• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Chesnoiu: Gospodăria țărănească este temelia, fundamentul agriculturii noastre!

  agrointeligenta.ro -

  Ce se întâmplă cu fermele mici? O întrebare la care ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a oferit un răspuns sincer în care a subliniat că tendința la acest moment este de dezvoltarea a fermelor mici și de transformare a lor în exploatații medii.

  Invitat luni, 13 iunie, în emisiunea AgroStrategia, ministrul Adrian Chesnoiu a vorbit despre ”stratificarea” exploatațiilor agricole din România.

  ”Cred că strucutra principală a agriculturii noastre trebuie foarte corect evidențiată și atunci când creionezi și elaborezi politici publice trebuie să ții cont de acest lucru. Eu văd agricultura României ca pe o piramidă cu 3 niveluri. În primul rând, la nivelul de bază, este agricultura de subzistență – și este cunoscut că în agricultura de subzistență gospodăria țărănească își are locul ei, în care oamenii produc hrană pentru consum propriu și de foarte puține ori realizează alimente sau produse agricole în excedent, astfel încât să se îndrepte cu ele către piață. Deci aceasta este temelia practic, fundamentul agriculturii noastre, pe care o vedem din toate statisticile, din toate evidențele și este cumva și o reminișcență istorică, pentru că-n general acolo se află, familia, gospodăria în care cei care locuiesc la sat, care au o grădină în spatele casei, încearcă să-și producă cât de multe alimente pentru auto consum”, a vorbit Adrian Chesnoiu despre unitatea de bază a agriculturii naționale.

  Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat în ediația de luni, 13 iunie, a emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1

  Conform ministrului Chesnoiu, al doilea nivel al ”piramidei agricole”, cel intermediar, este reprezentat de fermele mici și mijlocii. ”Și nu întâmplător zic mici și mijlocii, că-n general am observat o tendință a fermelor mici de a se transforma spre mijlocii. Acest fenoment vine în contextul viabilității economice. Este un lucru foarte bun, pentru că oamenii au început să înțeleagă că atât timp cât muncești în agricultură în exploatația ta proprie, chiar dacă e mică, ea trebuie să tindă spre eficiență economică”, a precizat Adrian Chesnoiu în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, realizată de fondatorul Agrointeligența, Vlad Macovei.

  Munca în agricultură este grea indiferent de exploatația în care activezi, apreciază șeful de la Agricultură. ”Munca pe care o desfășori zi de zi în agricultură este aceeași și-ntr-o fermă mică, și-ntr-o fermă mijlocie, și-ntr-o fermă mare, dar cu cât crești mai mult, devine mai ușoară. Munca foarte multă e în fermele mici și mijlocii și de aceea noi trebuie să ne îndreptăm politiciile publice către aceste ferme, pentru că, dacă facem comparația între acest segment de mijloc din piramida despre care discutăm și ultimul segment, cel al fermelor performante – unde avem aproximativ 5.000 de ferme care realizează agricultură performantă, cu tehnică modernă, investiții în tehnică și mai nou și-n tehnologii performante care să le ușureze munca, se adaptează cu robotică cu inteligența artificială cu drone, cu sisteme noi de gestionare a pesticidelor de fertilizanți astfel încât să aplice cât mai multe practici prietenoase cu mediu în viziunea acestor obiective de mediu pe care o are uniunea europeană – dacă faci comparație între nivelul de mijloc și cel de performanță, vezi că eficiența economică este cea care trebuie să dicteze o afacere în agricultură”, a punctat Chesnoiu.

  Din păcate, în ultimii ani, politicile agricole nu au direcționat fermierii către domeniile de activitate care să le asigure o viabilitate economică.

  ”Din ce am putut observa și din statisticile pe care le-am cules și din analizele pe care le-am realizat, atât cât am fost director general la AFIR și mai ales acum de când sunt ministru al Agriculturii, anumite politici ale statului n-au fost corect îndreptate către fermieri, mai ales către cei mici și mijlocii. Noi trebuie să direcționăm (fermierii – n.r.) către activități agricole care pot să le aducă eficiență economică, astfel încât la finalul unui an agricol când trage linie, fermierul să vadă că a realizat un plus de venituri care să-i asigure practic perioada de peste iarnă și începerea următorului an agricol. Lucrul acesta este datoria statului și de aceea politice publice pe care le creionăm la Ministerul Agriculturii acum se îndreaptă către aceste categorii de fermieri, dar nu să-i lăsăm cumva la voia întâmplării”, a mai precizat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial