• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâul Trublion, soi semitimpuriu de genetică nouă. Recomandat de Agrii

    Adrian Radu -

    Grâul are parte de un an dificil în România, dar fermierii din țara noastră mizează în continuare pe această cultură, care le este dragă. Săndel Pașaniuc, femier din județul Iași, a cultivat un soi de la Agrii, companie care vine în ferme cu genetică productivă

    Săndel Pașaniuc lucrează nu mai puțin de 1.000 de hectare în Țibănești, în sudul județului Iași, aproape de „granița” cu Vaslui. Mai bine de o treime din această suprafață este acoperită cu grâu. Floarea-soarelui, rapița, porumbul și soia sunt celelalte culturi din ferma lui Pașaniuc.
    Soiul de grâu Trublion, de la Agrii, a fost testat în ferma agricultorului ieșean și a fost însămânțat și în acest an agricol, după producțiile de anul trecut, când a obținut 6.500 kg / ha.

    ”Trublion mi se pare un grâu foarte bun. Are o talie medie, se pretează foarte bine la fertilizare, are o uniformitate foarte bună. A fost însămânțat în toamnă, este un grâu care înfrățește foarte bine. El a răsărit în primăvară. Arte o talie medie, iar producția mi se pare mare”, a declarat Pașaniuc.

    Acest soi de grâu a primit două tratamente. Primul a fost la ieșirea din iarnă, iar al doilea la frunza-stindard, când s-au aplicat insecticide. Rețeta de tratamente a fost supravegheată de Ionel Ungureanu, inginer în cadrul companiei Agrii. Acesta reprezintă legătura dintre Agrii și Săndel Pașaniuc de 2 ani, de când a început colaborarea dintre cei 2 parteneri.

    Ionel Ungureanu i-a explicat încă de la început lui Săndel Pașaniuc care sunt atuurile lui Trublion. ”Este un soi de genetică nouă, este semitimpuriu, este nearistat, are o toleranță extraordinară atât la bolile foliare, cât și ale spicului, datorită taliei medii care reacționează foarte bine la fertilizarea cu azot. Acest grâu face posibilă fertilizarea cu cât mai mult azot, fără să-și piardă din elasticitate, din contră, îl face mai productiv, îl face panificabil, cu indici de panificație foarte buni. Trublion nu are nevoie de regulatori de creștere, pentru că el este de talie medie și este exclusă căderea lui sau ruperea”, a completat Ionel Ungureanu.

    Conținutul în proteină al lui Trublion este de 12-13%, iar cel de gluten ajunge la 27-28%. Este pretabil în diferite condiții de tehnologie, cea intensivă ducând la producții ridicate. Toate detaliile despre Trublion se găsesc pe site-ul www.agrii.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!”

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar