• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 lucrări în grădină în luna iunie

    Mircea Olteanu -

    Lucrări în grădină în luna iunie. Ce trebuie să faci în grădina de legume și de flori în prima lună de vară, lucrările importante pe care nu trebuie să le neglijați în iunie.

    În luna iunie, plantele sunt deja în plină dezvoltare, așa că trebuie să petrecem mai mult timp în grădină pentru a avea grijă de culturile noastre. Dar dincolo de estetică, există și alte motive pentru care trebuie să petrecem mai mult timp în grădina noastră, relatează portalul agrarszektor.hu.

    În această perioadă încă pot apărea dimineți mai răcoroase și ploi abundente, dar deja temperaturile au crescut. În consecință, grădina noastră proliferează și ea.

    Iată cele mai presante sarcini de efectuat în grădină în luna iunie:

    Lucrări în grădină în luna iunie: udarea

    Udarea grădinii este cel mai importantă lucrare în luna iunie. Prima lună de vară se anunță și în acest an una cu deficit de precipitații, așa că este nevoie să asigurați plantelor umiditatea necesară.

    Gazonul, care a crescut verde până acum, ar putea să se ofilească din cauza secetei. Este timpul să începeți să udați regulat plantele, dimineața sau seara. Experții recomandă să vă ocupați de grădinărit dimineața devreme sau după-amiaza târziu, deoarece căldura ar putea să fie prea mare în timpul zilei. Dacă tăiem florile pentru a le așeza într-o vază, faceți-o dimineața devreme, deoarece tulpinile sunt încă pline de umezeală în acest moment și astfel pot rezista o perioadă mai îndelungată în interior.

    Răsadurile, precum și plantele în ghivece sau parcelele cu flori, trebuie udate în mod regulat, deoarece se pot ofili sau pot suferi arsuri din cauza căldurii din timpul verii. De asemenea, este important să acordați atenție nevoilor diferitelor plante. Cu toate acestea, pe lângă perioadele mai secetoase, trebuie să fim pregătiți și pentru precipitații abundente, care pot favoriza răspândirea bolilor fungice la plante. Cu toate acestea, le putem proteja în mod adecvat împotriva acestora cu substanțe fitosanitare.

    Lucrări în grădină în luna iunie: semănat și plantat

    Luna iunie înseamnă și o listă de legume și flori care pot fi semănate acum. La începutul lunii iunie, putem semăna porumb dulce, fasole, ridichii sau sfeclă și, de asemenea, putem transplanta răsadurile de ardei și roșii într-un colț însorit ale grădinii.

    Chiar și o grădină mică poate produce o recoltă bună, dar trebuie să aveți grijă de plantele din ea.

    Tot în iunie puteți semăna și spanac, morcovi, napi, kale sau salată verde pentru a culege legume proaspete în toamnă.

    Deși aproape orice legumă poate fi cultivată direct din semințe, este indicat să începeți cu răsaduri pentru cele cu un ritm de dezvoltare mai lent. Dacă nu ați cultivat răsaduri, cumpărați și plantați varza, roșiile, ardeii, conopida, broccoli, pepenele și vinetele la începutul acestei luni.

    În iunie mai putem semăna și rubarba până la sfârșitul lunii, dar trebuie să lăsați tulpina să se întărească, astfel încât să supraviețuiască cu ușurință iernii.

    Dacă nu ați reușit în luna mai, iunie ar putea fi totuși momentul să plantați roșii, conopidă, gulii, broccoli, cartofi dulci. Răsadurile achiziționate din comerț trebui plantate acum întrucât vremea mai caldă favorizează dezvoltarea plantelor. Pe lângă acestea, pot fi semănate: fasole, mazăre verde, fenicul, ridichii, sfeclă, castraveți, napi, salată verde, dovleac, mangold, hreniță, turmeric, pătrunjel.

    Trandafiri înfloriți în luna iunie

    Lucrări în grădină în luna iunie: îngrijirea florilor

    Îngrijirea florilor necesită o atenție sporită în iunie. În cazul plantelor cu creștere rapidă, putem chiar completa orice loc liber în grădina de flori, deoarece bulbii formați în primăvară sunt deja în floare până în acest moment.

    Trandafirii sunt încă înfloriți, iar gladiolele și crinii sunt deja plină floare.

    Totodată, acum este încă timpul să semănăm plante anuale, precum chiparosul de vară. Majoritatea oamenilor plantează și petunia sau mușcata pe balcon în acest moment.

    Lucrări în grădină în luna iunie: recoltarea fructelor și legumelor

    Recoltarea fructelor de iunie înseamnă în primul rând culesul cireșelor și al căpșunilor. În cazul căpșunilor, acestea trebuie retezate după recoltare.

    Zmeura necesită o a doua fertilizare la sfârșitul fazei de înflorire.

    În cazul cireșilor, fructele căzute trebuie îndepărtate imediat de sub pom pentru a preveni apariția bolilor fungice. În jurul copacilor se pune mulci din iarbă tăiată, astfel ca solul să rețină mai bine umiditatea.

