• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Vasile Balcan, AFF, a inaugurat prima unitate de prelucrare integrală a porumbului

    agrointeligenta.ro -

    Vasile Balcan, fondatorul Marsat și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a inaugurat la Roman, în județul Neamț, noul sediu al companiei și prima unitate de prelucrare integrală a porumbului. Valoarea investiției este de aproximativ 4,5 milioane de euro.

    Evenimentul de inaugurare a noii unități de procesare a avut loc în prezența ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

    ”Este vorba de o moară de mălai grisat de 150 de tone pe zi, prevăzută cu 2 linii pentru pufuleți și fulgi. Ea va avea și o prelucrare de germeni de porumb, extrăgând uleiul și şrotul folosit în alte preparate din panificație. Deci facem o prelucrare integrală a porumbului. Deja am lansat anul acesta producția de porumb sticlos, venind cu un pachet tehnologic și cu niște avantaje pentru cei care cultivă astfel de porumb, că avem asigurat materia primă pentru derularea activității în anul următor”, a declarat fermierul Vasile Balcan pentru Radio Iași.

    Antreprenorul din agribusiness, care lucrează circa 3.000 de hectare și este și Membru al Senatului Asociației Forța Fermierilor, a precizat că lucrările la noua fabrică au durat doi ani și sunt create peste 40 de noi locuri de muncă.

    Din unitatea de prelucrare a porumbului vor pleca direct către consumatorii români o serie de produse precum pufuleți, fulgi de cereale sau ulei de porumb, toate sub brandul ”Mara”.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vizitat compania Marsat și a discutat cu fermierul Vasile Balcan (foto: Facebook.com – Oana Bulai)

    Fabrica de prelucrare a porumbului, o investiție lăudată de ministrul Chesnoiu

    Investiția făcută de fermierul Vasile Balcan a fost lăudată de ministrul Adrian Chesnoiu. Acesta a vizitat întreaga unitate și a discutat cu fermierul-gazdă despre situația locală din sectorul agricol.

    ”Am văzut această investiție excepțională în unitatea de procesare pe care a făcut-o domnul Vasile Balcan, asta are nevoie agricultura României, să proceseze cât mai multe materii prime, să le procesăm în țară. Avem un potențial uriaș, producem a de aproape 3 ori necesarul de consum al nostru de materii prime, de cereale și, evident, cheia este procesarea. De aceea și în planul strategic viitor asta și discutam. Am ridicat plafonul de la 2,5 milioane de euro până la 15 milioane de euro pentru procesare, astfel încât să apară unități mari de procesare în care fermierii români, mici și mijlocii să poată să își ducă materia primă și să împrumute, practic, exemplu pe care l-a implementat cu succes domnul Balcan aici, în zona Romanului. Eu le spun tuturor jurnaliștilor cu care mă întâlnesc, și, în general, opiniei publice dacă au vreun dubiu legat de criza alimentară sau o potențială criză alimentară, să meargă o dată pe câmpurile țării, să vadă culturile, să vadă fermierii români, să vadă astfel de investiții și atunci, cred că, cu siguranță toată lumea s-ar liniști. România este un pol de stabilitate și va fi și va rămâne un pol de stabilitate din perspectiva asigurării cu alimente a populației în regiunea noastră și e important să trecem cu toții cu bine peste această perioadă complicată”, a spus Adrian Chesnoiu pentru Radio Iași.

    Întâlnire a ministrului Adrian Chesnoiu cu fermierii din Neamț, la Roman (foto: Facebook.com – Oana Bulai)

    Ministrul Chesnoiu s-a întâlnit cu fermierii la Roman

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian – Ionuț Chesnoiu a fost prezent sâmbătă, 11 iunie, la Roman, la invitația deputatului PSD de Neamț Oana Bulai.

    După vizita la Marsat Roman, ministrul Chesnoiu a participat la Conferința „Sprijinim producția românească! Oportunități pentru fermierii, producătorii locali si agricultorii din județul Neamț”, desfășurată în sala de festivități a Primăriei Roman.

    „Mulțumesc domnului ministru că a venit în mijlocul nostru și pentru faptul că se implică în problemele agriculturii. În mai puțin de un an, a reușit să emită Legea Salarizării personalului din Agricultură, o lege foarte utilă care ne ajută să ne desfășurăm activitatea și ne stimulează. Agricultura trebuie stimulată prin măsuri active pe termen lung și nu de la un an la altul. Trebuie dată o plus valoare activității din agricultură și să valorificăm la maximum toate resursele. În sectorul vegetal sunt două probleme majore: irigațiile cu toată infrastructura necesară și îngrășămintele care sunt nelipsite în agricultură dar sunt foarte scumpe”, a declarat Vasile Balcan în cadrul reuniunii ministrului Chesnoiu cu circa 200 de fermieri și oficialități nemțene.

    ”Caut să fiu permanent în mijlocul fermierilor și să le ascult problemele. Zilnic, sunt prezent în câte o zonă agricolă. Agricultura, în trecut, era lăsată deoparte, fiind mai în spate ca prioritate, dar iată că a venit această criză, pe lângă crizele legate de pandemie și prețurile la energie, o criză agricolă. Cu această ocazie, se dovedește că muncă dumneavoastră, a fermierilor, se înscrie în pilonii de stabilitate ai unui stat, a unei națiuni. De aceea, toți românii care stau de vorbă cu un fermier trebuie să-l prețuiască la adevărata lui valoare. Nu vreau să plec de aici fără să lămurim toate problemele pe care le ridicați sau la care aveți întrebări”, a spus Chesnoiu în fața fermierilor.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a căutat să răspundă fiecărui fermier și să ofere soluții la problemele ridicate. În același timp, a promis că o parte dintre subiectele dezbătute la Roman se vor regăsi în viitoarele măsuri pe care le va lua în cadrul ministerului pe care îl conduce.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”