• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare 2022 a SCDA Lovrin a pus față în față grâurile bănățene de top, cu genetica de top de la nivelul Europei

    agrointeligenta.ro -

    Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare 2022 – un eveniment de mare succes! Cuvântul de deschidere l-a avut Conf. Dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, care i-a avut ca invitați oficiali și speakeri la debutul Zilei Câmpului de Cercetare Dezvoltare pe Prof. Dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești (ASAS), Prof. Dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timișoara, Darius Georgiu, vicepreședinte al CCIAT și președinte al secțiunii AGRALIM (Agricultură, Industrie Alimentară și Alimentație) și Eugen Truță, viceprimarul Lovrinului.

    Platforma tehnologică organizată la SCDA Lovrin, bine primită de fermieri

    ”Câmpul demonstrativ deschis pentru vizitare în cadrul Zilei Câmpului de Cercetare Dezvoltare, este tratat la fel de serios, la fel de viguros ca și orice alt câmp de cercetare și dezvoltare din portofoliul SCDA Lovrin, platforma tehnologică fiind înființată și îngrijită de către cei doi directori, respectiv directorul tehnic Dr. Ing. Petru Rain și directorul științific Dr. biolog C.S. Ciprian Buzna, cărora le place ca totul să fie demonstrat științific și tratat cu rigurozitate în tot ceea ce fac.

    Conf. Dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin

    Munca lor de echipă a generat un eveniment de calitate, pe care l-am realizat împreună cu partenerii noștri prezenți în cadrul platformei, care s-au implicat, s-au dăruit și ne-au ajutat în tot ceea ce Stațiunea a făcut. Partenerii sunt în număr de 21 de societăți comerciale, producătoare, distribuitoare de inputuri, de semințe, de genetică, de tehnologii, de produse fitosanitare, tot ce înseamnă îngrășăminte, plus stimulatori și toată tehnologia în domeniul agricol.

    Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare Lovrin-ediția 2022, este un eveniment organizat pentru fermieri, menit a-i informa și a le fi util, iar platforma de testare a Stațiunii reprezintă un etalon pe ce înseamnă partea de prezentare a geneticii și a tehnologiilor pentru Banat și sudul Câmpiei de Vest, o zonă agricolă destul de importantă pentru România. Numărul de fermieri prezenți la evenimentul din acest an l-am estimat undeva la 250 – 300 de persoane”, a declarat directorul SCDA Lovrin despre eveniment.

    Prof. Dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești (ASAS), a fost speaker la Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare- 2022 a SCDA Lovrin

    Valeriu Tabără consideră Ziua Câmpului un moment de punere în valoare a geneticii Stațiunii Lovrin

    Invitat de onoare al evenimentului a fost Prof. Univ. Dr. Valeriu Tabără, președinte al ASAS, fost ministru al Agriculturii, fost cercetător în cadrul SCDA Lovrin și totodată creator de soiuri în cadrul Stațiunii.

    ”Timp de decenii, la grâu, atât pe partea de vest a țării, cât și în Transilvania, soiurile românești au dominat în cadrul fermelor comerciale. După 1997 am asistat la o cădere în cap a ceea ce a însemnat soiuri și hibrizi creați în sistemul românesc de cercetare. De pildă la porumb și la floarea-soarelui am ajuns să importăm peste 90 % din necesarul de sămânță pentru realizarea culturilor. La soia, cu excepția stațiunii Turda, care produce în continuare soiuri deosebit de valoroase, dar cu specificitate mai mult pentru Transilvania, din păcate în restul țării a trebuit să importăm soia. România întâmpină probleme mari mai ales la orzoaica de toamnă. Din păcate chiar și la lucernă am constatat o renunțare la soiuri deosebit de valoroase. Însă acest context defavorabil începe încet, încet, să se schimbe.

    Asistăm în ultimul timp la o reașezare a stațiunilor de cercetare în relațiile lor cu fermieri. Revirimentul se vede în momentul în care constați că o stațiune și-a revenit din punct de vedere financiar, chiar dacă nu la nivelul la care ar trebui să fie, acela de performanță. Eu vorbesc de cazul concret al stațiunilor publice Lovrin, Secuieni, Turda, dar nu doar ele excelează din salba celor 60 de unități din rețeaua ASAS. Stațiunile de cercetare sunt imparțiale, nu servesc interesele cuiva. Pe de altă parte și resursa umană s-a refăcut. Cercetarea agricolă românească are câțiva tineri excelenți, cum sunt și aici la Lovrin, dar și la alte Stațiuni, care se afirmă prin proiecte de cercetare îndrăznețe și prin apropierea de fermieri. Această apropiere a cercetării de agenții economici din producție nu ar fi putut exista fără rezultatele pozitive pe care creațiile autohtone le au în cultură”, a subliniat Valeriu Tabără.