    Tot în iunie se face și îngrijirea ierburilor aromatice. Puteți recolta deja lăstari în diminețile uscate, care pot fi apoi uscați într-un loc ferit de soare și depozitați în sticle și pungi de hârtie.

    Lucrări în grădină în luna iunie: plivirea buruienilor

    În luna iunie, buruienile trebuie eliminate, iar plantele aglomerate într-un singur loc trebuie rărite. Acest lucru este valabil mai ales pentru morcovi, pătrunjel, păstârnac, salată de vară, mărar, sfeclă.

    Greblați și apoi mulciți dacă este posibil, afânați solul în mod continuu și îndepărtați buruienile.

    Lucrări în grădină în luna iunie: combaterea dăunătorilor

    În iunie, trebuie pus mai mult accent pe protecția plantelor, mai ales dacă vremea este ploioasă. Este important de menționat, de exemplu, că molia pieliței fructelor va începe să-și depună ouăle în iunie. Plasarea unei capcane cu feromoni pe unul dintre pomi în acest moment poate reduce semnificativ numărul de ouă depuse și poate prinde chiar și larve.

    În general, cea mai bună apărare este prevenția. Prin urmare, este indicat să aplicăm metode deja dovedite. Cu toate acestea, există câteva lucruri la care trebuie să fim atenți pentru a preveni proliferarea dăunătorilor:

    – alegeți soiuri rezistente;
    – păstrați grădina curată: evitați aglomerarea plantelor, îndepărtați frunzele căzute și tăiați părțile ofilite;
    – aceeași specie nu ar trebui, dacă este posibil, să fie plantată în același loc mai devreme de trei ani;
    – utilizați, pe cât posibil, tratamente fără substanțe chimice;
    – plantați plante auxiliare, cu rol de protecție a culturilor;
    – aveți grijă la udat.

    Tunderea gazonului în luna iunie

    Lucrări în grădină în luna iunie: cositul

    Iunie înseamnă și cosit sau, dacă aveți gazon, tăierea lui. Cosirea corectă va face iarba mai sănătoasă, va rări buruienile și chiar va fertiliza solul. Prin urmare, mai degrabă lăsați iarbă tăiată acolo, deoarece va îmbogăți solul. Cu toate acestea, asigurați-vă că lamele mașinii de tuns iarbă sunt întotdeauna ascuțite. Lamele ascuțite realizează o tăietură curată, în timp ce cele neascuțite doar rup, distrugând firele de iarbă și făcându-le mai susceptibile la boli. Nu uitați să curățați mașina de tuns iarbă după utilizare.

    Lucrări în grădină în luna iunie: compostare și mulcire

    Iunie este o lună importante pentru compostare și mulcirea plantelor. Este important să adăugați nutrienți plantelor, deoarece, în acest moment, cantitatea aplicată în timpul fertilizării de primăvară începe deja să se reducă.

    Cel mai simplu mod de a înlocui nutrienții consumați este sub forma unei soluții nutritive. În acest caz, compostul este util, dar umiditatea este esențială pentru ca descompunerea să înceapă. De aceea, dacă vremea este uscată și caldă pentru câteva zile, adăugați compostul. În jurul copacilor se pune mulci cu iarbă tăiată, astfel încât solul să conserve mai bine umiditatea.

    Lucrări în grădină în luna iunie: fertilizarea, mai ales foliară

    Fertilizarea de vară se poate începe din iunie, mai ales dacă mizați pe o fertilizare foliară. Plantele în ghivece trebuie udate la două săptămâni cu o soluție nutritivă pentru a se dezvolta armonios.

    Trebuie să acordați atenție frunzelor plantelor, deoarece acestea sunt cel mai bun indiciu al oricărei deficiențe de nutrienți. Nu strică să le examinați din când în când, pentru că dăunătorii se înmulțesc rapid în această perioadă. Putem salva plantele dacă detectăm problema la timp. Examinați ambele părți ale frunzelor plantelor, deoarece larvele și ouăle apar adesea pe spatele frunzelor verzi.

    Lucrări în grădină în luna iunie: protejați plantele de arsurile solare

    Începând cu luna iunie, arsurile solare devin un pericol real pentru întreaga grădină. Este foarte important să țineți cont de nevoile de lumină ale plantelor, iar din moment ce radiația solară este din ce în ce mai puternică în această perioadă, plantele amplasate la fereastră sau pe balcon nu trebuie să fie în contact direct cu razele soarelui la ora prânzului. Pentru a evita acest lucru, trebuie să le așezați într-un loc pe jumătate umbrit. De asemenea, atunci când le udați este indicat să nu turnați apa direct pe plantă, ci într-un recipient așezat sub ghiveci.

    În cazul platelor din grădină, investiți într-o plasă de umbrire care vă va ajuta să vă protejați legumele pe timpul zilei.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd