• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 17-23 iunie: Sunt așteptate ploi torențiale și posibile căderi de grindină

  agrointeligenta.ro -

  Perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării, anunță meteorologii pentru intervalul 17-23 iunie. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

  Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12…23°C, în aproape toată ţara, limite apropiate de mediile multianuale.

  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15…28°C, pe întreg teritoriul agricol.

  Temperatura minimă a aerului se va situa între 8…18°C, în aproape toată ţara.

  În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Maramureş, Crişana, cea mai mare parte a Banatului, Dobrogei, nordul, vestul şi local în centrul Transilvaniei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei.

  Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala în Maramureș, Crișana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, nordul şi vestul Transilvaniei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele fiziologice ale plantelor vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.

  Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).

  În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa va parcurge formarea boabelor în silicve şi maturitatea deplină (10-100%).

  Cultura de floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-22 frunze) şi apariţia capitulului (10-30%).

  Funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzire (6-15 frunze).

  Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va înregistra înfrunzirea (10-100%) şi lungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-60%), iar cartoful îşi va continua creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (30-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-30%) la soiurile de vară.

  Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge înfrunzirea, creşterea fructelor/lăstarilor, dezvoltarea rodului, iar la soiurile timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea deplină se vor continua lucrările de recoltare.

  La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor semnala fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi înflorire, iar soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.

  În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

  Recomandări de specialitate

  • Continuarea aplicării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp, precum
  şi în plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice şi manuale);
  • Administrarea îngrăşămintelor chimice la culturile prăşitoare.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Adrian Oros: Nu sunt întârzieri la plata subvențiilor APIA! Sunt plătiți 99,3% dintre fermieri! Ministrul Adrian Oros: Voi retrage ordinul despre creșterea a maxim 5 porci în gospodăria țărănească! Horticultura românească în plină dezvoltare cu Malagrow Agro!

  Ultimele știri

  Forumul Academia Aectra – Cum să producem mai mult cu mai puține resurse? Eveniment realizat pentru profitul fermierilor români Soluțiile Bayer pentru provocările cerealelor păioase Subvențiile APIA pe care le vor încasa fermierii în acest an au fost publicate în Monitorul Oficial