    Prof. Dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești (ASAS)

    Președintele ASAS a remarcat importanța Zilei Câmpului 2022 atât pentru facilitarea interacțiunii fermierilor locali cu grâurile create de SCDA Lovrin, cât și pentru analiza comparativă obiectivă a diverselor adaptări ale tehnologiilor de cultură aplicate în platforma tehnologică organizată de Stațiune.

    ”În primul rând platforma are deja o anumită tradiție și ea evidențiază capacitatea Stațiunii de a face o astfel de platformă, care nu este una simplă. Platforma de la Lovrin nu este o simplă expoziție. Ea diferă de celelalte platforme făcute în țară prin faptul că pe jumătate din platforma care a făcut obiectul vizitării, firmele au lucrat cu substanțele din portofoliul lor, nu pe soiuri aduse de ele, ci pe soiurile de ovăz de primăvară, de ovăz de toamnă și de grâu create la Lovrin. Cercetătorii Stațiunii monitorizează și cuantifică impactul diverselor scheme și produsele de tratament care intervin într-o anumită verigă de tehnologie aplicată soiurilor proprii, iar cele mai bune dintre ele intră în recomandările pe care specialiștii de la Lovrin le fac către fermieri, atunci când aceștia achiziționează soiurile noastre omologate, cum este Ciprian, Alex, Dacic, Biharia, etc. Aici este câștigul mare al acestei platforme, organizată de cercetători tineri. Pe cealaltă jumătate a platformei tehnologice, ne-am pus la bătaie cele mai bune soiuri de grâuri, într-o competiție corectă cu soiurile promovate de marile companii multinaționale prezente pe piața românească. Eu, de când sunt la Academia de Științe Agricole, nu am exclus niciodată acest tip de competiție. Nu este o teamă de a ne prezenta pe aceeași platformă cu materialele și realizările noastre alături de marile companii.

    Dacă nu am avea curajul acesta, atunci nu are sens să lucrăm, fiindcă oricum, de vreau ori nu vreau, eu intru în această competiție. E vorba de ceea ce preferă producătorul, care până la urmă este cel care investește banul, pentru că nu vrea să piardă. El nu se întreabă de unde provine materialul, ci cât profit îi generează. În acest spirit am putut constata cum la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare Lovrin, an de an numărul participanților a crescut și nu a fost o creștere formală, ci s-a întrebat cu foarte mare interes, cu deosebită solicitudine, fiindcă fermierii au fost foarte interesați de date de specialitate despre tehnologiile și soiurile care se găsesc pe platformă. E evident că Lovrinul a pornit în ascensiune de câțiva ani, de când la conducere a fost numită o echipă tânără, cu un dezvoltat spirit managerial.

    Foarte mulți nu am crezut că va mai avea șansele de a participa în marea cercetare și unii chiar întrebau dacă mai există Lovrinul. E o Stațiune care va crește și va fi un punct cheie, nu numai pentru jud. Timiș, și pentru toată zona de vest, așa cum era în anii 80’, 70’, când era unitatea etalon a regiunii. Pe măsură ce baza materială se va întări, Lovrinul va fi una dintre cele mai bune unități din țară în producerea de material biologic, de tehnologii și specialiști și totodată un contributor la înnoirea și perfecționarea cunoștințelor fermierilor”, a explicat președintele ASAS.

    Dr. biolog Ciprian Buzna, directorul științific al SCDA Lovrin

    Grâurile Dacic și Biharia se testează în fermele celor mai reputați fermieri din vestul țării

    Gheorghe Bunta, creator de soiuri și cercetător principal în cadrul punctului de lucru Oradea al SCDA Lovrin, consideră Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare drept cel mai bun eveniment de PR, în care se pot demonstra virtuțile soiurilor create în cadrul Stațiunii.

    ”E benefică întâlnirea dintre cercetători și fermieri organizată în cadrul stațiunii Lovrin, unde se desfășoară toate cercetările care vizează nu numai crearea de genotipuri superioare, cât și verigi agrotehnice personalizate în funcție de dotarea mecanică și cu produse agrochimice din zilele noastre. Sigur, Stațiunea nu dispune de capacități media precum companiile multinaționale și de aceea pentru noi acest eveniment are o importanță deosebită, pentru că fermierii pot să vadă cu ochilor, direct, nemijlocit, materialele noastre biologice.

    Dispunem de cantități suficiente din verigile superioare ale celor doua soiuri nou create, categoria «bază». Cele mai noi grâuri din portofoliul SCDA Lovrin sunt cultivate deja din toamna trecută, atât la Curtici, în fermele domnului Dimitrie Muscă cât și în Bihor, în fermele Agroind și Patrol Service, cei mai mari cultivatori de grâu din partea de vest a României. E onorant faptul că fermieri reputați au fost convinși de calitățile superioare ale acestor două soiuri: Dacic și Biharia și au decis să le testeze, ca să le vadă reacția în condițiile de câmp și de agrotehnică din fermele comerciale ale dumnealor”, a punctat autorul de soiuri.

