registre electronice cuprinzătoare pentru utilizatorii comerciali de produse de protecție a plantelor pentru a putea garanta colectarea anuală a datelor. Regulamentul SFPPA prevede finanțare europeană pentru această perioadă de tranziție cu scopul sprijinirii autorităților naționale de statistică în pregătirea colectării anuale a datelor privind produsele fitosanitare.

  Ar trebui evitată o birocrație sporită

  În cazul agriculturii ecologice, cele trei instituții europene au convenit că statisticile și seturile de date disponibile ar trebui să se potrivească în mare măsură cu cele referitoare la agricultura convențională.

  Parlamentul speră că acest lucru va da un impuls suplimentar expansiunii agriculturii ecologice în UE. Partenerii de negociere au convenit, de asemenea, că noul regulament ar trebui să conțină clauze de salvgardare adecvate pentru a se evita creșterea sarcinii administrative pentru fermieri și administrațiile naționale.

  Regulamentul SFPPA face parte din proiectul de modernizare a statisticii agricole europene. Ajustarea statisticilor, în special pentru inputurile agricole, este menită să ajute la îmbunătățirea cunoștințelor despre practicile agricole și producția agricolă în strânsă legătură cu politica agricolă comună (PAC), cu Pactul verde european și cu Strategia „De la fermă la consumator”.


  Te-ar mai putea interesa

  Gabriel Ionescu, Director General SEEFCO: ”Am fost surprinși de evoluția prețurilor la îngrășăminte. Panica s-a transformat în emoție” Costin Telehuz, secretar de stat MADR: România ar putea fi obligată să reducă cu 39% utilizarea pesticidelor Daniel Radu, AFF: ”S-au domolit prețurile la îngrășăminte, au scăzut, dar nu știm cât timp vor rămâne așa”

  Ultimele știri

  Zeama bordeleză – prepare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume Costurile din campania de semănat vor crește cu 40-50%. Fermierii din Ucraina cer sprijinul UE Fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole – 300.000 euro/proiect. Condiții