De ce Iohannis cere anularea unui proiect de lege prin care 50 ha de lângă București ajung la ASAS
Marian Buhociu -Administrația Prezidențială a atacat la Curtea Constituțională o lege prin care mai multe suprafețe trec din proprietatea statului în administrarea unui institutului de cercetare din subordinea Academiei de Științe Agricole condusă de președintele Valeriu Tabără. Sesizarea a fost trimisă pe 20 aprilie.
Curtea Constituțională a României (CCR) urma să judece miercuri, 8 iunie, această sesizare, dar judecătorii constituționali au decis să amâne o hotărâre privind sesizarea Administrației Prezidențiale legată de transferarea unor terenuri publice de 52,35 de hectare în administrarea Institutul pentru Bioresurse Alimentare București. Este vorba de o suprafață de 50 de hectare, una de 2 hectare și una de 0,35 de hectare. Terenurile sunt situate în comuna Ilfoveană Balotești, lângă București, și pot avea o valoare mare din punct de vedere imobiliar.
„CCR a amânat Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare, obiecție formulată de Președintele României”, au precizat reprezentanții Curții.
Institutul amintit se află în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), condusă de profesorul Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
Din sesizarea Administrației Prezidențiale reiese că două terenuri ar trece ilegal, în baza unei legi adoptate în Parlament, din administrarea publică a statului în cea privată a comunei Balotești și în administrarea ASAS. Reprezentanții Academiei Agricole ne-au transmis că acest teren va rămâne în administrația publică a statului. Proiectul de lege L212/2021, PL-x nr. 395/2021 a fost trimis la spre promulgare de Camera Deputaților pe 2 aprilie.
Administrația Prezidențială a invocat lipsa de temei legislativ a acestei mutări din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei unități teritorial-administrativă.
Terenurile ajung, în baza proiectului, la ASAS prin desființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești. În locul acestei unități s-a înființat Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Biorsurse Alimentare București IBA, institut aflat în subordinea academiei.
Administrația Prezidențială a invocat lipsa de temei legislativ a acestei mutări din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei unități teritorial-administrativă.
Valeriu Tabără, președintele ASAS, ne-a asigurat că din cele 52,35 de hectare cel puțin un teren de 50 de hectare va rămâne la cercetare. „Nici nu este discuție pentru acest teren. De fapt, contestația Administrației Prezidențiale nici nu privește acest teren, ci alte două. Unul de 2 hectare și unul de 0,35. Cred că a fost o contestație corectă, s-a greșit la conceperea legii. Au greșit și juriștii noștri. Nu se poate scoate din proprietate publică și se trece în proprietatea privată a Baloteștiului terenurile de 2,35 de hectare. Vedem acum cum putem repara această greșeală”, ne-a transmis Valeriu Tabără. Întrebat direct, președintele ASAS ne-a asigurat că nu se pregătește niciun proiect imobiliar pe hectarele care sunt acum ale cercetării.