    Dr. biolog Ciprian Buzna, directorul științific al SCDA Lovrin, membru în echipa de organizare a platformei tehnologice a SCDA Lovrin, explică care sunt specificitățile și provocările derulării unui astfel de proiect.

    ”Ediția 2022 a avut un rezultat destul de bun, bucurându-ne inclusiv de prezență internațională. E vorba de un grup de studenți din state africane, veniți la studii în România prin programul Erasmus, dar și de sute de fermieri locali. Suntem o întreagă echipă responsabilă de organizarea acestui eveniment: «Ziua Câmpului de Cercetare Dezvoltare 2022- a VII-a ediție». Iată că am ajuns la a VII-a ediție, cu toate greutățile și pandemia. La această ediție am avut o țintă de aproximativ 300 de fermieri din zonă care am vrut neapărat să ne viziteze la Stațiune, să vadă că existăm, să ne vadă creațiile genetice, precum și ultimele noutăți ale partenerilor noștri, cu care lucrăm de mulți ani. Platforma expo din acest an a fost împărțită în patru câmpuri. La acest eveniment am prezentat primele două: platforma de rapiță și platforma de cereale păioase, urmând să mai organizăm încă un eveniment mai târziu în această vară, în care vom prezenta platforma de porumb și de floarea soarelui.

    La rândul ei, platforma de cereale păioase am împărțit-o în două, prima fiind o parte de tehnologii, unde am însămânțat un singur soi, soiul nostru Dacic, pe care firmele au venit și și-au prezentat fiecare tehnologiile proprii, iar cealaltă jumătate este jumătatea de genetică, unde s-au prezentat pe lângă creațiile noastre cele mai noi, Biharia, Dacic, Ciprian la grâuri și ovăzurile noastre Sorin, Ovidiu, orz și orzoaică, triticale șamd.

    Totodată am avut o colecție destul de mare de soiuri de la partenerii noștri, unde fermierii au putut să vadă live, în câmp, evoluția culturilor pe solul de la Lovrin, pentru a-și putea alege mai ușor ce genetică să cultive în următorul sezon agricol în fermele proprii. La fel și la platforma de rapiță, a fost o parte de tehnologii și o altă parte de hibrizi. Noi, echipa de organizare a platformei expo, o considerăm o parte importantă din cercetarea noastră și nu ne rezumăm doar la stadiul de eveniment cu vizitatori, ci urmează să continuăm cu culegere de date din acea platformă în toate stadiile de evoluție a culturii și, bineînțeles, rezultate de producție de la sfârșitul ciclului, când se recoltează și se vor face niște studii în legătură cu comportamentul soiului Dacic și cum productivitatea acestui soi să fie influențate de factori externi”, descrie directorul științific al Stațiunii modul în care este tratată o platformă de testare din cadrul rețelei ASAS, comparativ cu o platformă demonstrativă comercială.

    Platforma tehnologică organizată la SCDA Lovrin, bine primită de fermieri

    Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare are pentru colectivul SCDA Lovrin o semnificație aparte. Și nu există o mai bună validare a rezultatelor eforturilor Stațiunii de a face o tradiție din acest eveniment, decât reacția fermierilor prezenți.

    Prezentăm câteva opinii, relevante:

    Alexander Degianski, fermier – județul Timiș: ”După doi ani de pandemie este foarte bine ca oamenii să reînceapă să se vadă la față, să discute problemele pe care le-am întâmpinat, să-și discute și succesul dar și eșecul, astfel încât trebuie să înțelegem că noi, fermierii, nu ne aflăm în concurență unul cu celălalt, și practic trebuie să producem mult și bine pentru că loc sub soare este pentru toată lumea. O zi că aceasta este benefică pentru toată lumea, pentru firmele producătoare, pentru producătorii de mașini și utilaje, pentru că pun în expoziție tot ce au ei mai bun, iar ceea ce nu este bun va fi automat taxat de către fermieri”.

    Dan Herțeg, fermier- județul Arad: ”Un câmp experimental din care putem învăța. La sfârșitul unei astfel de zile plecăm cu mai multă experiență decât avem și ne bucurăm că ne reîntâlnim după doi ani de pandemie”.

    Samson Popescu, fermier- județul Timiș: ”Prin popularizarea soiurilor sale la acest eveniment, SCDA Lovrin încearcă să repună pe făgaș normal cercetarea românească. Aș spune că e un pas înainte în sensul ăsta. E un bun început, dar mai e mult până departe”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd